În ultimii ani, cinematografia mondială a adus pe marile ecrane din cinematografe și pe serviciile de streaming, precum Netflix, producții interesante, multe câștigând premii importante sau chiar nominalizări la Oscar-uri. Dar, în marea de producții, un gen reîncepe să-și câștige un loc important, genul horror, iar Netflix a reușit să aducă genul acesta de filme. Deși unii consideră pelicula ca fiind horror, drama de pe Netflix a reușit să atragă atenția. Producția, denumită „The Strays”, a reușit să inducă oarecare spaimă, cel puțin în rândul utilizatorilor români.
Faptul că ne aflăm în mijlocul „marilor războaie de streaming” înseamnă că serviciile de streaming prin abonament își sporesc în mod dramatic producția internă de televiziune și film pentru a ține pasul cu o piață mai competitivă. Ca o orientare generală, gigantul de streaming Netflix plătește între 100 și 250 de milioane de dolari pentru drepturile unui film tipic de box-office pe care dorește să îl pună pe platforma sa. Această sumă va fluctua, desigur, în funcție de filmul respectiv și de natura drepturilor de streaming pe care le dorește Netflix.
Vezi și: Surpriză uriașă la Premiile Oscar 2023. Cine a apărut pe scenă. Momentul care a șocat pe toată lumea
Având în vedere că, potrivit proiecțiilor, Netflix ar putea crește cheltuielile pentru producția de conținut până la 19 miliarde de dolari până în 2025, nu există niciun motiv pentru care să nu ne așteptăm la noi producții importante, de calitate și care săa tragăa tenția utilizatorilor și, în același timp, mărirea numărului acestora.
În aprilie 2023, după imensul succes cu serialul „Squid Games”, Netflix anunța că va investi 2,5 miliarde de dolari în Coreea de Sud pentru a realiza emisiuni TV și filme noi. Acest anunț vine și pe fondul unor date care spun că în 2021, exporturile de conținut, inclusiv muzică, jocuri video și filme din Coreea de Sud, au atins un nivel record de 12,4 miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale, eclipsând volumul exporturilor de aparate electrocasnice și baterii reîncărcabile.
Tot în aprilie, deși numărul utilizatorilor gigantului aveau să scadă, a mai făcut acest anunț de noi investiții într-o piață puțin folosită, cea din Africa. Netflix a cheltuit cumulat 175 de milioane de dolariîn producția de filme în Africa de când a intrat pe piață în 2016, creând în acest proces cel puțin 12.000 de locuri de muncă.
Pe parcursul celor șapte ani, gigantul de streaming video online și-a concentrat operațiunile în cele trei țări din Africa subsahariană: Kenya, Nigeria și Africa de Sud, aceasta din urmă fiind cel mai mare contribuitor de conținut pe continent pentru site. În raportul său privind impactul socio-economic care a acordat atenție celor trei țări, acoperind perioada cuprinsă între 2016 și 2022, Netflix afirmă că investițiile sale în filme, documentare și reality-show-uri creează mii de locuri de muncă de la an la an, atât pentru actori și echipa de filmare, cât și pentru lucrătorii din sectoare adiacente esențiale, cum ar fi transportul, costumele și designul și cateringul, printre altele.
Printre producțiile de film din 2023 se numără și această peliculă britanică, având-o în rolul principal pe Ashley Madekwe, și care spune povestea despre „viața de privilegii meticulos creată de o femeie care se destramă atunci când doi străini apar în orașul ei suburban pitoresc”. Producția exclusivă Netflix „The Strays” aspiră la titlul de film horror în nuanțe de gri britanic, dar poate că deși substanța este subțire, este o dramă, un thriller psihologic bine închegat și surprinzător de tensionat.
Vezi și: Cele mai bune filme horror de pe Netflix. Peliculele pe care puțini au curaj să le vizioneze
Pentru cei care deja au văzut filmul, începutul ne-o arată pe tânăra Neve întrebându-și sora la telefon „Este greșit să vrei mai mult?”, plângându-se că este tratată ca un „reprobabil” pentru că a cerut ajutor. Dar iată cum stă treaba, ea are o slujbă, la fel ca și partenerul ei, și le plac doar „cărțile de credit de lux”. Ani mai târziu, Neve stă în fața unei oglinzi și își exersează accentul de „Minunată dimineață, nu-i așa?”.
Totul la ea este cu totul diferit, vocea, părul, comportamentul ei. Spune că este o „mândră femeie de culoare”, dar, în practică, este disperată să pară albă. De asemenea, are o familie diferită, soțul Ian, interpretat de Justin Salinger, și cei doi copii ai lor, Sebastian, întruchipat de tânărul Samuel Small, și Mary, perosnaj interpretat de Maria Almeida.
În cele 97 de minute strânse, fiecare moment propulsează prăbușirea prețioasei existențe de clasă mijlocie a lui Neve. Când suspansul pe muchie de cuțit face loc terorii, veți fi lipiți de ecran. Mulți l-au comparat deja cu opera lui Jordan Peele, ceea ce pare puțin reductiv, se simte mai mult în acord cu tipul de experiență de vizionare agitată și țintită, întâlnită în opera lui Michael Haneke, în special Funny Games.
Vezi și: Cele mai bune filme horror de pe Netflix. Top 19 de văzut
Totul se va nărui odată cu aparția a două personaje incomode și despre care noua femeie Neve a vrut să uite complet. De fapt, de aici începe teroarea și da, putem spune că are ceva din genul horror și i se poate atribui pe alocuri. Dacă nu ai apucată să vezi filmul, îl poți vedea încă pe Netflix, iar recomandarea noasteă este că da, într-adevăr, merită vizionat.