Suntem în data de 10 Mai 2023, și ne-am aștepta ca afară să avem parte de valori termice de început de vară, nicidecum de frig, ploi, sau chiar ninsori. Dar, realitatea termică a acestor zile dă peste cap orice previziune sau prognoză meteo, având în vedere că e iarnă adevărată în România în luna mai. Citește mai departe și vezi care sunt zonele în care a nins ca în decembrie, și când se încălzeşte, de fapt.
Deși poate părea ireal ce se întâmplă în aceste zile de început de vară, realitatea meteorologică ne dovedește că niciodată să nu spui niciodată! Cine și-ar fi închipuit că în această perioadă din an, când ar trebui să umblăm cu haine mai subțitir, vorbim de zăpadă în cantități mari, atât la munte, dar și în anumite localități din România. Așa cum scriam și ieri, de exemplu în Suceava a nins mult în anumite localități, iar zăpada s-a așezat confortabil în straturi groase.
Vezi și: Dezastru meteo în România. A fost urgie în mai multe județe din țară
De asemenea, în cursul acestei dimineți pe rețelele de ocializare au apărut poze cu stratul de omăt depus în zona Transalpina, mai exact la Rânca, unde stratul de zăpadă este destul de consistent, iar aventurierii se pot da, în luna mai, cu sania sau schiurile, ca în plină iarnă. Deja aici autoritățile locale au scos utilajele de deszăpezire, având în vedere că și carosabilul a fost acoperit de stratul de zăpadă.
Din păcate fenomenele extreme din această perioadă au făcut și multe pagube materiale în mai multe zone din țară, cu alte cuvinte este iarnă adevărată în România în luna mai. În Bistrița, de exemplu, ca urmare a unei vijelii puternice, mai multe acoperișuri au fost zmulse, iar copacii au căzut peste mașinile din parcări.
Vezi și: Ninsori în mai multe județe din România. Fenomene extreme în luna mai, la final de primăvară VIDEO
De cealaltă parte a țării, în est, în Iași trei mașini au fost grav avariate ca urmare a unei rafale puternice de vânt care a dărâmat un arbore, iar în zona Bucovinei iarna este în plină desfășurare, deși suntem în luna mai, aici fiind înregistrate căderi de zăpadă cu fulgi mari. Același lucru a fost semnalat și în județul Suceava, la Vatra Dornei și Mestecăniș.
Vezi și: Previziuni din Gromovnic, prognoza din bătrâni. Vremea trece prin schimbări importante în luna mai
Așa cum relatam la începutul acestui articol, în dreptul localității Rânca zăpada s-a așternut în strat gros, ceea ce a dus la acoperirea carosabilului de pe celebra autostradă Transalpina. Drumarii au fost nevoiți să iasă cu utilajele pentru a curăța autostrada, în ideea de a a o pregăti pentru redeschiderea oficială din 1 iunie. Dar cum vremea este atât de imprevizibilă, autoritățile sunt încă in stand-by, atât aici cât și pe Transfăgărășan.
Ieri, ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, iar datele le puteți citi aici, iar conform datelor încălzirea vremii va începe undeva spre finalul acestei luni și la începutul lunii iunie, dar cu rețineri, având în vedere că nici în luna care vine nu vor fi valori termice normale perioadei, ci relativ ceva mai scăzute.