10 iul. 2022 | 14:58

Diferențele între grătarul pe cărbuni și cel pe gaz. Care este cel mai bun pentru carne

Știri generale
Diferențele între grătarul pe cărbuni și cel pe gaz. Care este cel mai bun pentru carne
Diferențele între grătarul pe cărbuni și cel pe gaz. Ce grătar trebuie să alegi, de fapt, dacă vrei să gătești o friptură delicioasă.

În cercurile iubitorilor de carne nu are cum să lipsească dezbaterea privind diferențele între grătarul pe cărbuni și cel pe gaz. Pe orice forum de discuții despre grătare sau despre carne, numeroși fani ai gazului și ai cărbunelui se contrazic cu privire la cea mai bună metodă de a găti carnea. De fapt, niciun grătar nu este mai bun decât celălalt. În schimb, fiecare dintre ele este bun la un lucru anume, pe care celălalt nu îl poate asigura.

Diferențele între grătarul pe cărbuni și cel pe gaz

Pentru a simplifica dezbaterea, vom clarifica o serie de aspecte simple. Grătarele pe gaz sunt mult mai curate, mai convenabile. Pe ele, carnea este mai ușor de gătit decât pe grătarele pe cărbuni. Acestea din urmă sunt, în schimb, mai ieftine. În mâinile unui expert, pot oferi rezultate pe care grătarele cu gaz ne au cum să le asigure.

Desigur, susținătorii gazului vor spune că beneficiile suplimentare ale cărbunelui sunt limitate, iar acele rezultate obținute de experți, cu cărbunele, contează doar pentru o mică parte din mâncăruri. Lucrurile nu stau chiar așa. Află care este secretul celui mai bun grătar.

Dacă ușurința preparării cărnii și comoditatea sunt preocupările dumneavoastră principale, un grătar pe gaz este cea mai bună alegere. Unele grătare premium pe gaz pot atinge temperaturi comparabile cu cele ale grătarelor cu cărbuni. Sunt scumpe, dar s-ar putea să merite.

Grătarul pe cărbuni – argumente pro și contra

Să începem cu grătarul pe cărbuni. Cărbunele este murdar și poate fi pur și simplu o pacoste când vine vorba despre curățare. Durează mai mult timp pentru a ajunge la temperatura dorită, ceea ce înseamnă că trebuie să așteptați de două-trei ori mai mult timp pentru a începe grătarul.

De asemenea, este mult mai greu să ajungi la temperatura potrivită (cu excepția cazului în care această temperatură este foarte ridicată). Este mai predispus la flăcări decât gazul. Astfel, riscați să vă treziți, la final, cu alimente carbonizate și pline de substanțe cancerigene. Bineînțeles, toate aceste probleme pot fi rezolvate sau gestionate corespunzător.

În ceea ce privește fumul și aroma, grătarele pe cărbuni nu numai că afumă mai bine carnea decât cele cu gaz. Totodată, ele eliberează și o substanță chimică numită guaiacol. Guaiacolul este un compus aromatic care oferă cărnii o aromă afumată, asemănătoare cu cea de șuncă.

În ceea ce privește temperatura, grătarul pe cărbuni se încălzește cu aproximativ 200 de grade mai mult decât grătarul pe gaz. Acesta este și cel mai mare argument de vânzare pentru grătarul pe cărbune versus grătarul pe gaz.

Grătarul pe gaz – argumente pro și contra

Când vine vorba despre grătarele pe gaz, beneficiile sunt ușor de identificat. Grătarele pe gaz sunt mai ușor de manevrat. Durează mai puțin timp pentru a se încălzi. În termeni generali, grătarele pe gaz sunt mai rapide și carnea se poate găti mai ușor cu ajutorul lor.

Grătarul pe gaz prezintă două arzătoare. Unul ridică temperatura la cel mai înalt nivel posibil, iar al doilea păstrează o temperatură scăzută. Dacă vreți să gătiți o friptură la grătar, acest lucru înseamnă că puteți prăji carnea într-o parte și totodată o puteți prepara la o temperatură mai scăzută pe celălalt arzător.

Pe de altă parte, majoritatea grătarelor pe gaz sunt slabe la prăjirea cărnii. Doar o gamă mică de grătare pe gaz, care sunt și sumpe, oferă aceeași putere de prăjire ca și cele pe cărbune.

Și, deși majoritatea afirmațiilor privind proprietățile aromatice și de potențare a gustului ale cărbunelui de lemn sunt false, grătarele cu cărbune de lemn sunt mai bune pentru afumarea cărnii, potrivit mychicagosteak.com.