15 mart. 2019 | 07:24

Dragnea visează la un tren rapid București – Budapest: cum au răspuns ungurii

Știri generale
Dragnea visează la un tren rapid București - Budapest: cum au răspuns ungurii

Cel mai nou proiect futurist al lui Dragnea, pe care nu-l vom vedea probabil niciodată materializat, implică realizarea unui tren de mare viteză pe traseul Budapesta – Cluj – București.

Deși te-ai fi așteptat ca un proiect major de infrastructură în România să fi fost anunțat cu surle și trâmbițe de către autoritățile de la București, se pare că aceștia au alte prorități în această perioadă. Din acest motiv, detaliile unei discuții dintre oficialii de la Budapesta și Liviu Dragnea au fost făcute mediatizate de către ministrul de Externe al Ungariei. Szijjártó Péter este prezent în aceste zile la Târgu Mureș.

Péter a participat pe parcursul zilei de ieri la o conferință de presă comună cu liderul UDMR. Printre alte subiecte de interes național, ministrul ungar a explicat implicarea Ungariei în proiectul unui tren de mare viteză. Din câte se pare, autoritățile de la Budapesta s-au aruncat deja la finanțarea cu trei milioane de euro a unui studiu de fezabilitate pentru proiectul pe care și-l dorește Dragnea.

Din câte se pare, inițial a fost vorba doar de un tren Cluj – Budapesta. Dacă tot vorbim însă de vise pe care nu le vom vedea materializate pe parcursul vieții noastre, liderul PSD a spus că și-ar dori ca viitorul tren să urmeze traseul București – Cluj – Budapesta. Doar studiul de fezabilitate pentru proiect va dura aproximativ un an și jumătate.

„În ceea ce privește trenul de mare viteză, cred că este un dezavantaj competitiv al Europei Centrale. Uitați-vă cât timp facem între București și Budapesta cu trenul. România este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Ungariei, relațiile dintre oameni sunt strânse, este foarte motivant să avem această linie ferată. Planul inițial a fost Budapesta – Cluj, dar când am vorbit cu domnul președinte Dragnea a spus că ar dori Budapesta – Cluj – București.

Eu am spus că este o solicitare legitimă și de ce nu, e cu atât mai bine. Acasă am alocat un miliard de forinți, circa 3 milioane de euro, pentru realizarea studiului de fezabilitate și vom face anunțul de achiziție publică. Eu cred că realizarea studiului de fezabilitate va dura cam un an și jumătate. O veste bună este că și Guvernul României a decis să înceapă dezbaterile pe acest subiect. Noi dorim o dezbatere și un dialog continuu să vedem linia de graniță și toți parametri tehnici. Eu consider că și asta ar putea fi o poveste de succes”, a spus Szijjártó.

La Târgu Mureș, Kelemen Hunor și Szijjártó Péter au participat joi la Obeliscul Secuilor Martiri, o manifestare desfășurată cu ocazia comemorării Revoluției Pașoptiste.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro