12 iul. 2023 | 14:06

Doliu în literatura mondială. A murit un celebru scriitor

Diverse
Doliu în literatura mondială. A murit un celebru scriitor
Unul din cei mai prolifici oameni de literatură pe care i-a avut Cehia

Doliu în literatura mondială! Lumea literaturii mondiale este de astăzi în doliu, după anunțul dispariției unuia din cei mai prolifici oameni de literatură pe care i-a avut Cehia. Celebrul autor Milan Kundera s-a stins din viață la venerabila vârstă de 94 de ani, după o lungă perioadă de suferință.

Milan Kundera, exploratorul ființei și al trădări de-a lungul unei jumătăți de secol

Născut la 1 aprilie 1929 la Brno, Milan Kundera a studiat muzica cu tatăl său, un renumit pianist și muzicolog, înainte de a se dedica scrisului, devenind profesor de literatură universală la Academia de Film din Praga în 1952.

Vezi și: Doliu în lumea artei din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți istorici

În ciuda faptului că a respins realismul socialist care se cerea scriitorilor în Cehoslovacia anilor ’50, reputația sa literară a crescut odată cu publicarea unei serii de poezii și piese de teatru, printre care o odă închinată eroului comunist Julius Fučík, ”Poslední máj” (Ultimul mai), publicată în 1955.

Ulterior, a respins aceste prime lucrări, spunând că ”lucra în multe direcții diferite – căutându-și vocea, stilul și pe mine însumi”, până când și-a găsit semnătura într-o povestire pe care a scris-o în 1959., ”Já, truchlivý Bůh” (Eu, zeul îndoliat), lucrare care trasează teritoriul dulce-amărui al operei ulterioare a lui Kundera, o versiune întortocheată a poveștii lui Cyrano.

Membru entuziast al Partidului Comunist în tinerețe

Odată cu instaurarea bolșevismului inclusiv în Cheoslovacia, Milan Kundera devenea un membru de partid extrem de înfocat, raliindu-se la ideologia tinerilor comunști ai acelor ani. Dar, rebel din fire, Kundera a fost exclus din partid de două ori, o dată în urma unor activități anticomuniste în 1950 și din nou în 1970, în timpul represiunii care a urmat Primăverii de la Praga din 1968, în cadrul căreia a fost una dintre vocile principale, cerând public libertatea de exprimare și drepturi egale pentru toți.

Vezi și: Dramă în lumea presei. Jurnalistul Eduard Huidan s-a sinucis. Motivul pentru care a recurs la acest gest

Primul său roman, ”Žert” (Gluma) din 1967, a fost inspirat de această perioadă și a avut un mare succes. O examinare polifonică a soartei și a raționalității în jurul unei glume despre Troțki pe care un student o scrie pentru a impresiona o fată, romanul a dispărut din librării și biblioteci după ce tancurile rusești au ajuns în Piața Wenceslas.

Kundera a ajuns pe lista neagră și a fost concediat din postul de profesor. Lucrând în cabaretele din orașele mici ca trompetist de jazz, și-a găsit în sfârșit libertatea artistică, imposibilitatea publicării îi ridicase, într-un fel, povara cenzurii de pe umeri.

Cunoscut pentru faptul că și-a părăsit țara natală pentru Franța în 1975, după ce anterior fusese expulzat din partidul comunist cehoslovac, Milan Kundera a trăit 40 de ani în exil la Paris, după ce cetățenia cehă i-a fost retrasă în 1979.

Vezi și: A murit o scriitoare celebră în Europa. Vestea tragică a zilei a venit din Spania

Acolo a scris cele mai faimoase lucrări ale sale, printre care ”Nesnesitelná lehkost bytí” (Insuportabila lejeritate a ființei) și, mai târziu, și-a lăsat în urmă limba maternă pentru a scrie romane în franceză, începând cu ”La lenteur” (1995) și ultimul său roman, ”La Lentoare” (2014). A fost deseori citat ca fiind un candidat la premiul Nobel pentru literatură.

Doliu în literatura mondială! Milan Kundera, moare la 94 de ani

Nici după exil nu a avut o viață relativ ușoară, iar totul avea să culmineze cu acuzațiile de trădare aduse autorului în 2008. Acuzat de trădarea unui aviator ceh care lucra pentru serviciile secrete americane cu mai bine de 50 de ani în urmă, Kundera a rupt tăcerea pentru a oferi un dezmințire agenției cehe de știri CTK, declarându-se uimit și calificând acuzațiile drept ”asasinarea unui autor”.

O scrisoare deschisă semnată de Roth, Salman Rushdie, JM Coetzee și alți scriitori eminenți a menționat că, în ciuda afirmațiilor revistei care a publicat acuzația, ”o declarație a unui martor, un eminent om de știință din Praga, îl absolvă pe Kundera de orice vină. De prea multe ori, presa a răspândit acest zvon defăimător fără a avea grijă să raporteze dovezile care îl infirmă”.

Scriitorul ceh Milan Kundera, a fost recunoscut ca un explorator al ființei umane și al trădării, pe care avea să o cunoască pe propria piele după expulzarea din rândurile comuniștilor, de-a lungul unei jumătăți de secol. Autorul avea să scrie poezii, piese de teatru, eseuri și romane, existând și realizare cinematografică după romanele sale.

Marele om de literatură al Cehiei s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani după o boală îndelungată. Anunțul decesului a fost confirmat de Anna Mrazova, purtătoarea de cuvânt a Bibliotecii Milan Kundera.