27 ian. 2022 | 15:57

Dispar centralele de apartament în România. Decizia definitivă se ia în februarie

Social
Dispar centralele de apartament în România. Decizia definitivă se ia în februarie
România renunță la centralele termice de apartament

Vestea că centralele termice de apartament vor fi interzise, a cam pus pe jar populația. Vorbim aici de cei care au deja instalate astfel de sisteme de încălzire. Ulterior ministrul Tanczos Barna a venit cu explicații referitoare le proiectul de lege. Barna a menționat faptul că noua lege va fi pentru blocurile noi construite, și nu va afecta populația care are deja montate centrale termice individuale. Recent, ministrul a făcut alte noi precizări cu privire la draftul legii.

Centralele termice de apartament devin istorie în Europa

Uniunea Europeană, prin directivele sale, și-a schimbat politica cu privire la sistemele clasice de încălzire. Așa se face că au elaborat un nou plan, la nivel european, legat de sistemele eficiente de încălzire și răcire centralizată. Conform raportului UE, pot juca un rol esențial în realizarea obiectivelor Uniunii Energetice.

Acestea îmbunătățesc eficiența energetică și permit creșterea ponderii energiilor locale regenerabile și reciclate în încălzire și răcire. În plus, o pondere mai mare a acestor sisteme pe piețe poate facilita integrarea energiei regenerabile intermitente în mixul de energie electrică. Prin acest proiect, spune raportul se poate asigura echilibrarea rețelei.

Sistemele încălzire și răcire centralizată și-au dovedit deja eficiența în unele țări din UE, precum Danemarca și Suedia. Cele două state au permis agregarea sarcinilor de căldură pentru a optimiza progresiv aprovizionarea cu energie. Dar și pentru a trece la combustibili mai sustenabili.

Multe orașe europene sunt deja conștiente de aceste beneficii și le integrează în strategiile lor energetice, dar există încă un potențial ridicat de implementare.

România a aderat la noul plan energetic

Încă de la primele discuții și negocieri, România a devenit parte implicată în acest proiect energetic. Pe lângă semnarea tratatului de la Paris, România și-a asumat și reducerea folosirii sistemelor de încălzire cu grad mare de poluare. Odată semnat și PNRR, era clar că România va trebui să-și revizuiască legislația pe această temă.

Încă din noiembrie 2021, Tanczos Barna anunța intenția de a dezvolta un proiect de lege care să elimine centralele termice de apartament. Începutul, la nivel local, îl avea Emil Boc în Cluj. Conform unei decizii locale, toate noile complexe de blocuri construite aici nu vor mai folosi centralele termie de apartament. În schimb vor putea fi montate centralele termice de bloc.

Renunțăm la centralele termice de apartament

Dacă la finele lui 2021, Tanczos Barna nu avea nici măcar un draft, astăzi aflăm că acesta există și că va fi depus pe masa guvernului cât de curând. Același ministru a venit și cu precizarea pentru cei care au deja montate centralele termice de apartament. Oficialul a spus că noua lege, dacă va fi votată, nu va avea efecte retroactive, ci doar legat de viitoarele blocuri nou construite.

„Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nicio reglementare legală și nici retroactiv. Nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toți s-au debranșat și fiecare apartament are propria centrală.

Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate. Sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc. Ele oferă exact aceeași flexibilitate la nivel de apartament.

Oferă exact același confort. Atât temperatura, cât și perioada pot fi setate în apartament ca și cum ai avea o centrală individuală, doar că nu este la tine în casă și este la nivel de bloc.”, declară Tanczos Barna, conform Profit.ro.

„Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege”

Conform precizărilor ministrului, există deja un draft al acestui proiect de lege, care va fi prezentat guvernului săptămâna viitoare. Dacă va fi votată legea, mai spune Barna, ar putea intra în vigoare din primăvara acestui an, cel mai devreme.

„Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege coaliției în următoarea ședință a coaliției. Dacă acest lucru se susține și la nivelul coaliției, putem să intrăm pe un circuit de avizare.

În primăvară. Nu va exista retroactivitate nu se va aplica pentru proiectele care sunt deja în dezvoltare – care au fost începute, care au deja certificatul de urbanism emis”, a spus ministrul Mediului.

Deocamdată nu s-a făcut nicio precizare asupra conținutului proiectului de lege. Rămâne să vedem dacă va fi acceptat de coaliție, și care va fi forma sa finală.