Din ce sunt făcute bateriile mașinilor electrice. Cum de unele pot ajunge la 700 de kilometri cu un singur ”plin” de curent

Din ce sunt făcute bateriile mașinilor electrice. Cum de unele pot ajunge la 700 de kilometri cu un singur ”plin” de curent

De regulă, mașinile electrice sunt mult mai simple decât mașinile alimentate cu combustibil lichid. La o mașină ce este propulsată doar de către bateriile electrice, se regăsesc mai puține piese în mișcare față de mașinile normale. Prin urmare, mașinile electrice sunt mult mai fiabile. Piesele ce se pot strica sunt mult mai puține, în comparație cu alte mașini.

Ce spun proprietarii de mașini electrice?

Cei care doresc să achiziționeze o mașină electrică sunt îngrijorați de durata de viață a bateriei. Unele studii susțin că 45% dintre proprietarii ce dețin mașini electrice spun că bateria unei astfel de mașini poate ține maxim 100.000 de kilometri. Desigur, acest lucru depinde foarte mult de marca mașinii. După acest număr de kilometri, bateria mașinii va trebui înlocuită, iar costul unei astfel de reparații nu este unul foarte ieftin. Putem lua exemplu Chevrolet Bolt EV, la această mașină, costul înlocuirii bateriei poate ajunge chiar și până la 30.000 RON. Acesta este doar prețul bateriei la care se adaugă și prețul manoperei.

Cum funcționează aceste baterii

Mașinile electrice folosesc baterii cu litiu-ion. Ele sunt similare cu cele folosite la laptopuri sau telefoanele mobile, doar că sunt mai mari. Bateriile cu litiu-ion sunt diferite față de bateriile cu plumb, ce sunt utilizate la vehiculele cu ardere internă. Ele au densitate energetică mai mare față de bateriile reîncărcabile pe bază de nichel metal.

Atunci când achiziționezi o mașină electrică cu o putere mai mare mai mare de kW, este ca și cum ai achiziționa o mașină un rezervor mai mare. Cu cât ai o putere mai mare de kW, cu atât vei putea parcurge mai mulți kilometri. Ca și în cazul mașinilor alimentate cu benzină sau motorină, condusul cu viteză excesivă va utiliza mai multă  baterie. Cu alte cuvinte, va trebui să reîncarci bateria mult mai des. Este bine să reții că dacă este încărcată la maxim sau dacă ai un număr mai mare de pasageri, autonomia ei va fi mai scăzută. Temperaturile extreme sau folosirea aerului condiționat scad, de asemenea, performanța bateriei.

Longevitatea bateriei

Majoritatea oamenilor ce achiziționează mașini electrice, optează pentru o garanție extinsă pentru a se asigura că bateria nu se epuizează prea repede. De regulă, garanția unei astfel de mașini este de opt ani sau 150.000 de kilometri. Trebuie să luați în considerare și faptul că majoritatea producătorilor de mașini electrice oferă garanția doar în momentul în care bateria își pierde capacitatea de a mai fi încărcată. Din fericire, acest lucru se întâmplă foarte rar. Alți producători precum Nissan, Tesla, Volkswagen sau BMW înlocuiesc bateria în cazul în care aceasta își pierde capacitatea de a fi încărcată. De exemplu, dacă mașina este în garanție, iar bateria nu se încarcă mai mult de 60 70%, vei beneficia de o nouă baterie.

Cât de fiabile sunt bateriile electrice

Unele studii susțin că încărcatul la stațiile de încărcare rapidă, pot afecta bateria în timp. Cu toate acestea, încărcarea lor nu ar afecta durabilitatea bateriei decât cu 2-3%. În concluzie, dacă bateria este îngrijită corespunzător, ea poate ajunge chiar și până la 200.000 de km. Există sondaje ce susțin că durata medie de viață electrice este de 350.000 de km. În jur de 10 ani, dacă mașina este condusă în medie 30.000 de km pe an. Cei de la Tesla lucrează la o tehnologie care să permită mașinilor electrice să aibă o baterie ce poate ajunge până la 1.600.000 km.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI