19 mart. 2022 | 09:50

Diferențele dintre mălaiul alb și cel galben. Care este mai bun, de fapt, te va mira răspunsul

Știri generale
Diferențele dintre mălaiul alb și cel galben. Care este mai bun, de fapt, te va mira răspunsul
Diferentele dintre malaiul alb si cel galben. Care este mai bun, de fapt, te va mira raspunsul

Porumbul este una din cerealele de bază cultivată în întreaga lume. El poate fi consumat sub diferite forme, iar cel mai popular produs obținut din porumb este mălaiul. În funcție de soiul porumbului, mălaiul poate fi de două feluri: mălai alb și galben. Diferențele dintre cele două tipuri de mălai sunt destul de mari, iar unul dintre ele este cu adevărat sănătos pentru organism. Iată pe care dintre ele ar trebui să îl consumi mai des.

Care sunt diferențele dintre mălaiul alb și cel galben

Porumbul a apărut pe teritoriul de astăzi al țării noastre pe la sfârșitul secolului al XVII-lea. Potrivit scrierilor vremii, în Muntenia este menționată cultivarea sa în timpul domniei lui Şerban Cantacuzino (1678-1688), iar în Moldova, sub domnia lui Duca-Vodă (1693-1695). În Transilvania, această cereleală a început să fie cultivată începând cu secolul al XVIII – lea.

A devenit rapid alimentația de bază a țăranului român, iar în doar câțiva ani a înlocuit culturile de mei, aliment de bază în acele vremuri pentru țăranii români.

Însă dieta deficitară a oamenilor, bazată în special pe acest terci de porumb pentru că duceau lipsă de alimente precum lapte ouă sau carne, a dus la apariția unei boli denumită pelagră. Această afecțiune a provocat multă suferință în rândul țăranilor români o bună bucată de vreme și abia în secolul al XX-lea a fost eradicată.

Mălaiul este denumirea populară veche a meiului. Oamenii au înceceput să facă mălai din porumb iar cu ajutorul său mămăliga.

Porumbul alb față de cel galben are un număr considerabil mai mare de beneficii pentru organism. Acesta este bogat în oligoelemente care au un rol esențial în procesele biologice ale organismului ele intrând în componenţa unor enzime, vitamine şi hormoni.

În plus, asigură aportul necesar de vitamine (A,B,C și E) și minerale (potasiu, magneziu și fier). Față de porumbul galben, acesta prezintă un conținut ridicat de acizi grași nesaturați și fibre. Boabele de porumb alb conţin mai multe proteine vegetale decât alte cereale.

Mălaiul alb este bogat în fibre dietetice și are, de asemenea, o cantitate importantă de cupru, seleniu și fosfor. Este mai bogat în amidon şi în aminoacizi esenţiali față de porumbul convențional, iar făina procesată din acest porumb este folosită ca ingredient în toate preparatele fără gluten.

Citește și: „Cum se fac pufarinele, de fapt. Ingredientul genial din bucătărie care le face expandate, dar nu colorate”

Care sunt beneficiile consumului de mălai din porumb alb

  • Ajută la buna funcționare a sistemului digestiv
  • Susține creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului
  • Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii
  • Contribuie la sănătatea mentală prin eliminarea stresului și a tulburărilor nervoase
  • Contribuie la creșterea funcției reproductive atât la femei cât și la bărbați.

De unde provine termenul de „mămăligă”

Mămăliga este poate cel mai popular preparat din mălaiul din porumb. Însă de-a lungul timpului au fost diverse legende privind proveniența numelui. Potrivit uneia dintre ele, termenul de mămăligă ar proveni, de fapt, din alăturarea numelor “Mama Ilinca”, o femeie considerată o eroină vizionară care a avut ideea de a înlocui făina de porumb.

Potrivit istoricilor, numele de mămăligă a fost împrumutat de la alte popoare: malaj în polonă, malai în rusă şi male în maghiară.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Marile schimbări în imobiliare. Ce locuințe au ajuns la modă
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Este vorba de ION ILIESCU! ANUNȚUL SERII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro