03 nov. 2021 | 16:42

De ce s-ar putea reduce pedepsele din dosarul Colectiv. Decizia neașteptată luată de magistrați

News
De ce s-ar putea reduce pedepsele din dosarul Colectiv. Decizia neașteptată luată de magistrați
La 6 ani de la incendiul Colectiv, magistrații ar putea micșora pedepsele

În urmă cu 6 ani, pe 30 octombrie 2015, România asista la unul din cele mai mari dezastre umane. În urma unui incendiu devastator din Clubul Colectiv aveau să moară 26 de persoane în incinta clublui, și alte 33 ulterior. Bilanțul dramaticului incendiu avea să lase în urmă 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. Un alt eveniment de o asemenea anvergură, cu cel puțin 60 de persoane decedate, avea loc în 1995, în urma unui accident aviatic.

Drama din Clubul Colectiv. Un concert transformat într-un dezastru

Ceea ce ar fi trebuit să fie o seară de succes pentru trupa Goodbye to Gravity, la o lansare de album, a devenit unul din cele mai mari dezastre umane din România post-decembristă. Într-un club aflat în cadrul fostei hale a fabricii Pionierul, într-un spațiu de 425 de metri pătrați și 80 de locuri pe scaun pentru consumatori, erau peste 200 de fani ai trupei.

Concertul a început bine, iar pirotehniștii dau drumu la artificii. În doar câteva secunde plafonul clubului și stâlpii iau foc instant, incendiul propagându-se cu viteză prinzând în dezastru o mare parte din cei aflați în interior. În mai puțin de câteva minute 26 de tineri aveau să-și găsească sfârșitul în incendiu, iar ceilalți, care au reușit să iasă, erau plin de arsuri și mulți într-o stare critică.

Autoritățile au declanșat „Planul Roșu”, dar după cum s-a constatat, au fost depășiți de situația dramatică din acea noapte fatidică de sfârșit de octombrie. La câteva zile de la dramă, erau arestați proprietarii clublui Colectiv, iar ulterior primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și premierul de la acel moment, Victor Ponta, ăși dădeau demisia, primul pentru funcționarea ilegală a clublui. Cel de-al doilea, ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, demisionează din funcția de premier.

Sentințele date de magistrați în 2019

La patru ani de la dezastru, magistrații anunțau sentințele pentru toți cei implicați în incendiul din Clubul Colectiv, din noaptea de 30 octombrie 2015. Magistrații de pe lângă Tribunalul București dădeau sentințele, după cum urmează:

  • Cristian Popescu Piedone, –  8 ani si 6 luni de inchisoare in cazul Colectiv.
  • Anastasescu George Alin, Gancea Paul-Catalin si Costin Mincu –  11 ani si 8 luni inchisoare.
  • Aurelia Iofciu, sef al Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 – 7 ani de inchisoare.
  • Luminita Ganea, consilier superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 – 7 ani de inchisoare.
  • Sandra Motoc, referent superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 – 3 ani de inchisoare sub supraveghere si obligatia de a presta munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 90 de zile lucratoare, in cadrul ADP Sector 4 si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti.
  • Daniela Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv – 12 ani si 8 luni de inchisoare.
  • Viorel Zaharia, pirotehnist – 9 ani si 8 luni de inchisoare.
  • Marian Moise, pirotehnist – 10 ani de inchisoare.
  • Antonina Radu, capitan ISU – 9 ani si 2 luni inchisoare.
  • George Matei Petrica, capitan ISU (in rezerva) – 9 ani si 2 luni inchisoare.

La 6 ani de la incendiul Colectiv, magistrații ar putea micșora pedepsele

Conform unor surse judiciare, procesul „Colectiv” se apropie de final, iar magistrații, spun aceleași surse, ar putea micșora pedepsele în cazul persoanelor acuzate în acest dosar. Aceleași surse spun că au fost eliminate din dosar acuzațiile cu consecințele deosebit de grave ale faptelor de abuz în serviciu.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone făcea recurs la prima decizie, astfel că astăzi spun surse judiciare, ar putea primi o pedeapsă mai mică, față de cea inițială. Această decizie ar putea micșora pedeapsa de la 10 ani la cel mult 7 ani și jumătate, mai spun sursele judiciare.

Decizia anunțată de magistrați

„În baza art.386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică din infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen. şi uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 300 C.pen. şi art. 309 C.pen., în infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 300 C.pen. (eliminarea art.309 C.pen).

În baza art.386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone din infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) în infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) – (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de abuz în serviciu).

În baza art.386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpata Iofciu Aurelia, din infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) în infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) – (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de complicitate la abuz în serviciu). In baza art.386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpata Ganea Luminiţa Larisa, din infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) în infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu).

Respinge restul cererilor si sesizarilor din oficiu cu privire la schimbările de încadrări juridice ale faptelor inculpaţilor Radu Antonina, Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Motoc Sandra Ramona. Stabileste că, la termenul din data de 17.11.2021 se va discuta compunerea completului care va solutiona cauza în continuare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 03.11.2021”.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din buletin
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro