Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut declarații despre doza trei de vaccin. Astfel, persoanele trecute prin COVID și vaccinate cu schema completă pot amâna a treia doză de vaccin, însă asta nu înseamnă că, la un moment dat, nu vor avea nevoie de ea, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a spus că persoanele trecute prin COVID și vaccinate cu schema completă se pot vaccina.
„Întrebarea pe care o punem este câte beneficii vom avea dacă facem sau nu această doză după minim 6 luni. Datele ne arată că într-adevăr persoanele trecute prin boală și care au și o schemă completă de vaccinare cu două doze au un răspuns imun mult mai ridicat și care se menține pe o perioadă mult mai lungă. În cazul acestor persoane se poate amâna decizia de a-și face această doză de rapel.
Asta nu înseamnă că nu vor avea nevoie la un moment dat, pentru că nu știm care este valoarea-prag a anticorpilor la care să fim convinși că omul nu mai are protecție”, a spus medicul. Dar, dacă aceste persoane vor să se vaccineze și a treia oară, o pot face.
Tot Valeriu Gheorghiță a declarat și că dacă în România rata de vaccinare anti-Covid ar fi fost peste 80%, numărul deceselor ar fi fost de zece ori mai mic. Medicul a mai vorbit despre motivele pe care încă le invocă cei care nu sunt vaccinați anti-Covid.
”Principalele motive legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacții adverse, informațiile insuficiente, în timp ce alte persoane vor să mai aștepte, nefiind convinse încă de eficiența vaccinării anti-Covid.
În plus, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, nu în mod particular față de Covid”, a afirmat Gheorghiță.
Astfel, în mod deosebit cei vulnerabili și la risc trebuie să meargă să se vaccineze cât mai rapid, a fost apelul lui Valeriu Gheorghiță.
„Chiar la schemă completă cu doză dublă, chiar și după prima doză avem deja niște beneficii. Avem și schemă cu o singură doză de la Johnson&Johnson, care oferă protecție în timp mai scurt.
Știm acum că vaccinarea completă reduce riscul de infectare de cinci ori pentru Delta. Dacă ne uităm la câte cazuri avem în fiecare zi, dacă împărțim la 5, vedem câte cazuri am fi avut în realitate dacă am fi avut rată de vaccinare peste 80%.
(La acest procent – n.r.) riscul de deces se reduce de peste 10 ori. Azi, în loc să fie avut 440 de decese, am fi avut cel mult 44”, a explicat medicul, marți.