Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a vorbit despre licitațiile care o să afecteze toți operatorii din România, de la Digi până la Orange.
Tăriceanu susține că OUG 114, cu „taxa pe lăcomie”, n-o să aibă chiar un efect atât de rău precum se așteaptă operatorii telecom. Atât Digi, cât și Telekom au anunțat că măresc prețurile. Asta după ce OUG 114 a fost dată.
Între timp, Vodafone și Orange n-au avut o acțiune similară. Totuși, Digi, Telekom, Orange și Vodafone vor fi în cursa pentru 5G. Asta înseamnă licitații pentru licențe, iar acestea se vor desfășura spre finalul anului.
Cu ocazia dezvoltării 5G a vorbit și Tăriceanu despre acest standard. El a avut o întâlnire, pe 5 martie, cu reprezentanți Vodafone cu care a vorbit despre implicațiile OUG 114 asupra comunicațiilor, pieței telecom, dar și dezvoltării 5G.
„Am avut o întâlnire cu Vodafone cu care am avut discuţii asupra prevederile OUG 114 şi implicaţiile pe care le are în piaţa de telefonie şi la comunicaţii de date. În România urmează să trecem la tehnologia 5G. Aprecierile specialiştilor în domeniu arată că România beneficiază de o infrastructură bine pusă la punct în 4G”, a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.
„Există clar intenţia operatorilor de telefonie şi voi primi şi eu şi Guvernul un document din partea lor care să rezume problemele pe care le au şi vor face referire şi la concursul pentru acordarea licenţelor 5G în acest an”, a afirmat Tăriceanu.
Cei de la Digi Mobil au reușit să pună la punct destul de repede rețeaua 4G, după ce inițial au intrat în domeniu cu o structură strict 3G. Acum, când 5G bate la ușă, Digi Mobil vrea să aibă un start bun, așa că a demarat un parteneriat cu Ericsson.
Acesta a fost anunțat la mijlocul lui noiembrie 2017 și marchează o distanțare față de Huawei, cu care compania românească lucrează în multe ramuri.
Orange nu se poate lăsa mai prejos în lupta pentru 5G, astfel că avem și de aici parte de vești bune. La mijlocul lui decembrie 2017, compania anunța că, în parteneriat cu Huawei, a testat în premieră în România soluția ”Massive MIMO” (Massive Multiple Input Multiple Output).
Testul a oferit viteze de download de 2,5 ori mai mari decât de obicei, dar și viteze de upload de cinci ori mai mai decât în mod obișnuit, pe o rețea 4G.
Vodafone a lansat în octombrie 2017 un precursor al rețelelor 5G, în forma serviciului cunoscut ca Supernet 4.5G. Noua rețea a reușit să ofere viteze de transfer de până la 800Mbps în timpul folosirii unui smartphone disponibil pe piață; rețeaua este optimizată pentru streaming video și alte servicii care necesită o lățime de bandă ridicată.
Nici Telekom nu lipsește de la masa rotundă a tehnologiei 5G. Telekom a făcut o primă demonstrație a capabilităților 5G încă din 12 iunie 2017, marcând astfel o premieră pentru întreaga Europă de Est. Vitezele agregate ajung până la 24 Gbps, iar latența este undeva la jumătate față de cea de pe rețelele 4G.