08 aug. 2023 | 13:04

Din ce este făcut cidrul din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Ingredientul care ar trebui să te îngrijoreze

Diverse
Din ce este făcut cidrul din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Ingredientul care ar trebui să te îngrijoreze
În anii '80, cidrul era perceput ca fiind nefiresc

Multora dintre noi ne plac anumite băuturi, inclusiv celebrul cidru de mere, comercializat în mai toate supermarketurile. Dar câți știu din ce este făcut cidrul din Lidl, Kaufland sau Carrefour? În cele ce urmează îți spunem noi câte ceva despre.

De la mărul sălbatic la cel de zi cu zi

Oricine a inventat expresia ”mărul umil” trebuie să nu fi fost cu siguranță conștient de mărul sălbatic ”Malus Sieversii”, strămoșul mărului domesticit de astăzi ”Malus Domestica”, și de călătoria pe care a făcut-o de la poalele Munților Tien Shan din Asia Centrală de-a lungul Drumului Mătăsii până la fructierele din întreaga lume.

Vezi și: Ce se poate planta între pomii fructiferi. Secretele celor mai iscusiți grădinari pentru recolte bogate

În acest fel, a dat naștere unui comerț global de mere și cidru în valoare de mai multe miliarde de de dolari, iar dacă ne gândim că fără producătorii de cidru nu ar exista nici o afacere cu vin spumant, atunci referirea peiorativă la statutul inferior al mărului este nepotrivită.

Pentru că am început să vorbim despre măr, este clar că vorbim și de cidru, băutura făcută din acest fruct folosit de fiecare dintre noi, aproape zilnic. Așadar, hai să vedem, de fapt, din ce este făcut cidrul din Lidl, Kaufland sau Carrefour.

Din ce este făcut cidrul din Lidl, Kaufland sau Carrefour

Cidrul este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea sucului de mere. Se găsește într-o varietate de iterații, liniștit, spumant natural, fermentat în sticlă, ”methode champenoise”, carbogazoasă, sec, mediu, dulce, cidru de gheață, rachiu de cidru, acid, tanin, fermentație de drojdie sălbatică. Poate fi obținut din mere de desert și de consum sau din mere de cidru îndrăznețe și taninice.

Conform unor statistici recente, britanicii sunt cei mai mari consumatori de cidru pe cap de locuitor, iar 56% din merele cultivate în Marea Britanie sunt destinate fabricării cidrului. În cel mai bun caz, cidrul este fabricat din 100% suc de mere proaspăt presat, fermentat lent timp de luni de zile și apoi învechit, adesea în butoaie de stejar, timp de luni, dacă nu chiar ani.

Vezi și: Diferențele dintre bere și cidru. Care are mai multe calorii, de fapt

Ingredientul care ar trebui să te îngrijoreze

Dar, dacă ne referim strict la cel comercializat astăzi în supermarketuri, mulți spun că de fapt cidrul este un amestec de combinații de chimicale, având în conținutul lor și E-uri, precum E224, sirop de glucoză și multe altele, pe lângă așa-zisul conținut de fructe, vorbind aici de mere, pere sau chiar gutui.

Din ce este făcut cidrul din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Ingredientul care ar trebui să te îngrijoreze

Cidrul a fost consumat în Imperiul Roman, în Grecia antică și în Orientul Mijlociu.

În cel mai rău caz, ei bine, aceasta este problema. Cidrul are conotații negative pentru mulți oameni, de la mahmurelile adolescenților, băutorii de pe stradă pe bănci, etc. Există iterații de proastă calitate ale tuturor băuturilor alcoolice, dar oamenii nu denigrează întreaga categorie de așa cum o fac adesea cu cidrul.

Cânmd vine vorba de cidru, mulți îl denumesc ”un vin de mere”. Asta făceau aristocrații englezi din secolul al XVII-lea, o epocă în care cidrul avea o poziție înaltă. De exemplu, se spune că Regele Charles I prefera cidrul în locul vinului.

Băutura consumată încă din vremea romanilor și a Grecii Antice

Deși pentru unii poate părea o băutură relativ nouă, de fapt, cidrul a fost consumat în Imperiul Roman, în Grecia antică și în Orientul Mijlociu, iar numele în sine provine probabil din ebraicul shekar sau din grecescul sikera, care înseamnă ”băutură tare”.

Există dovezi că celții din Marea Britanie produceau cidru din mere de crab încă din anul 3000 î.Hr., dar invazia romană a introdus în Anglia soiuri de mere și tehnici de cultivare a livezilor.

Vezi și: Cum să prepari cel mai bun cidru în casă. Băutura care îți va schimba dispoziția în vara asta

După sfârșitul ocupației romane și odată cu începutul Evului Mediu întunecat, există puține informații despre cidrul din Marea Britanie, deși vikingii și anglo-saxonii, care beau cidru, au colonizat în această perioadă, astfel încât putem presupune că merele erau încă presate și sucul fermentat.

După ce normanzii au invadat în 1066, aceștia au îmbunătățit pentru totdeauna producția de cidru pe meleaguri anglo-saxone prin introducerea merelor de cidru taninice și acide. Au plantat livezi și au adus cu ei o tehnologie avansată de presare pentru a face mai eficientă extragerea sucului din mere.

Norman înseamnă ”Omul din Nord”, iar mulți dintre ei erau vikingi care se mutaseră în sud din Scandinavia la începutul secolului al IX-lea. Vikingii erau mari băutorii de cidru, iar acest lucru explică de ce în Franța, un ținut dominat de vin, există o tradiție mândră a cidrului în Normandia, care există până în prezent.

Cidrul și revoluția anilor ’80

În anii ’80, cidrul era perceput ca fiind nefiresc, o băutură pentru bărbații rustici sau un suc ieftin pentru adolescenți care îl sorbeau în refugiile de autobuz. Un salvator neașteptat a apărut pe scenă la începutul secolului XXI, sub forma unei companii irlandeze numită Magners.

Magners s-a lansat în Marea Britanie cu o serie de reclame TV și care atrăgeau atenția, în care apăreau tineri profesioniști arătoși care beau cidru. Dintr-o dată, Magners a devenit omniprezent, iar clienții săi cei mai entuziaști erau bărbați și femei de 20 de ani,o nouă generație de băutori de cidru.

La prima vedere, acest lucru sună pozitiv pentru sectorul cidrului și, în special, pentru cultivatorii de mere pentru cidru, dar majoritatea cidrului consumat în prezent este obținut prin diluarea sucului de mere concentrat, adesea importat, și adăugarea unei cantități mari de zahăr, conservanți și coloranți, nimic mai mult decât niște alcopops cu gust dulce.

Din punct de vedere legal, cidrul trebuie să fie fabricat cu minimum 35% suc de mere. Asta înseamnă că cea mai mare parte din conținutul paharului este apă. Nu există nicio comparație între acestea și sublimele cidre 100% suc proaspăt, care sunt expresia lichidă a fructelor din livadă și a vremii din acel sezon de creștere specific.

Cu toate acestea, cidrul are un spectru larg, iar dacă oamenii doresc o halbă carbogazoasă dulce și ușor de băut, cu un mare factor de răcorire, acestea sunt disponibile în fiecare pub și supermarket.

Pentru oamenii care doresc să exploreze un produs artizanal făcut cu suc proaspăt, pasiune și, cel mai important, timp, atunci acestea pot fi mai greu de găsit. Aceste cidre sunt cele care apar pe mesele pretențioșilor, acide, taninice și care se potrivesc cu mâncarea.

Și pentru că tot am vorbit de cidru, ne-am gândit să îți propunem și o rețetă pe care o poți face chiar acasă.

Rețetă de cidru

Cidrul este produs în mod tradițional prin fermentarea merelor și este disponibil într-o gamă largă de arome și concentrații, în funcție de procesul de fermentare și de fructele sau ingredientele suplimentare adăugate.

Vezi și: Produse de 1,19 lei la Lidl România. Ce poți cumpăra de banii aceștia

Pentru gătit, în special, doriți un cidru de bună calitate, nu un cidru alb, deoarece alcoolul se va evapora și veți obține o aromă mai pură pentru mâncare.

Ingrediente de cidru de mere

Iată de ce vei avea nevoie pentru a face cel mai bun cidru de mere făcut în casă din viața ta:

  • Mere,
  • Apă,  cât să acoperiți merele tăiate în patru.
  • Zahăr,  ¾ cană de zahăr alb.
  • Condimente: Acest cidru de mere făcut în casă este condimentat cu scorțișoară și condimente.

Cele mai bune mere pentru cidru

Cel mai bun soi de mere pentru cidru depinde de preferințele tale în materie de gust. Dacă îți place cidrul dulce, optează pentru un tip mai dulce precum Gala sau Fuji.

Dacă preferi o aromă acrișoară, încearcă ceva de genul McIntosh sau Pink Lady. Dar, dacă încă nu ești sigur de ceea ce cauți, atunci poți obține ce e mai bun din ambele lumi folosind un amestec de soiuri de mere dulci și acre.

Cum se prepară cidrul de mere

Vei găsi rețeta completă, pas cu pas, mai jos, dar iată o scurtă prezentare generală la ceea ce te poți aștepta atunci când prepara acest cidru de mere aromat:

1. 1. Combină toate ingredientele într-o oală.
2. Fierbe timp de o oră, apoi fierbe timp de două ore.
3. Strecoară amestecul de cel puțin două ori.

Cum să depozitați cidrul de mere

Păstrează cidrul de mere rămas într-un ulcior sau borcan bine acoperit, la frigider, timp de până la o săptămână. Dacă dorești să îl păstrezi mai mult timp, poți fie să pui cidrul la conservă, fie să îl congelezi.

Toarnă cidrul de mere răcit în recipiente sigure pentru congelator, în porții și asigură-te că lași puțin spațiu în partea de sus, deoarece lichidul se va dilata pe măsură ce îngheață. Congelează până la un an.

Concluzie

Acum ai toate datele despre cidrul, băutura clasică, aproape non-alcoolică, făcută din mere. Dacă elti pasionat de această băutură, ai și rețeta. Așa că, baftă și să fim cumpătați la băutură!