România se confruntă cu un număr record de cazuri Covid-19 pozitive, în timp ce procentul populației vaccinate este extrem de mic. Din păcate, în prezent sunt aproximativ 30% de români vaccinați, față de 70-80% cât ar trebui să fie pentru a avea o imunitate colectivă. Medicul Valeriu Gheorghiță atrage atenția asupra motivului care a condus la un asemenea eșec al campaniei de vaccinare. Mai exact, șeful CNCAV susține că lupta a fost pierdută la nivelul combaterii dezinformării.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit duminică seară despre pierderea luptei cu privire la combaterea dezinformării. Din păcate, vaccinarea populației merge foarte încet, iar acest lucru ar putea fi cauzat de multitudinea de informații false care au circulat și circulă în continuare în spațiul public. Medicul Valeriu Gheorghiță susține că prezența continuă în fața cetățenilor nu pare să fi avut un impact pozitiv asupra populației cu privire la încurajarea pentru vaccinare.
“Cred că vorbim pe de o parte lucruri care puteau fi făcute în actuala campanie de vaccinare și lucruri care țin de ceea ce se întâmplă la nivelul societății, sunt probleme sistemice pe care foarte greu le putem contracara sau corecta într-un timp scurt de timp. Cred că unde am pierdut lupta este la combaterea dezinformării.
Am încercat să avem în mod constant o prezență în spațiul public și să oferim informații de vaccinare, tocmai de aceea săptămânal am organiat conferințe și am răspuns întrebărilor jurnaliștilor”, a explicat medicul, la B1TV.
În plus, șeful CNCAV recunoaște că instituția nu a alocat sau nu au exustat fonduri pentru campania de informare, astfel s-a facut loc pentru infiltrarea dezinformării, în ciuda scopului pe care autoritățile și l-au propus.
„Nu s-au alocat bani sau CNCAV nu a avut fonduri pentru campania de comunicare și de informare. Obiectivul campaniei de vaccinare și de informare a fost promovarea încrederii populației în știință și în sistemul medical. Rolul central îl are corpul medical în definiția lui cea mai largă”, a concluzionat medicul.
La sfârșitul săpămânii trecute, Valeriu Gheorghiță a fost întrebat cât de departe este România față de criza sanitară cu care s-a luptat Italia în primul val al pandemiei. Din păcate, șara noastră pare să se afle deja în acel scenariu, de vină fiind procenul extrem de mic de vaccinați.
„Îmi e teamă că deja suntem în acest scenariu. E cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt asaltate, copleșite de pacienți cu Covid, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgențele, arsurile, accidentele rutiere” a explicta acesta.
Cu privire la vaccinare, Valeriu Gheprghiță a explicat care au fost motivele pentru care lumea nu a continuat să se vaccineze.
“Vorbim de un procent mare de persoane ezitante, procent de persoane pentru care informațiile false transmise au avut un impact. Ridicarea restricțiilor a contribuit la demotivare. Cu atât mai mult cu cât situația epidemiologică era una foarte bună”, a mai explicat medicul.