12 nov. 2021 | 13:37

Orașul din România unde centralele de apartament sunt interzise în blocurile noi. De ce s-a luat decizia

Știri Locale
Orașul din România unde centralele de apartament sunt interzise în blocurile noi. De ce s-a luat decizia
„Sistemul național integrat de energie și schimbări climatice 2021-2030”, un deziderat ambițios

La nivel național a fost elaborat un proiect intitulat „Sistemul național integrat de energie și schimbări climatice 2021-2030”. În cadrul proiectului se dorește modernizarea infrastructurilor de termoficare din marile orașe. Unul din orașele în care s-au demarat aceste lucrări este și Cluj-Napoca. Tot aici, primarul Emil Boc a anunțat intenția de a elimina centralele termice individuale de apartament, dar nu excluderea lor definitivă.

„Sistemul național integrat de energie și schimbări climatice 2021-2030”, un deziderat ambițios

Ca urmare a aderării Uniunii Europene la Acordul de la Paris și a publicării Strategiei Uniunii Energetice, UE și-a asumat un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice, prin intermediul a 5 dimensiuni principale.

Este vorba despre securitatea energetică, decarbonizarea, eficiența energetică, piața internă a energiei și cercetarea, inovarea și competitivitatea.

În cazul României, membră UE și semnatară a acordului, planul reflectă setul de preferințe, particularități și priorități naționale, având în vedere dreptul României de a-și stabili mixul energetic.

În elaborarea Planului autoritățile spun că au avut în vedere facilitarea selectării celor mai eficiente măsuri și angajamente care vor contribui la atingerea obiectivelor naționale prezentate în plan.

Aceleași autorități argumentează acest proiect, spunând că România a investit și a sprijinit dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană, energia solară, biomasa și energia electrică generată în microhidrocentrale.

Mixul energetic actual este echilibrat, mai spun semnatarii proiectului. Acest echilibru ar putea asigura un grad rezonabil de securitate energetică la nivel național și regional, în cazul unor situații critice provocate fie de condiții meteorologice extreme, fie de cauze operaționale.

Unul din punctele acordului UE este de eliminare a centralelor termice individuale, dar nu excluderea lor totală. Asta înseamnă că la construcția unui bloc, de exemplu de șase apartamente, să nu mai fie montate individual centrale, ci doar una singură la blocul respectiv.

Cluj-Napoca, unul din orașele care adoptă această rezoluție

Unul din orașele cu cea mai mare dezvoltare economico-socială din ultimii ani, Cluj-Napoca, are un număr important de proiecte de infrastructură.

Printre ele și cel de modernizare a sistemului public de termoficare. Recent Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a anunțat demararea acestui proiect, care implică inclusiv scoaterea din calcul a centralelor individuale de apartament.

Edilul spune că, deși cele individuale nu vor mai fi acceptate, asta nu înseamnă că blocurile deja existente, sau cele care se vor construi, nu vor putea să aibă o astfel de centrală, dar aici vorbim de centrale termice de bloc.

În acest mod, mai spune Emil Boc, dezideratul de scădere a poluării aerului va putea fi atins la nivelul întregului oraș.

„Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale.

Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a declarat Emil Boc la Radio Cluj.

„Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare”

Proiectul de modernizare al sistemului de termoficare din Cluj-Napoca, sistem care susține 21.000 de familii, va fi modernizat în următorii ani spune primarul.

Cât depre cei care au centrale individuale și vor renunța la ele, Emil Boc spune că nu le va îngrădi dreptul de a se reconecta la sistemul public de termoficare, dar administrația locală va încerca să găsească opțiunile optime pentru a-i determina pe cei conectați la sistemul public să nu o facă.

„Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta.

Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus Boc, pentru Radio Cluj.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră pentru fanii ei. Artista e în culmea fericirii! Felicitări!
Unica.ro
Cartofi pai la cuptor. Rețetă sănătoasă, fără ulei
EVZ.ro
Cum va arăta casa Valeriei Lungu. Imagini cu viitoare locuință a influenceriței: “Încă din adolescență visam…”
Spynews
3 milioane de români primesc scrisoare de avertizare. Vor fi taxați în plus din 1 aprilie 2025
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ROMÂNUL din ECHIPA lui TRUMP! Președintele SUA, ajutat de un ROMÂN
Mediaflux
Cătălin Bordea, urare "specială" de ziua de naștere a lui Radu Bucălae. Ce fotografie a publicat juratul iUmor / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro