Păi dacă este vară, atunci spunem… roșii. Da, ele sunt cele mai preferate legume în sezonul cald. Sunt zemoase, răcoritoare și le folosim la orice masă, în orice combinație, îndeosebi în salate. Dar mare atenție însă când combinați această legume, deoarece pot exista erori.
Dacă nu știați, roșiile sunt acide, așa cum sunt și portocalele sau lămâile. De aceea, conform specialiștilor în nutriție, ele nu trebuie consumate niciodată alături de carbohidrați, întrucât fermentează foarte mult, iar reacția organismului nostru va genera o senzație de balonare.
De altfel, unele dintre cele mai grele combinații sunt cele de pâine cu roșii, bruschete cu roșii sau sandwich-uri care conțin și roșii. De aceea, specialiștii în nutriție le recomandă amatorilor de roșii să le consume în stare naturală, adică simple sau alături de alte legume, și de preferat între mese.
Dar această combinație greșită nu este una singulară. Sunt persoane care combină pâinea cu pepenele roșu, o altă greșeală pentru organism. De altfel, la fel ca și roșiile, pepenele roșu are o aciditate crescută, ce fermentează în stomac și încetinește digestia altor alimente. Mai mult decât atât, această fermentare va dura ore în șir în organism și va aduce, automat, senzația de balonare.
Roșiile sunt la concurență cu citricele în ce privește conținutul de vitamina C, însă sunt bogate și în vitamina A și în antioxidanți. De asemenea, beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei dintre substanțele care au un rol important în detoxifierea organismului.
Astfel, antioxidanții din roșii pot curăța tenul acneic, mixt sau gras. Se poate prepara chiar o mască de față din pulpa roșiilor. Pielea mai poate fi ajutată și din interior, prin consumul regulat de roșii, ajutând tegumentele să se regenereze și grăbind eliminarea toxinelor.