23 oct. 2021 | 16:58

Din ce material sunt făcute tigăile de care nu se lipește nimic, chiar și dacă nu pui deloc ulei

Știri generale
Din ce material sunt făcute tigăile de care nu se lipește nimic, chiar și dacă nu pui deloc ulei
Materialele din care sunt făcute tigăile antiaderente

O tigaie antiaderentă de calitate este cu adevărat esențială în orice bucătărie. De la cartofi prăjiți la burgeri sau omletă, materialul din care sunt făcute tigăile, face practic totul. Cu toate acestea, nu toate au aceeași calitate. Iată din ce material sunt făcute tigăile de care nu se lipește nimic, chiar și dacă nu pui deloc ulei.

Materialul din care sunt făcute tigăile de care nu se lipește nimic, chiar și fără ulei

Adevărul este că fiecare tip de tigaie are argumente pro și contra. Și anumite metode de gătit funcționează mai bine în anumite materiale. De exemplu, tigaia ideală pentru sote va fi foarte sensibilă la schimbările de temperatură, în timp ce cea mai bună oală pentru fierbere va reține și regla căldura în ciuda schimbărilor de temperatură.

Scopul dumneavoastră ar trebui să fie cum să alegeți tigaia cea mai potrivită pentru alimentele pe care le gătiți. Iată din ce material sunt făcute tigăile de care nu se lipește nimic, chiar și dacă nu pui deloc ulei.

Tigăi de care nu se lipește nimic – materiale din care sunt făcute

Cele mai comune materiale folosite în fabricarea tigăilor sunt:

  • Oțel inoxidabil
  • Cupru
  • Aluminiu
  • Otel carbon
  • Fontă
  • Suprafețe antiaderente
  • Vase din PTFE
  • Ceramică.

Materiale din care sunt făcute tigăile – oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este fabricat prin adăugarea de crom și nichel la oțel, ceea ce îl face extrem de anticoroziv. Cel mai preferat tip va fi ștampilat „18/10” (raportul dintre crom și nichel adăugat), deși sunt utilizate și alte tipuri de oțel inoxidabil cu rezultate foarte bune. Acest material poate fi găsit în multe dintre cele mai bune oale și tigăi, deoarece este durabil și atractiv.

Materiale din care sunt făcute tigăile – cuprul

Cuprul este cel mai bun conductor de căldură din orice material utilizat pentru fabricarea vaselor de gătit. Se încălzește rapid și uniform și se răcește imediat ce este scos din căldură, oferindu-vă un control maxim asupra aplicării căldurii.

Materiale din care sunt făcute tigăile – aluminiul

Aluminiul pur este al doilea după cupru în conductivitatea căldurii. Este ieftin și, atunci când este întărit (de obicei prin adăugarea de magneziu, cupru sau alte metale), acesta produce singuri vase minunat ușoare și receptive. Dar, după cum probabil ați ghicit, aluminiul natural va reacționa cu anumite alimente acide, conferind un gust metalic și o nuanță cenușie.

Materiale din care sunt făcute tigăile – oțel carbon

Oțelul carbon urmează aluminiul în conductivitatea căldurii. Deși ieftin și foarte durabil, oțelul brut cu carbon este retrogradat pentru utilizarea specială în tigaie, în principal ca tigaie sau wok. Unul dintre motive este că oțelul carbon poate rugini dacă nu este condimentat (uns) în mod corespunzător.

Vestea bună este că, dacă este condimentată corespunzător, se va dezvolta un interior natural antiaderent (la fel ca fonta), iar bucătarii experimentați le vor găsi foarte versatile. Tigăile sunt oarecum grele și puțin lente la încălzire, pot reacționa un pic cu alimente foarte acide și poate nu sunt cele mai bune pentru toate tipurile.

Materiale din care sunt făcute tigăile – fontă

Fonta este un conductor slab al căldurii; ceea ce înseamnă că este lent să se încălzească și lent să se răcească. Dar această natură de autoreglare face din fontă un material preferat pentru cuptoarele olandeze, grătare și tigăi. Aceste piese sunt extrem de durabile și rezistă la deformare, scobire și așchiere. Vasele din fontă sunt disponibile în stare naturală sau acoperite cu smalț și ambele gătesc în mod similar, dar există și alte diferențe notabile.

Fonta naturală costă substanțial mai puțin, dar necesită aplicarea unui strat de „condimente” pentru a-l proteja de rugină. În afară de prevenirea ruginii, condimentarea creează un interior minunat antiaderent și are un aspect rustic/iconic. 

Materiale din care sunt făcute tigăile – suprafețe antiaderente

Suprafețele antiaderente nu sunt populare doar datorită ușurinței lor în timpul curățării, ci și pentru că se pretează la gătitul sănătos. Majoritatea non-stick-urilor permit bucătarului să folosească cantități minime de ulei sau chiar să anunțe că nu puteți folosi deloc.

Cel mai bine este să aveți grijă deosebită cu suprafețele antiaderente, deoarece funcționează foarte bine doar atunci când sunt intacte, oricând după ce sunt zgâriate, lucrurile pot merge repede la vale. Nu utilizați ustensile metalice pe suprafețe antiaderente, în schimb utilizați materiale termoizolante, cum ar fi nailon, silicon sau lemn. Și, indiferent de tipul de antiaderent pe care îl folosiți, aveți grijă să nu folosiți căldură excesivă. Curățați vasele cu un burete natural sau o perie din plastic moale. 

Materiale din care sunt făcute tigăile – PTFE

PTFE este materialul antiaderent „clasic”, renumit de marca Teflon. Deși este extrem de funcțional, unii sunt îngrijorați de siguranța acestuia, deoarece atunci când sunt supraîncălzite, acoperirile din PTFE se pot descompune și elibera gaze.

Puteți utiliza vase de gătit PTFE în condiții de siguranță, atâta timp cât le folosiți corect. Atunci când coaceți, prăjiți sau în special fierbeți în vase din PTFE, asigurați-vă că rămâneți la temperatura maximă recomandată de producători în condiții de siguranță.

Materiale din care sunt făcute tigăile – ceramică

Ceramica este un material de suprafață mai nou în lumea vaselor antiaderente. Este considerat pe scară largă a fi cea mai sigură și mai ecologică opțiune, dar unii susțin că nu durează atât de mult ca PTFE.

Vine într-o mare varietate de stiluri și culori. Se recomandă evitarea utilizării căldurii ridicate atunci când se utilizează ustensile de gătit din ceramică, deoarece acest lucru îi va afecta proprietățile antiaderente. Dacă gătiți cu ulei, este important să curățați complet tot uleiul gătit după fiecare utilizare. În caz contrar, se vor acumula straturi de ulei, diminuând proprietățile antiaderente ale vaselor de gătit.