Tragedie în lumea artiștilor. După ce în ultima vreme s-au stins o mulțime de stele, am mai pierdut o personalitate mare a lumii. A fost o adevărată figură a artei, dar a plecat dintre noi când nimeni nu se aștepta.
Este doliu în lumea internațională a artiștilor, după ce s-a stins unul dintre cei mai talentați oameni din lume. Era cunoscut la nivel mondial și a lăsat în urmă opere ce ne vor aminti mereu de cât de dedicat a fost meseriei sale.
Este vorba despre sculptorul american Richard Serra, care s-a stins din viață marți, la venerabila vârstă de 85 de ani. Din primele informații, și-ar fi dat ultima suflare în casa lui din New York.
În ultima vreme, starea lui de sănătate ar fi fost una extrem de gravă. Acesta suferea de o pneumonie puternică și, chiar dacă medicii au făcut tot posibilul pentru a o trata, nu au mai putut să îl salveze pemarele artist al lumii.
Expus în marile muzee din SUA și în deșerturile din Qatar, Richard Serra a creat lucrări de-a dreptul originale, cu care a reușit să cucerească o lume întreagă. Erau sculpturi uriașe, rotunjite, dar minimaliste, care au lăsat o amprentă vizibilă în spațiul și mediul înconjurător.
Artistul s-a născut la San Francisco, dintr-o mamă ruso-evreică și un tată spaniol, dar a pus bazele pasiunii sale la Paris, înainte de a se muta la New York în anii 1960, când arta era în plină expansiune. A dovedit că se poate și a devenit un nume mare în industrie.
La început, și-a dorit să devină pictor, dar mai apoi și-a schimbat planurile. Serra chiar a lucrat într-o fabrică de oțel pentru a-și plăti studiile în domeniul de activitate, făcând eforturi mari pentru pasiunea sa pe care și-a susținut-o singur.
La sfârșitul anilor 60, marele artist și-a prezentat manifestul și capodopera One ton prop (House of cards), care constă în patru plăci de plumb de 122×122 cm, echilibrate pe propria greutate ca un castel de cărți. A fost una dintre cele mai apreciate opere, pentru care a primit premii importante.
A trecut apoi la lucrări mai mari pe plăci de oțel brun-portocaliu ruginit, care au fost expuse la New York, Washington, Bilbao și Paris. Cei care vor să se delecteze cu acestea, pot merge acolo oricând doresc, în amintirea unui artist de renume, cum nu se va mai naște.
În 2014, a plantat un turn pe o plajă de nisip din Qatar, la 70 km de capitala Doha, la care se putea ajunge doar cu un 4×4 și o hartă. A fost o lucrare complexă, dar care i-a adus o și mai mare popularitate.
Acesta considera că tot ce ieșea din mâna lui era o experiență pentru publicul său, o amintire pe care oamenii nu o puteau uita. Punea suflet în tot ce făcea și a demonstrat că iubește arta înainte de toate.
„Când îmi vezi lucrările, nu reţii un obiect. Reţineţi o experienţă, o trecere”, spunea el în 2004.