Majoritatea oamenilor din întreaga lume consumă bere, băutură care a fost descoperită în urmă cu mii de ani. Din ce se făcea acum 9.000 de ani această licoare? Acum puțini ar bea-o într-un astfel de mod.
Berea este printre cele mai vechi băuturi din lumea întreagă. Oamenii care trăiau în urmă cu aproximativ 9.000 de ani în sudul Chinei o consumau extrem de diferit. Aceasta era produsă în casele lor din plantele pe care le cultivau, potrivit descoperirilor realizate în cadrul unor excavații în situl Qiaotuo din orașul Yiwu.
Concret, au fost descoperite dovezi de consum al berii într-o movilă veche din zona sitului. Aici au fost identificate urme de amidon, fitolit și ciuperci în vase mari de ceramică. Rămășițele care sugerează o abudență de mucegaiuri și drojdii sunt apropiate de microorganismele utilizate în prezent la fabricarea vinului în Asia de Est și Asia de Sud-Est.
Tehnicile străvechi ale locurilor sunt în continuare considerate metode tradiționale în prepararea vinului de orez. Wang Jiajing, unul din cercetătorii implicați în studiu, a spus că este posibil ca oamenii din epoca aceea să fi descoperit drojdiile în culturile mucegăite.
Populațiile umane de atunci foloseau vinul și în timpul unor ritualuri, inclusiv sacrificii și înmormântări. În urmă cu 9.000 de ani, locuitorii din zonă abia începeau să cultive orez sălbatic, iar producția de cereale era redusă, ceea ce făceau băuturile alcoolice un lux pentru cei mai mulți.
„Drojdia este motivul pentru care berile germane şi cele americane sunt atât de diferite. Cele germane au o uşoară aromă de banane, fiind drojdia cea care face diferenţa”, spune Alex Acker, cofondator al A Brewing Co.
Acesta a descris berea după rețetele cele mai vechi descoperite în lume drept ușor acră. De asemenea, avea tente de arome de fructe și o ușoară nuanță de miere. Oamenii de ştiinţă au observat că „şi astăzi se foloseşte acelaşi tip de echipament pentru a crea berea”, spune Li Liu, specialist în arheologia chineză la Universitatea Stanford.
Cel din urmă a studiat urmele de alcool descoperite în vase de ceramică. În urmă cu 4.000 – 5.000 de ani băutura ar fi conținut orz, mei, cartof dulce și tărtăcuță. Astăzi se folosescalte ingrediente precum: malţ, drojdie, hamei, apă. Oameni din întreaga lume consumă acest tip de băutură alcoolică ce a devenit preferata multora. Românii sunt în topul consumatorilor.