10 feb. 2022 | 17:32

Din ce câștigă mafia siciliană cei mai mulți bani. Afacerea care depășește traficul de droguri

Diverse
Din ce câștigă mafia siciliană cei mai mulți bani. Afacerea care depășește traficul de droguri
Mafia Siciliană, una din cele mai mari organizații criminale

Majoritatea dintre noi am putut vedea filme de la Hollywood, și numai, despre una din cele mai puternice organizații mafiote. Mafia siciliană a fost fondată în Sicilia de elemente ale Camorrei. Cammora era o organizație criminală înființată la Napoli, la începutul anilor 1800. Ulterior, s-a stabilit în Statele Unite prin imigrarea unora dintre membrii săi la sfârșitul anilor 1800, la începutul anilor 1900, la mijlocul anilor 1960 și începutul anilor 1970. În Statele Unite avea să fie cunoscută și sub nume de  Cosa Nostra. Era la fel de periculoasă ca cea din Napoli. Astăzi, cuvântul „Mafia” este folosit pentru a se referi la aproape orice grup de crimă organizată. În unele cazuri este folosit chiar pentru a descrie grupuri care nu au nicio legătură cu crima.

Mafia Siciliană, una din cele mai mari organizații criminale

La aproape 230 de ani de la înființare, Mafia Siciliană a fost, și încă mai este, un fenomen în mare parte occidental sicilian. Cu toate astea, în jumătatea estică a Siciliei a existat o activitate mafiotă redusă. Matteo Messina Denaro, cunoscut și sub numele de Diabolik, este actualul șef mafiot sicilian.

De-a lungul anilor, Mafia Siciliană a făcut bani printr-o mare varietate de activități ilegale. Mafioții au făcut afaceri cu alcool în timpul Prohibiției, cu droguri ilegale, prostituție și jocuri de noroc ilegale, pentru a numi doar câteva dintre acestea.

Potrivit experților, legendarele „familii” există încă și operează în continuare în aceleași domenii ale crimei organizate. Ca ș în trecut, Mafia Siciliană se ocupă și astăzi cu extorcare, cămătărie, și jocuri de noroc.

Mafia extorchează peste 160 de milioane de euro pe an de la magazinele și întreprinderile din regiunea Palermo. Anchetatorii italieni estimează că întreaga Sicilie plătește de 10 ori mai mult decât această sumă. Aproximativ 80% din întreprinderile siciliene plătesc un pizzo, bir.

Mafia se bazează pe un singur lucru, banii

De-a lungul istoriei sale, Mafia Siciliană a controlat totul, de la traficul de droguri de la colțul străzii până la cele mai înalte niveluri ale guvernului. Membrii săi operează în afara legii. În timp, au devenit părți acceptate și uneori temute ale cartierelor și orașelor în care locuiesc.

Glorificați de filme și televiziune, hăituiți de forțele de ordine, marcați de dușmani pentru moarte, acești mafioți trăiesc vieți violente și adesea scurte. Mafia este, în sine, o familie. Să devii membru al familiei înseamnă să accepți ritualuri secrete, reguli complicate și rețele încâlcite de loialitate. Cei care intră în conflict cu familia riscă să fie ostracizați, și chiar mai rău.

Mulți mafioți care s-au întors împotriva Mafiei au avut parte de o moarte prematură și adesea macabră. În cadrul crimei organizate există o ierarhie, membrii de rang superior luând decizii care se răsfrâng asupra celorlalți membri ai familiei. Mafia Siciliană  nu este un singur grup sau o singură bandă.

Este formată din mai multe familii care, uneori, s-au luptat între ele în războaie între bande acerbe și sângeroase. Alteori, acestea au cooperat în interesul unor profituri mai mari, uneori chiar făcând parte dintr-o „Comisie” care lua decizii majore care afectau toate familiile.

De cele mai multe ori, însă, pur și simplu au căzut de acord să nu se bage în calea celuilalt. Din cauza rădăcinilor lor italiene, mulți mafioți sunt catolici, dar o parte din jurământul pe care un mafiot îl depune atunci când devine un „om făcut”, membru al unei familii mafiote, este că Mafia este înaintea familiei și a lui Dumnezeu. Jurământul se numește Omerta.

Mafia Siciliană, cea mai mare afacere din Italia

Crima organizată este cea mai mare afacere din Italia, potrivit unui studiu realizat de asociația comercianților din țară, Confesercenti, din urmă cu câțiva ani. Mafiile din Italia fac afaceri în plină expansiune, în special cele legate de droguri.

Dar efectul asupra afacerilor legale ale țării, cum ar fi turismul și producția alimentară, nu a fost la fel de clar până când Confesercenti a publicat cifrele. Concluzia a fost că aceste cifre erau uluitoare. În Italia există patru sindicate de crimă organizată:

  • Cosa Nostra din Sicilia,
  • Camorra din Napoli,
  • ‘Ndrangheta din Calabria
  • Sacra Corona Unita din Puglia.

 

Aceste sindicate alcătuiesc împreună un „holding” uriaș cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 130 de miliarde de euro. Acești bani vin numai din vânzări. Datele au mai arătat și ce profituri au cele patru sindicate. Este vorba de aproape 70 de miliarde de euro, după investiții și cheltuieli. Ele sunt, efectiv, cea mai mare companie din Italia.

„În fiecare zi, crima organizată ia aproximativ 250 de milioane de euro de la comercianți și oameni de afaceri. Echivalentul a 10 milioane de euro pe oră, sau 160.000 de euro pe minut.”, se arată în studiu.

Traficul de droguri și extorcarea, rămân principala sursă

Traficul de droguri este în continuare principala sursă de venit pentru crima organizată. Afacerile cu droguri aduc 59 de miliarde de euro pe an, în vistieriile organizației. Aceasta este urmată de ceea ce este cunoscut în Italia sub numele de „ecomafia”, sau eliminarea ilegală a deșeurilor, care a contribuit la recenta criză a gunoiului din Napoli.

Pe locul trei se află cămătăria. Este o activitate mai recentă pentru crima organizată, dar, în scurt timp, a devenit cea mai mare sursă de venit din sectorul afacerilor și continuă să crească, potrivit raportului.

Urmează șantajul, sub forma „pizzo”, așa cum se numesc banii de protecție, extorcați de Mafia Siciliană de la întreprinderile mari și mici, sub amenințarea ruinării, incendierii și vătămării corporale. Această ramură a afacerii nu este însă în creștere, ci doar din cauza „scăderii generale a numărului de întreprinderi legale și a creșterii numărului celor controlate de organizațiile mafiote”.

Interesele de afaceri ale mafioților au depășit, de asemenea, șantajul, contrabanda și traficul de droguri. S-au infiltrat mai adânc în sectoare importante ale economiei legitime, cum ar fi turismul, restaurantele și producția alimentară.

Imperiul comercial valorează aproximativ 92 de miliarde de euro

Potrivit studiului Confesercenti, această sumă este calculată pe an, și reprezintă 6% din economia Italiei. Afacerile deținute de Mafia Siciliană sunt înființate ca orice altă companie, cu o structură de afaceri care include un director general, manageri, șefi de departamente și consultanți. Studiul, care își obține informațiile de la marea rețea de membri ai Confesercenti, oferă chiar și estimări privind salariile membrilor mafiei.

Un trio de gangsteri cunoscuți formează această fotografie: Vito Genovese (în stânga într-o fotografie de arhivă din 1959), Charles "Lucky Luciano" Lucania (în centru într-o fotografie de arhivă din 1958) și Joseph Profaci (în dreapta într-o fotografie de arhivă din 1958). BETTMAN/GETTY IMAGES

Un trio de gangsteri cunoscuți formează această fotografie: Vito Genovese (în stânga într-o fotografie de arhivă din 1959), Charles „Lucky Luciano” Lucania (în centru într-o fotografie de arhivă din 1958) și Joseph Profaci (în dreapta într-o fotografie de arhivă din 1958). BETTMAN/GETTY IMAGES

Un „șef de clan al CEO” câștigă un salariu lunar care variază între 10.000 și 40.000 de euro pe lună, în timp ce, la limita inferioară, traficanții de droguri și colectorii de bani de protecție, câștigă 1.500 de euro pe lună. Tarifele în vigoare pentru banii de protecție sunt, de asemenea, precizate.

„În Sicilia și Napoli, șantierele de construcții plătesc până la 10.000 de euro pe lună pentru a evita sabotajul, supermarketurile plătesc între 3.000 și 5.000 de euro pe lună.

Micile magazine alimentare plătesc între 200 și 500 de euro (aproximativ 250 și 630 de dolari). O simplă tarabă la o piață scapă cu câțiva euro pe zi.”, se arată în studiul Confesercenti.

„Criza economică face ca Mafia Siciliană să fie și mai periculoasă”

Declarația i-a aparținut lui Marco Venturi, președintele Confesercenti, la prezentarea studiului. Atunci când băncile își înăspresc creditarea, întreprinderile apelează la mafie, a precizat el. Aceștia se folosesc de slăbiciunea și incertitudinea economiei „pentru a-și consolida poziția”.

Companiile care sunt slabe din punct de vedere financiar sunt mai ușor de cumpărat sau de influențat, mai spune Marco Venturi. Guvernele succesive ale Italiei promit să lupte cu forța împotriva crimei organizate, iar ultimul prim-ministru italian a trimitea armata la Napoli pentru a impune legea și ordinea în mijlocul unui război între clanuri.

Dar raportul Confesercenti sugerează că trebuie să se facă mult mai mult pe plan financiar pentru a combate activitățile comerciale extrem de profitabile ale mafiei. În același timp, însă, se înregistrează mici victorii în unele părți ale Italiei afectate de mafie.

Peste 2 miliarde de euro din jocurile de noroc

Noi studii arată că Mafia Siciliană a făcut intr-un singur an 2 miliarde de euro doar din jocurile de noroc online. Cifra a depășit cu mult proiturile mafiei din traficul de droguri, sau traficul de persoane. Cartierele generale, de unde vin aceste profutir, sunt în Palermo și Catania. Conform experților, prin dezvoltarea acestor afaceri, Mafia Sicialiană poate „spăla” până la 150 de milioane de euro pe lună, ulterior investindu-i legal în alte afaceri.

Investițiile făcute de Mafia Siciliană în jocurile de noroc, au centrul logistic și serverele în Malta. Serverele, erau toate ilegale, prin care anula trec miliarde de euro. Autoritățile italiene au reușit să distrugă afacereile de miliarde ale unora din clanurile mafiote, precum La Noce şi Passo di Rigano. Procurorii italieni au estimat că cele două câștigau lunar 14 milioane de euro din jocurile de noroc online.

În 2015, operațiunile de jocuri de noroc erau în valoare de de 1,6 miliarde de euro doar la o singură familie mafiotă siciliană. Respectiva familie deținea 33 de companii, sute de case, vile și clădiri, 80 de conturi bancare, 40 de polițe de asigurare și peste 40 de vehicule.

‘Ndrangheta a câștigat într-un singur an mai mult decât McDonald’s și Deutsche Bank

Unul din cele 4 sindicate mafiote, ‘Ndrangheta a câștigat într-un singur an mai mult decât McDonald’s și Deutsche Bank la un loc. Organizația a făcut 53 de miliarde de euro, potrivit unui studiu.

Traficul de droguri le-a adus venituri estimate la 24,2 miliarde de euro. Prin afacerile de eliminare ilegală a gunoiului, a avut câștiguri de 19,6 miliarde de euro. ‘Ndrangheta a câștigat echivalentul a 3,5% din produsul intern brut (PIB) al Italiei, se arată într-un raport.

Concluzie

La 230 de ani de la înființare, Mafia Siciliană este una din cele mai profitabile afaceri din lume. Dar și cea mai periculoasă. Codul Omerta este și astăzi respectat de membrii clanurilor, iar cei care-l încalcă știu ce îi așteaptă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro