Dragoș Dolănescu, fiul cel mic al regretatului solist Ion Dolănescu, se afla în Madrid, pe 11 martie 2004, ziua în care 200 de persoane și-au pierdut viața în timpul atentatelor teroriste. El a sărit în ajutorul familiilor celor 16 români, uciși în exploziile din trenuri, fiind și translator, pentru că știe la perfecție spaniola, dar și psiholog. Dragoș Dolănescu nu va uita niciodată acea imagine de coșmar, de la locul tragediei: ”Mirosea a carne arsă”, spune el, exclusiv pentru Playtech Știri.
Pe 11 martie 2024 s-au împlinit 20 de ani de la atentatele teroriste din Madrid. În acea zi, 10 rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri de navetiști, din Madrid, în care se aflau mii de persoane care mergeau spre locurile de muncă. Au murit cetățeni din Ecuador, Peru, Polonia, Columbia, Honduras, Bulgaria, Chile, Cuba, Republica Dominicană, Guineea-Bissau, Franța și Maroc, dar și 16 persoane din România.
Dragoș Dolănescu ne-a povestit despre acea dimineață a groazei, care a șocat întreaga lume, dar și despre ajutorul acordat familiilor românilor uciși în exploziile din tren:
”În atentatele din Madrid au murit 16 români, m-am dus la spital, unde au venit și familiile românilor uciși. Nu aveau pe nimeni cu care să se înțeleagă, iar eu, cunoscând și limba română și spaniola, am fost translator pentru ei, cu autoritățile, cu televiziunile, le-am fost și psiholog”, spune Dragoș Dolănescu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Dragoș Dolănescu își amintește și de cazul unui băiat român, care refuza spitalizarea, deși fusese grav rănit, în timpul exploziilor din tren. Se temea de autorități, din cauza actelor:
”Am avut și un caz, cu un român, Bogdan îl chema. În timpul exploziei din tren i s-a spart timpanul, însă a luat-o la fugă, nu a rămas pe loc, ca să beneficieze de asistență medicală. Se temea de autorități, din cauză că nu avea acte de Spania. A trebuit să îl caut, să îi explic că a fost un atentat, o tragedie, să vină la spital, să ia legătura cu familia care îl căuta disperată”.
Citiți și: Ce se va întâmpla cu conacul lui Ion Dolănescu. Dragoș, fiul lui, a făcut anunțul trist
Dragoș Dolănescu s-a deplasat, în acea zi, pe 11 martie 2004, la locul tragediei. Era o imagine apocaliptică. O tăcere sinistră și un puternic miros de carne arsă:
”Când au explodat, rucsacurile din tren au făcut prăpăd. Am fost la locul atentatelor, am văzut picioare și mâini de om aruncate de suflul exploziei, la zeci de metri distanță de trup. Mirosea a carne arsă. Sunau telefoanele în buzunarele morților, familiile îi căutau disperați, căutam supraviețuitori… A fost un atentat diferit, pe 11 martie 2004. Nu a fost ca la 11 septembrie 2001, în America, la World Trade Center.
Aici au atentat la viața oamenilor de rând, care mergeau dimineața cu trenul la muncă. Atentatele au avut loc cu câteva zile înaintea alegerilor, se dorea să cadă guvernul de atunci, populația să nu mai aibă încredere, să nu mai voteze cu ei. Ceea ce s-a și întâmplat. Am apărut și la televiziunile din Spania, am tradus ce spuneau rudele disperate și îndurerate ale românilor morți în acea zi blestemată”, ne-a mai dezvăluit Dragoș Dolănescu, exclusiv pentru Playtech Știri.
Dragoș Dolănescu se afla în 2004 în Spania, la Madrid, unde își continua studiile. Este licențiat în Psihologie, la Universitatea București, și are un doctorat în psihologie medicală la Universitatea Alcalá de Henares, din Madrid. După ce i-a expirat mandatul de deputat, în Costa Rica, în 2022, Dragoș s-a dedicat din nou meseriei de psiholog:
”Am decis să redeschid cabinetul, după cei patru ani de politică. Există un colegiu al psihologilor, unde s-a fixat tariful minim de 100 de dolari pentru o ședință de terapie. Atât voi cere și eu, lumea este săracă, deși alți colegi cer și câte 300 de dolari. Tariful pentru o ședință e de 100 de dolari. Înainte, pacienții mă plăteau în ouă, găini și făină”, ne-a mai povestit Dragoș Dolănescu.