Încă de pe vremea copilăriei noastre, ne aducem aminte de celebrul parizer cu carne de pui, sau carne de porc. Dar, pe cât de mult ne-ar plăcea să credem că este sănătos, pe-atât cele mai recente studii arată contrariul. Așa se face că cei de la InfoCons au demonstrat din ce este făcut parizerul de pasăre din LIDL, Auchan, Kaufland sau Profi. Raportul a mai scos în evidență și câtă carne conține, de fapt, fără ca mulți români să aibă habar de ceea ce mănâncă.
Când vorbim de E-uri și zahăr, cu siguranță ne referim la alimentele procesate. Timp de decenii, autoritățile de reglementare au utilizat această dispoziție în principal pentru a lua măsuri drastice împotriva alimentelor contaminate cu substanțe chimice toxice sau microbi precum Listeria și salmonela, care ne pot îmbolnăvi grav.
În ultimii ani, s-au acumulat dovezi că aceste boli cronice sunt cauzate de substanțele nocive din alimentele ultraprocesate, de la mâncărurile care se încălzesc și se mănâncă, cum ar fi pizza congelată, la cerealele îndulcite pentru micul dejun.
Alimentele ultraprocesate sunt formulări industriale de ingrediente din substanțe extrase din alimente sau sintetizate în laboratoare. Acestea sunt, de asemenea, alimente de bază ale dietelor noastre. Printre ele și celebrul parizer cu carne de pui, sau carne de porc, despre care credeam, până de curând, că ar fi sigur și fără probleme.
Ne aducem aminte de pe vremea de tristă amintire de celebrul salam cu soia, sau parizerul pe care-l aducea mama sau bunica de la alimentară, după statul la cozi câteva ore bune.
Nici atunci, și nici astăzi nu suntem siguri de ceea ce conține acest aliment. Dar, asta până de curând, având în vedere recentul raport publicat de InoCons.
Testele au avut în vedere conținutul de carne, fie pui, fie porc, și răspunzând la întrebare simple: „Din ce este făcut parizerul de pasăre din LIDL, Auchan, Kaufland sau Profi?”
Raportul se bazează pe analiza a nu mai puțin de 10 produse coemrcializate pe piața românească, InfoCons precizând și care au fost mărcile de produse analizate, tot 10 la număr.
Din toate cele 10 mărci testate cinci au fost cu procent de 70% de carne, două cu 60%, unul cu 55, respectiv 34 și 10% conținut de carne de pasăre. Pe de altă parte, la analiza componenței de E-uri în parizerul cu carne de pasăre, proncentele varizaă între 10 și 30%, după cum urmează:
Concluzia este că, deși ne-am fi dorit că inclusiv parizerul să aibă un conținut mult mai ridicat de carne, și aproape deloc de E-uri și alți aditivi, realitatea ne demonstrează cu totul altceva, iar raportul integral poate fi consultat aici.