În urmă cu 8 ani, în 2014, armata ucraineană a fost numită „decrepită” de un analist de securitate națională. Flota marină era într-o stare jalnică. Generalul ucrainean Victor Muzhenko, un fost comandant de top al forțelor armate ucrainene, a mers până la a spune că armata era literalmente în ruină. Cu toate acestea, astăzi, performanțele armatei ucrainene au fost surprinzător de puternice în fața armatei ruse. O armată despre care se spune că este mai mare și mai bine echipată. Aceeași opinie a avut-o și Generalul în rezervă Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei Române.
Rezistența înverșunată a ucrainenilor este rezultatul a patru factori importanți. Primele două au fost efortul angajat al guvernului ucrainean în 2016 de a-și reforma armata, dublat de un ajutor occidental și de echipamente militare în valoare de milioane de dolari.
Al treilea factor a fost reprezentat de schimbările importante în gândirea militară ucraineană, care permite acum liderilor juniori să ia decizii pe câmpul de luptă. Până de curând, acești lideri trebuiau să ceară permisiunea de a modifica ordinele date de comandanți, indiferent dacă schimbarea condițiilor de pe câmpul de luptă făcuse ca acele ordine să devină irelevante.
Ultimul factor semnificativ, fără îndoială cel mai important, a avut loc în rândul poporului ucrainean. A apărut o cultură națională a voluntariatului militar. Ca urmare, a fost creată o agenție guvernamentală pentru a organiza și instrui civilii în apărarea împotriva atacurilor militare.
În perioada 2016-2018, Ucraina a fost ajutată să își reformeze instituția de apărare. În această perioadă, specialiștii în domeniu au efectuat cercetări pe teren în Georgia pentru a studia războiul ruso-georgian din 2008. Pe baza acelei cercetări, tacticile rusești folosite pentru a invada Ucraina nu au fost surprinzătoare. Ceea ce a fost surprinzător este performanța armatei ucrainene.
„Armata ucraineană în cei 8 ani de zile s-a schimbat radical. Armata ucraineană s-a pregătit cu instructori din SUA, cu instructori din Canada, din Marea Britanie. A participat la exerciții alături de NATO.
Și mai este ceva. Din 2014, armata ucraineană știa unde este pericolul. Știa că amenințarea este Federația Rusă. Din 2014, și-au dat seama că amenințarea nu vine dintre România”, este de părere generalul (r) Ștefan Dănilă, conform Gândul.
O reformă amplă a apărării
În 2014, guvernul ucrainean a lansat o revizuire cuprinzătoare a securității sale naționale și a apărării militare. Revizuirea a identificat o serie de probleme. Acestea au avut ca rezultat direct performanțele slabe în luptă.
Neajunsurile au variat. De la incapacitatea de a lupta împotriva atacurilor cibernetice până la furnizarea deficitară de asistență medicală. Corupția era generalizată. Trupele nu erau plătite, iar proviziile de bază erau mereu insuficiente. Logistica generală și comanda erau, de asemenea, ineficiente.
Petro Poroșenko a ordonat în 2016 reforme profunde în cinci categorii. Aestea erau comandă și control, planificare, operațiuni, medicină și logistică. O ultimă fază a fost dezvoltarea profesională a forței.
A fost un plan ambițios. Obiectivul de finalizare în doar patru ani. Un efort herculean în cele mai bune circumstanțe.
Ucrainenii purtau la acea vreme un război împotriva separatiștilor ruși în Donbas. Ceea ce i-a motivat pe oficialii ucraineni și a accelerat reformele a fost o teamă adânc înrădăcinată că Rusia ar putea lansa o invazie.
Toate reformele nu au fost încă puse în aplicare. Dar, în ultimii șase ani au avut loc îmbunătățiri semnificative. Dovezile au fost observate ca răspuns la invazia rusă.
Pentru a sprijini reformele militare ucrainene, SUA și-au majorat ajutorul financiar acordat Ucrainei la scurt timp după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei de către aceasta.
În 2014, administrația Obama a oferit asistență în valoare de 291 de milioane de dolari, iar până la sfârșitul anului 2021, Statele Unite au acordat un total de 2,7 miliarde de dolari pentru instruire și echipamente.
Ca parte a acestei asistențe, Statele Unite au contribuit la instruirea soldaților ucraineni la baza militară din Iavoriv. Baza a devenit rapid un centru de pregătire de top, unde aproximativ cinci batalioane s-au antrenat anual începând din 2015.
În 2016, Poroșenko a solicitat consilieri de rang înalt în domeniul apărării din Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Lituania și Germania pentru a consilia Ucraina cu privire la modernizarea forțelor sale armate, cu scopul de a atinge standardele, regulile și procedurile NATO până în 2020.
Citește și: Ucraina renunță la NATO pentru încheierea războiului?! Vestea venită după negocierile de pace
Una dintre aceste reguli NATO a fost cerința privind controlul civil al armatei. La momentul respectiv, ministrul ucrainean al apărării era, de asemenea, general în activitate. Un alt standard NATO important era asigurarea faptului că Ucraina era capabilă să își integreze sprijinul logistic cu alte unități NATO atunci când era desfășurată.
Sprijinul occidental a inclus, de asemenea, diverse arme și echipamente, inclusiv Humvee-uri, drone, puști cu lunetă, radare care localizează originea focului inamic și lunete termice care sunt folosite pentru a identifica țintele pe timp de zi sau de noapte.
Un element de un interes deosebit pentru ucraineni a fost obținerea unor rachete antitanc mai bune. Atunci când Rusia a trimis tancuri T-90 peste graniță pentru a-i sprijini pe separatiști în 2014, armele existente în Ucraina nu au putut penetra blindajul T-90-urilor.
În 2017, Statele Unite au furnizat Ucrainei primul set de rachete antitanc Javelin. Odată ce invazia a devenit iminentă, națiunile occidentale au trimis arme și muniții suplimentare Ucrainei, inclusiv rachete Stinger din Lituania și Letonia, rachete antitanc Javelin din Estonia și rachete antitanc din Regatul Unit.
În 2014, cultura militară ucraineană descuraja asumarea de riscuri de către liderii de rang inferior. Incapabili să ia decizii, liderii subalterni erau obligați să ceară permisiunea înainte de a acționa. Astfel, spun analiști, era exclusă posibilitatea a ceea ce se numește „inițiative disciplinate”.
Ucraineni luptau împotriva separatiștilor susținuți de Rusia și a forțelor rusești în Donbas în 2014. Au învățat rapid că liderii de nivel inferior, cum ar fi liderii de pluton și comandanții de companie, nu puteau aștepta aprobarea unui comandament superior pentru fiecare mișcare. Viteza bătăliei era pur și simplu prea mare.
A apărut o nouă cultură, iar ucrainenii luptă acum cu o versiune mai nouă a principiului „scopul justifică mijloacele”. Rezultatele sunt mai importante decât procesele. Această schimbare culturală, combinată cu opt ani de lupte în Donbas, a creat o generație de ofițeri pregătiți de luptă.
Voluntari din întreaga Ucraină s-au adunat în Donbas în 2014 pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de Rusia. Au fost atât de mulți încât a fost nevoie să fie create batalioane întregi de voluntari.
Dar a fost puțin timp pentru instruire. Voluntarii au fost aruncați în unități create rapid. Aveau uniforme de camuflaj nepotrivite și trimiși pe front cu un amalgam de arme.
Cu toate acestea, acești voluntari au câștigat timp pentru ca Ucraina să se mobilizeze. În același timp, au ajutat la menținerea liniei pentru a preveni o nouă pătrundere a Rusiei mai adânc în Ucraina.
Pentru a remedia problemele de organizare a efortului de voluntariat, Ucraina a adoptat o lege care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Legea a stabilit o Forță de Apărare Teritorială ca o ramură de sine stătătoare în cadrul armatei.
Unele dintre aceste poziții sunt pentru soldații profesioniști, altele sunt rezerviști. Forța va include 10.000 de posturi de carieră pe timp de pace și va organiza 120.000 de rezerviști în 20 de brigăzi.
Rusia și-a inițiat invazia înainte ca această forță să poată fi pe deplin înființată, dar, cu toate acestea, ea oferă o structură de organizare pe măsură ce războiul continuă.
În ciuda acestor reforme și a rezistenței Ucrainei de până acum, mașina de război a Rusiei este încă mai mică decât cea a Ucrainei. O apărare de succes împotriva Rusiei este o provocare descurajantă și va necesita determinare, lucru pe care ucrainenii l-au demonstrat în mod repetat în ultimii opt ani și în primele zile ale războiului actual. Ucrainenii sunt mândri, patrioți și pregătiți să facă tot ce este necesar pentru a-și apăra națiunea.