Așa cum anunțau meteorologii, încă de zilele trecute, cel mai mare fluviu din Europa pune în pericol orașele prin care trece. Deja vorbim de situații dramatice, având în vedere că Dunărea face ravagii la granița României, iar nivelul apei are 8 metri. Specialiștii vorbesc deja despre un oraș întreg care a fost inundat.
Conform presei din Ungaria, Dunărea este pe cale să facă prăpăd în Budapesta, la propriu. Se așteaptă ca nivelul apei să crească atât de mult încât orașul ar putea fi nevoit să închidă digurile. Autoritățile au emis deja pentru o alertă de inundații de gradul doi.
Totul se datorează precipitațiilor abundente care au fost prognozate în Austria, în special în bazinele hidrografice ale Dunării. Aceasta înseamnă că nivelul apei în secțiunea maghiară a fluviului este pe cale să explodeze.
Pentru a vă face o idee, miercuri, 11 septembrie, nivelul apei în Budapesta era de doar 137 de centimetri. A doua zi, acesta crescuse deja cu o jumătate de metru, ajungând la 187 de centimetri.
La Esztergom, Dunărea a ieșit din matcă, inundând zonele de coastă, dar orașul este calm și nu se așteaptă să se confrunte cu probleme majore legate de inundații.
Potrivit site-ului web al Direcției Generale Naționale a Apelor, nivelul Dunării la Esztergom era de 726 de centimetri joi la prânz.
Potrivit paginii de Facebook a primarului Ádám Hernádi, autoritățile din domeniul apei, lucrătorii de intervenție în caz de dezastre, soldații și voluntarii au ajutat la lucrări. Saci de nisip și bariere temporare au fost amplasate pentru a consolida zonele amenințate.
Autoritățile se așteptau ca Dunărea să atingă cota maximă vineri dimineață la Esztergom, fiind estimat că nivelul apei va rămâne sub 8 metri.
Ofițerii de poliție și studenții de la forțele de ordine păzesc zonele inundate închise, iar autoritățile din domeniul apelor efectuează verificări continue. Apa a invadat deja mai multe zone importante din oraș, care trec de la nord la sud prin Cartierul Regal.
Zona este deja închisă din cauza creșterii nivelului apei, dar viața nu s-a oprit, cafenelele și patiseriile fiind deschise. Când au fost întrebați, lucrătorii au spus că nu sunt îngrijorați și că sunt încrezători că apa nu va ajunge la ei.
Așa cum informa Ministerul Mediului, sunt așteptate creșteri de debit ale Dunării și în zona românească. Din prognozele hidrologice, aceste creșteri sunt așteptate în zilele de 28 și 29 septembrie, specialiștii spunând că ar fi vorba de o dublare a debitului Dunării.
Încă de ieri, autoritățile sunt în alertă, precizând că există un risc de viitură pe Dunăre, anunțând și care ar fi zona critică:
„Experţii de la INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 18–19.09.2024, a fost în creştere, având valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s)”, a transmis Ministerul Mediului.
Rămâne să așteptăm, și să vedem care va fi situația în zilele anunțate, cu speranța că nu vom asista, din nou la adevărate tragedii, deși sunt anunțate fenomene periculoase de meteorologi.