Ucraina renunță la NATO pentru încheierea războiului?! Vestea venită după negocierile de pace

Ucraina renunță la NATO pentru încheierea războiului?! Vestea venită după negocierile de pace
Negocieri Rusia-Ucraina: Niciun acord privind încetarea focului

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit astăzi în Turcia pentru negocieri. Discuțiile, care au durat mai puțin de două ore, spune Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, nu au dus la niciun acord privind încetarea focului cu omologul său rus Serghei Lavrov. Ședința, care a fost intermediată de ministrul turc de externe Mevlüt Çavusoglu, a fost prima întâlnire între cei mai importanți diplomați de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în urmă cu două săptămâni.

Negocieri Rusia-Ucraina: Niciun acord privind încetarea focului

Dmitro Kuleba a declarat reporterilor că a lansat ideea unei încetări a focului de 24 de ore în timpul întâlnirii cu Lavrov, dar că nu s-a înregistrat niciun progres, conform agenției spaniole de presă EFE.

„Am venit cu un obiectiv umanitar. Să deschid un coridor umanitar pentru oamenii care vor să părăsească Mariupol. Din păcate, ministrul Lavrov nu a fost în măsură să se angajeze.

Locul cel mai critic este acum Mariupol, bombardat din aer și cu artilerie. Am venit aici pentru a obține un coridor umanitar care să permită civililor care vor să părăsească orașul și să aducă ajutor umanitar.”, a declarat Kuleba reporterilor.

În timp ce se duceau negocieri în Turcia, cel puțin o persoană a fost ucisă joi într-un nou atac aerian rusesc asupra orașului Mariupol din sud-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile orașului.

„Este din nou o dimineață proastă în Mariupol. Din nou un atac aerian asupra unui oraș pașnic. Astăzi, la ora 08:00, în apropiere de bulevardul Budivelnykiv nr. 110, trupele rusești de ocupație au tras din avion asupra locuitorilor din Mariupol.”, a precizat primăria orașului într-un comunicat.

Citește și: Război în Ucraina. Portul strategic Mariupol, supus unei blocade./Rusia ar putea trimite până la 1.000 de mercenari

Rapoartele preliminare indică faptul că cel puțin o persoană a fost ucisă în acest atac, care urmează bombardamentului de miercuri asupra unui spital de copii, în care trei persoane, inclusiv doi copii, au murit, în timp ce 17 persoane au fost rănite.

Dmitro Kuleba: Există opțiunea renunțării la NATO

Aceeași agenție spaniolă de presă EFE spune că ministrul de externe ucrainean a înaintat supoziția de renunțare la intențiile de a intra în NATO pentru a găsi, în cele din urmă un numitor comun în încetarea ostilităților. „Este ceva ce suntem dispuşi să discutăm”, ar fi declarat jurnailiștilor aflați la negocierile dintre cei doi miniștrii de externe.

„Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (…) Ucraina este puternică, ea luptă”, a mai spus Kuleba la conferinţa de presă susținută după întrevederea cu omologul său rus.

De cealaltă parte, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a lansat ipoteza unei întâlniri directe între Putin și Zelenski pentru a găsi, în cele din urmă, o modalitate de a încheia conflictul armat demarat de Rusia pe 26 februarie. De altfel, ministrul turc de externe Mevlüt Çavusoglu a confirmat acest lucru, declarând la conferința de presă: „La această întâlnire s-a vorbit de asemenea despre o întâlnire la nivel de lideri. Kuleba a spus că Zelenski este dispus şi Lavrov a spus că Putin nu este împotrivă”.

Rpămâne să vedem dacă vor fi acceptate condițiile și dacă va avea loc, până la urmă, și întâlnirea directă dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.