24 feb. 2023 | 10:16

Dragobete 2023, legendă, tradiții și obiceiuri. Ce semnificație are această sărbătoare, de fapt

Utile
Dragobete 2023, legendă, tradiții și obiceiuri. Ce semnificație are această sărbătoare, de fapt

Dragobetele, această sărbătoare tradițională românească este sărbătorită în fiecare an pe data de 24 februarie, la 10 zile după Ziua Îndrăgostiților. Este o zi dedicată iubirii. De ce numele Dragobete totuși? Legenda spune că Dragobete a fost fiul Babei Dochia, zeița care a inaugurat primăvara și datorită bunătății sale nesfârșite, a fost binecuvântat de Fecioara Maria, pentru a fi păzitorul iubirii. Iată așadar tot ce trebuie să știi despre Dragobete 2023.

Dragobete 2023, semnificația sărbătorii

Ziua de Dragobete are probabil rădăcini în tradițiile dacice și romane. În Roma antică, festivalul Lupercalia avea loc pe 15 februarie în fiecare an, cu dovezi înregistrate încă din 600 î.Hr.

Aceasta a fost o sărbătoare a zeului roman al fertilităţii, Lupercus. A fost un festival destul de violent și haotic, în care tradiția le cerea tinerelor fete necăsătorite să scrie note de dragoste și să le pună într-o urnă uriașă. Fiecare fată avea să fie curtată de bărbatul care și-a ales la întâmplare biletul.

Sfântul Valentin vs. Dragobete

În perioada 201 d.Hr. până în 300 d.Hr., se mai credea că un bărbat pe nume Valentin a fost executat de împăratul roman Claudius al II-lea, pentru că a căsătorit în secret cu cupluri creștine. Aceasta este originea Zilei Îndrăgostiților, când Biserica Catolică l-a declarat sfânt și i-a comemorat moartea pe 14 februarie.

Prin urmare, sărbătoarea de Dragobete este adesea văzută ca o contrapartidă a sărbătoririi mai moderne a Sfântului Valentin. Cu toate acestea, Dragobetele legendei a fost patronul iubirii, păsărilor și primăverii, spre deosebire de zeii greci și romani Eros și Cupidon. Nici el nu a intervenit direct în treburile umane, alegând în schimb să le reamintească oamenilor să continue să sărbătorească dragostea.

, pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Când pică și care este semnificația sărbătorii Dragobete 2023

Sărbătoarea românească de Dragobete

În obiceiul românesc, respectarea Dragobetelor este esențială pentru a fi protejat de boală tot restul anului. În mod tradițional, sărbătoarea era sărbătorită de tinerii satelor care mergeau în pădure. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, un obicei numit „zburătorit”, în timp ce erau „hăituite” de un băiat.

Dacă băiatul era suficient de rapid pentru a ajunge la fată și dacă îi plăcea de el, îl săruta la vedere. De aici și expresia „Dragobetele sarută fetele”. Acest sărut semnifică o potențială logodnă a cuplului timp de un an. Într-un fel, este și o declarație publică de afecțiune, în care întreaga comunitate ajunge să știe cine este special pentru cine.

Vezi și Februarie, luna oficială a iubirii: de la Valentine’s Day la Dragobete. Sentimentul care ar trebui să fie sărbătorit tot anul, nu doar acum

Legendele lui Dragobete

O legendă locală susține că Dragobete ar fi fost, de fapt, fiul lui Baba Dochia, fiica ultimului rege dac, Decebal. Cunoscut și sub numele de Dragomir, tânărul este descris ca un jumătate om jumătate înger, frumos și nemuritor. Se spune că el umblă pe Pământ la fel ca alte creaturi mitologice și semizei, dar oamenii obișnuiți nu sunt capabili să-i vadă din cauza decadenței societății în care trăim.

Unii etnografi leagă Dragobete şi de venirea primăverii. În anumite zone, Dragobete se credea a fi sfântul patron al păsărilor, sărbătoarea fiind legată de fertilitate și renașterea naturii. Dragobetele este sărbătorit cu mai puțin de 1 lună înainte de Echinocțiul de primăvară și se spune că în această zi păsările au început să-și facă cuiburile, copacii încep să înflorească, iar toată natura a revenit la viață după iarna lungă și grea.

Citește și Cadouri de Dragobete pentru el și ea: Acele daruri pe care să le oferi persoanei iubite

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Cipul care ne va schimba viețile. Atinge viteze uimitoare și e disputat de giganții tehnologici
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro