Un document asumat de Guvernul României în faţa Comisiei Europene prevede inclusiv concedierea bugetarilor și reducerea salariilor. Soluții pentru reducerea cheltuililor pentru fiecare minister în parte s-au căutat încă de anul trecut. Au fost identificate 40 de măsuri, care ar urma să fie implementate cu ocazia primei rectificări bugetare din acest an.
În documentul care poate fi descărcat integral de AICI se arată că printre cele 40 de măsuri găsite de Guvern și de ministere se numără „descentralizarea, managementul cheltuielilor publice, achiziții publice, cheltuieli cu calitatea de membru a entității publice la organisme internaționale și cu participarea la convenții, cheltuieli cu utilitățile, cheltuieli cu parcul auto, reducerea efortului administrativ prin renunțarea la documente pe suport hârtie, creșterea veniturilor și consolidarea activităților pentru atragerea de fonduri europene.”
Inițial, ministrul Finanțelor Publice a negat că ar fi nevoie de reduceri salariale, dar ulterior a dat de înțeles că poate fi vorba despre diminuări ale indemnizațiilor suplimentare, potrivit Impact.ro.
„Practica anilor trecuţi arată că se făceau angajări, chiar şi peste banii alocaţi. (…) De asta noi am pus în Ordonanţa 114 de anul trecut o obligaţie pentru fiecare ministru în parte să se încadreze în bugetele alocate şi în cazul în care nu o face chiar să aibă şi o amendă până la 100.000 de lei”, a spus Eugen Teodorovici.
Nu este exclusă nici varianta concedierii unor bugetari. Fostul consilier onorific al Vioricăi Dăncilă a declarat că pe vremea lui Adrian Năstase erau 800.000 de bugetari, iar în prezent numărul lor a ajuns la 1,4 milioane.
Statul plătește mult și cere puțin, avem nevoie de criterii de competență. Indiferent de guvernare, aparatul bugetar a crescut, caracterizat de clientelism politic și de mediocritate, a declarat Remus Borza.