Peste tot în lume, unde vei găsi mare, vei auzi și multe povești marinărești, toate cu farmecul și dramatismul lor. Una dintre aceste povești există și la malul Mării Negre, pe locul unde azi tinerii se vor distra de minune, aici desfășurându-se unul din cele mai importante evenimente din sezon, Neversea. Localnicii cunosc plaja sub numele de ‘Trei Papuci’, iar conform poveștilor de aici, la începutul secolului XX a avut loc o adevărată dramă. Dar, cu toate astea, puțini cunosc de unde vine numele locului.
Pentru cei care merg aici în sezonul estival și iau parte la unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, Neversea, plaja ”Trei Papuci” este o adevărată oază. Este o plajă veche din Constanța pe coasta Mării Negre, recent renovată și modernizată.
Vezi și: Când are loc Neversea 2023. În ce perioadă se desfășoară celebrul festival de muzică din Constanța
Astăzi are de 3 ori dimensiunile vechi, o zonă mare liberă și o zonă cu umbrele și șezlonguri. Interesant este că plaja se află la 5 minute de centrul orașului și de orașul vechi Constanța, vechea cetate romană Tomis. Dacă nu ai apucat să-ți iei bilete la Nerversea, mai ai timp, având în vedere că startul se va da pe data de 6 iulie, iar durata de desfășurare a evenimentului este până pe 9 iulie.
În ceea ce privește line-up-ul acestui an, organizatorii au reușit să aducă pe scenele Neversea nume importante din industria muzicală a momentului, și vor fi cel puțin 126 de artiști care vor concerta pe cele 6 scene amenajate aici, printre care amintim Smiley, Inna, Alexandra Stan, Steve Aoki, Puya, Paraziții, Lora, Dj Sava, etc.
Vezi și: Neversea 2023. Cât costă biletele și ce artiști urcă pe scena celebrului festival
Dacă în 2019 au fost 240.000 de persoane, la doi ani de la reluarea evenimentului, după pandemie, Neversea atingea un adevărat record, de peste 260.000 de participanți. Se pare că anul acesta recordul ar putea fi bătut, având în vedere numărul mare de bilete și ade bonamente vândute. Dar, cu tot mirajul acestui eveniment, puțini cunosc de unde vine numele locului și care este, de fapt, drama de pe plaja ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea.
La începutul secolului trecut, în zona litoralului de astăzi trăiau familii de români, și nu numai, în niște colonii. Majoritatea celor care trăiau în aceste colonii erau oameni strămutați aici pentru a pune umărul la construcția orașului Constanța sau lucrau în port.
Printre aceste familii se numărau una de olteni și una de etnie turcă. Prima familie, al cărei cap muncea în ceea ce avea să devină Portul Constanța, avea un băiețel, Ghiță, de aproximativ 12 ani, care avea să se împrietenească cu fiul unei familii de etnie turcă, pe nume Hasan.
Micuțul Hasan, conform unei povești scrise de Petre Covacef, s-ar fi născut cu ceva probleme la unul din picioare, astfel că se deplasa cu o cârje, dar avea abilități excelente când venbea vorba de a înota în Marea Neagră. Povestea scrisă de Petre Covacef apare într-un volum intitulat ”Povestea Farului Genovez”, apărută în anul 2003, la editura Ex Ponto.
Ușor, ușor, Hasan avea să-și învețe prietenul, pe Giță, să înoate, iar într-una din zile cei doi au fugit de-acasă și au decis să intre în mare și să înoate, numai că a început o furtună puternică, prinzându-i pe cei doi în larg.
Conform aceleiași povești, adaptată ulterior de Cristian Cealera, „Curentul mării capricioase era prea puternic pentru micul oltean neobişnuit cu valurile. Hasan a înotat zdravăn, încercând să îşi ajute prietenul.
Au luptat împreună cât au putut, dar Marea cea Neagră era furioasă şi rea în acea zi şi dorea cu încăpăţânare să îşi ia tributul uman, acel sacrificiu de care de mii de ani are nevoie, pentru a putea redeveni apoi liniştită”. Finalul acestei povești reale, este că Marea Neagră i-a înghițit pe amândoi, iar pe plajă cei care aveau să vin aici ar fi găsit doar trei papuci, astfel plaja luând acest nume.
O concluzie a acestei drame este că marea, indiferent cât de frumoasă ar fi, își cere din când în când sacrificiul uman, iar ceea ce s-a întâmplat cu cei doi micuți nu este altceva decât un astfel de sacrificiu, de aici și drama de pe plaja ‘Trei Papuci’.