E oficial! Salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei din 1 ianuarie 2023

E oficial! Salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei din 1 ianuarie 2023
Ministrul Câciu anunță că salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei

Ultimele luni au fost pline de promisiuni, scandaluri și discursuri populiste de ambele tabere. În cadrul coaliției au fost evidente disensiunile, mai ales pe marginea măsurilor sociale. Dar, cu toate asta, au căzut toți de acord că era nevoie de o majorare la salariul minim pe economie. În cele din urmă, după un prim calcul de impact, s-a luat decizia, salariul va fi de 3.000 de lei. Dar, așa cum o arată calculele sindicaliștilor, s-ar putea ca majorarea să aducă și alte noi discrepanțe.

Ministrul Câciu anunță că salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei

Ultimele două luni, cel puțin, au fost intense pentru actuala coaliție guvernamentală. De la negocieri privind măsurile sociale pentru pensionari, majorarea pentru salariul minim pe economie, și eșecul aderării în spațiul Schengen, toate s-au întâmplat într-in timp relativ scurt.

Dar, așa cum seanunța deja, ieri ministrul Finanțelor anunța oficial decizia de majorare a salariului minim brut pe economie, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Calculul pentru impactul bugetar pe anul viitor, se pare, a adus această decizie, dar asta implică, din păcate și o serie de probleme, amendate de blocurile sindicale.

Deci salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei. Dar, guvernul a păstrat și acea ordonanță ca 200 de lei, oferiți de angajator să nu fie impozitați. În acest context, spun blocurle sindicale, vor apărea discrepanțe majore între salariați:

„Un salariat, spre exemplu, cu salariul brut de 3.100 de lei, deci cu 100 de lei mai mare decât cel salariul minim pe economie, va avea un net mai mic decât cel plătit cu salariul minim.

Asta pentru că la 3.000 operează acea facilitate fiscală. Practic, angajatul care e plătit cu 3.100 de lei va ajunge acasă cu 1.870 de lei, cu 28 de lei mai puțin față de cel plătit cu salariul minim pe economie.

Asta ar încuraja mai mulți patroni să dea bani salariaților sub formă de bonus, pentru a plăti mai puține taxe.”, explică Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical, conform Știrile PRO TV.

Ironia face că, în comunicatul emis de Ministerul Muncii, se vorbește de o majorare de peste 17 procente, traducându-se într-un adaos de 450 de lei la salariul minim pe economie brut. Din punct de vedere al salariului net, majorarea înseamnă 339 de lei, în mână revenind unui salariat 1.863 de lei.

„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, față de 2.550 lei în prezent.

Această modificare la salariul minim pe economie brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creșterea pe net de 22,2 %. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariați.”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Muncii.

Avem salariul minim mărit, dar mai puțini bani

Ordonanța care scutește de impozitare cei 200 de lei la salariul minim pe economie, din păcate, nu face altceva decât să adauge și mai multe discrepanțe. Așa cum explică Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical, această majorare, în realitate, nu este altceva decât praf în ochi.

Aprobarea majorării pentru salariul minim pe economie, care mai trebuie discutată în Parlament și, ulterior votată, nu ajută cu nimic pe nimeni. În aceeași măsură nici noile prevederi bugetare anunțate de Ministerul de Finanțe s-ar putea să nu treacă de Parlament, sau s-ar putea să fie votate, dar cu modificări majore.

Pe de altă parte, majorărea pensiilor este anunțată cu 12,5%. În acest caz Guvernul a anunțat câteva diferențieri, cel puțin la pensiile militare, atribuindu-le o majorare de doar 5,1%. Acest procent va fi calculat la rata inflației din 2021.

Dar asta nu este tot, deoarece, tot conform aceleiași decizii, se vor face majorări diferențiate, în funcție de nivelul pensiei. Cu alte cuvinte, dacă un fost angajat al MApN are o pensie de 3.000 de lei, acesta va beneficia de o majorare de 7,4%.

Rămâne de văzut, în cele din urmă, care va fi impactul real în piața muncii. Rămâne de văzut ce se va înâmpla, odată cu această majorare la 3.000 de lei.

Urmăriți Playtech.ro și pe