În octombrie 2015 România rămânea fără respirație. Într-unul din cluburile din București noaptea de 30 octombrie 2015 avea să aducă una din cele mai mari drame din România. Clubul Colectiv avea să ardă din temelii, iar 26 de oameni mureau în incendiu. Din totalul de 64 de decese, 38 au murit în spitalele din capitală și din țară. Cei vinovați au fost condamnați, dar acum se rejudecă cauza.
Seara zilei de 30 octombrie 2015. Trupa „Goodbye to Gravity” se pregătesc de lansarea noului lor album într-un concert susținut la Clubul Colectiv. Fanii se strâng în număr mare și începe concertul. Înainte de asta, pirotehniștii de la o firmă de elemente pirotehnice montează pe stâlpii clublui zeci de dispozitive cu artificii.
Începe concertul, iar pirotehniștii aflați la fața locului dau drumu la dispozitive. În numai câteva minute tavanul și stâlpii sunt cuprinși rapid de flăcări, totul devenind un adevărat iad. Mulțimea speriată, în încercarea de a ieși pe singura ușă existentă se calcă în picioare.
Membrii trupei, Vlad Țelea și Mihai Alexandru, bateristul Bogdan Lavinius și basistul Alex Pascu, și alți 24 de oameni mor în incendiul devastator. Alți 38 sunt arși, grav, printre care și solistul trupei Andrei Găluț.
Autoritățile ajung cu întârziere la fața locului și descoperă tragedia lăsată de incendiu. ISU, pompierii, poliția și toți cei aflați acolo încearcă cu disperare să salveze tinerii prinși în flăcări. Se fac greșeli, se iau decizii haotic, și totul generează un adevărat dezastru. Bilanțul total al deceslor ajunge la 64 de oameni, și peste 148 de alți tineri răniți grav.
Urmează arestările. Principalul acționar și cofondator al clubului, Alin George Anastasescu, împreună cu alți doi asociați, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea sunt arestați. Procurorii decid arestarea lor pe 2 noiembrie. Ulterior se fac și alte investigații, fiind acuzați și cadre din Primăria Sector 4 în frunte cu primarul Cristian Popescu-Piedone.
Se fac arestări și la firma de priotehnism și la ISU. Majoritatea, în procesul care a urmat, sunt acuzați și li se dau sentințe grele cu executare. Decizia venea la 4 ani de la tragedia din Colectiv, pe 16 decembrie 2019. Pentru toți cei găsiți vinovați se dau sentințele, după cum urmează:
Toate aceste decizii date de Tribunalul București erau cu executare. Ulterior, după anunțarea deciziilor, avocații celor enunțați anterior au dispus atacarea în instanț a deciziilor.
Anul 2021 aduce noi schimbări în dosarul Colectiv. Conform unor surse judiciare judecătorii sunt pe punctul de a schimba unele din încadrările inculpaților în acest dosar. Aceleași surse judiciare menționează și numele pentru cei care s-ar putea schimba încadrările judiciare în dosarul Coelctiv.
Decizia a generat deja reacții dure din partea rudelor celor care au pierit în incendiul din octombrie 2015. Persoanele vizate de aceste presupuse reîncadrări, ar fi mare parte din reprezentații Primăriei Sector 4, în frunte cu fostul primar Piedone.
„Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei – înlăturarea art.309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.
Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu.””, se spune în motivarea judecătorilor.
Noua înfățișare, conform surselor, începe astăzi și va dura cel puțin trei zile. Rămâne de urmărit dacă noile încadrări vor intra în vigoare sau se vor menține cele deja date în decembrie 2019.