Dr. Adina Alberts a vorbit despre ritualul botezului din România, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Ce le-a transmis preoților din țară și care este cea mai bună soluție, conform specialistului, pentru a preveni situații nefericite precum cea a bebelușului mort din Suceava. Ce decizie radicală a luat, acum, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.
Joi, 25 februarie, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3, doctorul Adina Alberts a comentat decizia BOR cu privire la ritualul botezului, după incidentul nefericit din Suceava, când un bebeluș nou-născut a murit după ce s-a înecat la botez. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât vineri, 19 februarie, să fie permis în continuare ritualul ce presupune săvârșirea botezului prin cele trei scufundări în cristelniță. Adina Alberts a vorbit despre necesitatea acordarea primului ajutor, în cazul în care este nevoie.
„Cred că ar fi util, pe modelul campaniilor de acordare de prim ajutor, să existe o campanie de acest gen, amplă, la nivelul întregii țări, astfel încât preoții de peste tot să știe care sunt manevrele cele mai corecte atunci când se practică acest gest al botezului.
Pentru că sunt niște lucruri foarte importante: nu numai starea de sănătate a copilului este esențială – și categoric așa trebuie să fie, un consult al medicului înainte. Există și o modalitate clară în care nu ai voie să faci scufundarea copilului în acel vas cu apă și asta trebuie să știe orice preot”, a declarat medicul Adina Alberts, în emisiunea Sinteza zilei la Antena 3.
Conform Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, ritualul de creștinare a pruncilor va rămâne neschimbat, în ciuda incidentului nefericit din Suceava, în care un bebeluș a murit înecat, la puțin timp după ce a fost botezat. Înainte ca bebelușul să primească Taina Botezului, preotul trebuie să discute cu părinții și nașii copilului, iar acesția îl vor informa despre starea copilului, după ce pruncul a fost consultat de pediatrul său.
„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române, conform sursei citate.