20 sept. 2024 | 10:54

Fenomenul periculos anunțat de meteorologi pentru România. Unde va ploua 4 zile cu gheață

Vremea Meteo
Fenomenul periculos anunțat de meteorologi pentru România. Unde va ploua 4 zile cu gheață
Fenomenul periculos anunțat de meteorologi pentru România. Unde va ploua 4 zile cu gheață

Toamna își intră din ce în ce mai mult în drepturi în perioada următoare, iar meteorologii anunță că vom avea de-a face cu un fenomen atipic. Freezing rain sau ploaia înghețată poate îngreuna circulația atunci când apare. Când să ne așteptăm la ploaie cu cristale de gheață.

Când va ploua cu gheață în România

A doua jumătate a lunii septembrie a venit cu ploi abundente și frig. Temperaturile sunt mai mici decât cele normale pentru această perioadă a anului. În multe județe din România a plouat abundent în ultima săptămână, iar precipitațiile au fost însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Vremea rămâne răcoroasă și în perioada următoare, iar ploile nu se opresc.

Finalul toamnei și începutul iernii vor veni cu așa-zisa ploaie înghețată. Fenomenul freezing rain apare atunci când picăturile de ploaie întâlnesc o masă de aer rece în cădere și se transformă în cristale de gheață. Atunci când temperaturile ambientale sunt negative, gheața se depune pe stradă formând polei și îngreunând circulația mașinilor, dar și a pietonilor.

Potrivit prognozei Accuweather, prima ploaie înghețată din acest sezon va fi la finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie. Începând cu data de 30 noiembrie, în București va ploua cu cristale de gheață. În această perioadă sunt așteptate și temperaturi negative pe timpul nopții, astfel că ploaia va crea o peliculă de gheață pe crengile copacilor, pe mașini și pe străzi. Ulterior, vremea se mai încălzește puțin, dar pe 6 decembrie este prognozată din nou o ploaie înghețată, minima de pe timpul nopții atingând -5 grade Celsius.

Cum va fi vremea în weekendul 21-22 septembrie

După câteva zile cu ploi și temperaturi scăzute, vremea se încălzește ușor în weekend, în București. Temperaturile maxime vor ajunge la 26-27 de grade, iar cerul va fi predominant senin sâmbătă și cu înnorări duminică. Nu sunt anunțate averse, ci doar vânt slab și moderat. Minima înregistrată pe timpul nopții va fi de 9 grade Celsius.

În zona Dobrogei, sunt anunțat precipitații și intensificări ale vântului. În județul Constanța este în vigoare un cod galben de ploi, iar cantitățile de apă vor atinge 20-30 l/mp. Acestea vor fi însoțite de intensificări ale vântului, care va sufla cu 60-65 km/h la rafală. Pentru zona Moldovei rămân în vigoare atenționările de precipitații. Ploi sporadice vor fi și în vestul țării, dar și în Muntenia și Oltenia, spun meteorologii.

”Ploile vor continua în zonele deja cu probleme în partea de sud și de centru a Moldovei. La momentul acesta și în orele următoare vom avea sisteme noroase, averse care pot fi și torențiale și în consecință mai pot lăsa cantități de apă. Nu vor fi foarte mari, dar destul de mari pentru ceea ce deja s-a întâmplat în zonă. Ne așteptăm la cantități de 15-20, izolat chiar peste 25 l/mp. Astfel de sisteme noroase și ploi și chiar și cantități de peste 20-25l/m² cu totul izolat putem avea în această după-amiază și spre seară în partea de sud-est a teritoriului, mai exact în Dobrogea.

În Muntenia, cu totul izolat, pot fi însoțite de descărcări electrice, în condițiile în care vorbim și de intensificări ale vântului în această după-amiază și spre seară. Tot în partea de sud-est a teritoriului, în sudul Moldovei, în estul Munteniei, în Dobrogea, vor fi intensificări ale vântului cu viteze de 50-60km/h iar la noapte și mâine intensificările vor fi mai mari în zona Dobrogei, respectiv pe litoral, peste 60km/h. În județul Constanța, la noapte, ne așteptăm la cantități importante de apă, prin acumulare 20-30l/m²”, a explicat meteorologul Alina Șerban, la Antena 3 CNN.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Kylie Minogue a anunţat un nou turneu. Fanii vor avea parte de surprize mari
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele au expirat!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL TOTAL! Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro