Este doliu în lumea teatrului din România, după ce plecat dintre noi marele regizor Dinu Cernescu. Anunțul tragic al morții sale a fost făcut chiar de către Teatrul Bulandra, unde și-a desfășurat mare parte din activitate. A lăsat în urmă o familie îndurerată și o mulțime de oameni care l-au apreciat pentru talentul său.
Lumea teatrului românesc traversează o perioadă de tristețe profundă, deoarece un regizor deosebit și-a încheiat parcursul pe această lume la vârsta de 88 de ani. Moartea sa lasă în urmă un gol imens și o adâncă suferință în inimile celor care au admirat și au fost influențați de creația sa remarcabilă.
Anunțul dureros al dispariției lui Dinu Cernescu a fost transmis de către Teatrul Bulandra din București, marcând astfel o pierdere importantă pentru scena teatrală românească. Nimeni nu se aștepta la o asemenea tragedie și cu atât mai puțin oamenii care l-au apreciat pentru talentul său.
„A plecat în eternitate marele regizor Dinu Cernescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze în lumină alături de cei aleşi”, este mesajul Teatrului Bulandra.
Mai multe persoane care l-au iubit au transmis un mesaj de adio pentru unul dintre cei mai iubiți regizori ai momentului. Printre aceștia se numără și marele producător de film, Dembinski Dominic, care l-a apreciat mult și cu care a avut o relație foarte apropiată.
„Condoleanțe Teatrului Românesc și Teatrului de Televiziune! Dumnezeu sa-l odihneasca pe marele regizor de teatru si televiziune, dascăl eminent, unul dintre marii boieri ai scenei românești: Dinu Cernescu! ,,Somn lin dulce prinț!,,- a fost autorul uneia dintre cele mai mărețe viziuni ale lui ,,Hamlet’’ de la noi , cu Ștefan Iordache în rolul titular…”, scrie Dembinski Dominic pe pagina sa de Facebook.
Cu o carieră remarcabilă în lumea teatrului românesc, Dinu Cernescu și-a adus contribuția în multiple domenii ale artei scenice. El a activat la Teatrul Nottara și a îndeplinit rolul de regizor artistic la Televiziunea Română. În perioada cuprinsă între 1994 și 1995, a avut onoarea de a ocupa funcția de director artistic al prestigiosului Teatrul Național din București.
Debutul său în lumina reflectoarelor a avut loc în anul 1957, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, cu spectacolul „Tudor din Vladimiri” de Mihnea Gheorghiu. În cadrul acestui teatru, Dinu Cernescu a pus în scenă opere notabile precum „Galcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, „Peripețiile bravului soldat Švejk” bazat pe creația lui Jaroslav Hasek, sau „Judecătorul din Zalameea” de Pedro Calderón de la Barca.
Colaborarea sa de peste 50 de ani cu Teatrul Nottara din București a fost marcantă, evidențiindu-se prin montări semnificative, printre care se numără „Hamlet” de William Shakespeare, „Tigrul” de Murray Schisgal sau „Viziuni flamande” de Michel de Ghelderode.
Regizorul de excepție a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, lăsând în urmă o moștenire artistică bogată și profund respectată în cadrul comunității teatrale.
Dinu Cernescu, regizorul de excepție, a fost solicitat să aducă creațiile sale pe marile scene ale lumii, prezentând spectacole în teatre prestigioase din orașe precum Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga și Praga. Cu un palmares impresionant, el a contribuit la realizarea a peste 100 de spectacole, cucerind publicul și criticile în fiecare reprezentație.
În anul 2009, Dinu Cernescu a adus o contribuție semnificativă literaturii cu volumul său de memorii intitulat „Regizor”. Una dintre montările sale remarcabile, „Ce zi frumoasă!” de Michel de Ghelderode, i-a adus distincția în 1993, când a primit premiul UNITER și premiul APTR pentru cel mai bun spectacol TV.
Dinu Cernescu a fost un personaj de-a dreptul impresionant, care a scris istorie în lumea teatrului românesc. Acesta a avut o carieră de invidiat, deși, la început, nu se gândea că va ajunge să activeze în acest domeniu.
Te-ar putea interesa și: Doliu uriaș la Hollywood. A murit un actor celebru, nominalizat la Oscar
Regretatul regizor a dezvăluit că el ar fi trebuit să devină medic. Familia își dorea să îl vadă doctor și a învățat mult pentru a face acest pas da, într-o zi, și-a dat seama că nu asta este ceea ce își dorește. Astfel, și-a luat viața în piept și a pornit pe alt drum.
Într-o zi, s-a interesat de examenul pentru Regie și s-a pus pe treabă. În final, a avut surpriza să vadă că a intrat din prima la Teatru și așa a început traseul său spre succes.
„Am ales fără vreun motiv anume şi fără vreo logică să dau la Teatru. Nici până în ziua de azi nu pot să-mi justific alegerea. În familia mea, se hotărâse să devin medic chirurg. Pentru asta, am învăţat ani buni.
Doar că, într-o zi, fără niciun fel de justificare, m-am dus şi m-am interesat de condiţiile pentru examenul de Regie. Am dat examen şi am intrat din prima”, a dezvăluit Dinu Cernescu pentru Adevărul.
Nu a avut în familie nicio altă persoană care să activeze în acest domeniu, semn că a fost pur talentul cu care a fost înzestrat. Mama lui Dinu Cernescu a fost profesoară de franceză, iar tatăl pilot.