Două comune din județul Botoșani nu pot folosi legal rețelele de canalizare, cu toate că s-au investit milioane de euro în acestea. Motivul? Nu au fost preluate de singurul operator regional autorizat, o firmă cu capital de stat la care primăriile din județ sunt singurele acționare.
Comuna Stăuceni se află la doar 10 km de municipiul Botoșani. La nivelul localităților rurale, are cea mai mare acoperire din județ cu rețele de apă și canalizare. Este vorba despre 120 de kilometri de conducte și mai multe stații de tratare, epurare și pompare.
Rețeaua de apă a fost preluată de către Nova Apaserv, o firmă cu capital de stat la care acționari sunt toate primăriile din județ și Consiliul Județean. Însă, pe de cealaltă parte, rețeaua de canalizare a rămas a nimănui.
Este vorba de două stații de epurare și 60 de kilometri de țevi care nu pot funcționa legal, cu toate că s-au cheltuit circa 2 milioane de euro din fonduri europene pentru a fi amenajate. În aceeași situație se află și comuna Copălău. Și în alte comune, rețelele de apă au fost preluate cu mare greutate de Nova Apaserv.
„Este o situaţie foarte delicată. Noi, autorităţile locale, suntem presate de ANRSC să predăm aceste reţele unor operatori de apă autorizaţi, dar în acelaşi timp acest lucru se realizează foarte greu. Operatorii nu se înghesuie să preia aceste reţele”, spun edilii din Prăjeni.
Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, spune că a discutat de multe ori cu reprezentanții Nova Apaserv pentru preluarea celor 60 de kilometri de canalizare. Din păcate, până acum nu s-a ajuns la nicio concluzie. Mai mult de atât, edilul se plânge ca a cheltuit sume mari de bani pentru ca oamenii să beneficieze de această rețea.
„Noi am făcut reţele de canalizare pe 60 de kilometri. Avem tot ce trebuie, inclusiv staţii de epurare, tot ce este modern. Dar reţelele nu au fost preluate de Nova Apaserv. Noi nu suntem autorizaţi să taxăm aceste servicii de canalizare. Ei vor standarde europene, să fim ca în Europa, dar cu birocraţie românească. Am avut ”n” discuţii cu cei de la operatorul de apă şi canal. Nimic până în prezent”, spune Cozmin Epuraş.
În nordul județului, la Pomârla, autoritățile investesc 2,5 milioane de euro în rețeaua de apă și se tem că nu vor fi preluați de Nova Apaserv. Autoritățile locale din comuna Copălău se află în aceeași situație, având peste 10 kilometri de canalizare care au rămas a nimănui.