Este doliu în România! A murit sora cea mare a lui Corneliu Coposu. Aceasta avea o vârstă destul de înaintată. Flavia Bălescu Coposu a fost sora fostului liderul naţional-ţărănist şi deţinut politic Corneliu Coposu (1914-1995).
Flavia Bălescu Coposu s-a stins din viață miercuri, 8 septembrie, la vârsta de 97 de ani. Anunțul a fost făcut de scriitoarea Ana Blandiana în mediul online. Potrivit poetei românce, sora cea mare a lui Corneliu Coposu avea calităţi morale şi intelectuale deosebite. În această zi tristă pentru urmașii lui Coposu, dar și pentru România, Ana Blandiana i-a dedicat Flaviei Bălescu Coposu un mesaj emoționant pe internet.
Sora cea mare a lui Corneliu Coposu a murit la vârsta de aproape 100 de ani. Aceasta era de-o bunătate și gingășie ieșite din comun, o descrie scriitoarea Ana Blandiana pe Flavia Bălescu Coposu.
„Greu de suportat la moartea unei fiinţe ca Doamna Flavia Bălescu Coposu nu este acceptarea dispariţiei, la adânci bătrâneţi şi după o viaţă împlinită, ci faptul că, în mod evident, locul ei în lumea pe care o părăseşte nu va putea fi ocupat de o fiinţă asemănătoare. Şi asta nu numai pentru că sora lui Corneliu Coposu era o fiinţă ale cărei calităţi morale şi intelectuale erau deosebite, ci pentru că, pur şi simplu, azi nu se mai nasc şi nu mai sunt plămădite prin educaţie, suflete cu atâta dragoste de oameni şi dragoste de ţară, cu atâta bunătate şi devotament, cu atâta gingăşie şi înţelepciune.
Dumnezeu să îi răsplătească toate dragostea şi toată înţelegerea pe care le-a dăruit celorlalţi, toată credinţa pe care n-a obosit să o mărturisească”, a scris Ana Blandiana şi colegii de la Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet în memoriam Flavia Bălescu Coposu, conform memorialdighet.ro.
Sora cea mare a lui Corneliu Coposu s-a născut la Bobota, pe data de 6 decembrie 1924. A primit la botez numele de Flavia Lucia Terezia. Flavia a fost cea mai mare dintre frați. După ea s-au mai născut Rodica Coposu şi Corneliu Coposu (1914-1995). Cei trei frați provin dintr-o familie de preoţi şi protopopi greco-catolici din Bobota, judeţul Sălaj.
Flavia a urmat liceul la Beiuş, într-o şcoală confesională catolică, apoi la Blaj. A absolvit ASE-ul (Academia de Studii Economice), unde l-a avut profesor pe Victor Slăvescu. Din cauză a avut un „dosar prost”, sora cea mare a lui Corneliu Coposu a fost nevoită să lucreze la o fabrică de construcţii de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Mai târziu a devenit contabil la o întreprindere din cadrul Ministerului Construcţiilor de Maşini, apoi a lucrat ca economist la Ministerul Energiei.
După căderea comunismului în 1989, Flavia Coposu-Bălescu şi Rodica Coposu l-au sprijinit pe fratele lor, Corneliu, care și-a dorit democratizarea României.