Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheroghiță, a anunțat joi seară că au fost definitivate listele cu pacienții cărora le sunt recomandate inițial trei doze de vaccin, iar ulterior, o doză de rapel, respectiv a patra.
Ultima veste anunțată de medicul Valeriu Gheorghiță surprinde milioane de români. Acesta a anunțat categoriile de pacienți care vor face patru doze de vaccin, pentru a fi mai bine protejați împotriva infecției cu Covid-19. Potrivit acestuia, cei care vor necesita mai multe doze sunt pacienții care suferă de boli grave sau incurabile.
„Astăzi am definitivat acele categorii de afecțiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică.
O a treia categorie este cea a persoanelor cu imunodeficiență dobândită, cu infecție HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienții care pentru divese afecțiuni fac traamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, și mai este o ultimă categorrie a imunodeficiențelor congenitale, cele cu care ne naștem”, a transmis Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
În continuare, Valeriu Gheorghiță a explicat că cei care vor face recomandările cu o schemă inițială de trei doze vor fi medicii specialiști, urmând ca și acești pacienți să facă și ei o doză suplimentară, în acest caz, a patra. Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat decizia de schimbare a schemei complete pentru acești cetățeni.
Potrivit specialistului, pacienții cu probleme grave de sănătate au dezvoltat răspuns imun în anticorpi de doar 40-50% după două doze, spre deosebire de restul pacienților care dezvoltă 80% după același număr de doze.
„În această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (…)
Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%.
Foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a concluzionat Gheorghiță, menționând că această schema va fi modificată doar în cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager.