07 ian. 2024 | 17:04

Nu mai arunca zațul de cafea. Oamenii de știință i-au găsit o utilizare uimitoare

Diverse
Nu mai arunca zațul de cafea. Oamenii de știință i-au găsit o utilizare uimitoare
Zațul de cafea ar putea fi integrat în beton, în domeniul construcțiilor, spun specialiștii. Ce s-a descoperit.

Oamenii de știință au descoperit o metodă ingenioasă de a folosi zațul de cafea, în timp ce cererea pe piața construcțiilor este din ce în ce mai mare, iar resursele naturale, precum nisipul, se finalizează. Pe viitor, s-ar putea să nu mai arunci deșeul de la cafea la gunoi.

Cât zaț de cafea se produce anual în lume

În fiecare an, la nivel global, se înregistrează câte 10 miliarde de kilograme de zaț de cafea. Majoritatea deșeurilor de acest fel ajung la gunoi. Eliminarea lor în mod organic ar putea fi o provocare pentru mediu, deoarece zațul de cafea emite cantități mari de gaze cu efect de seră.

Printre gazele cu efect de seră eliminate de zaț se numără metanul și dioxidul de carbon. Specialiștii de la Universitatea RMIT Rajeev Roychand spun că acestea contribuie la schimbările climatice.

Citește și: O femeie a pus zaț de cafea și ulei de măsline pe față. Ce s-a întâmplat peste cinci minute

Propunerea unor specialiști în construcții

Între timp, la nivel global, piața construcțiilor este în plină expansiune. Există o cerere din ce în ce mai mare pentru betonul realizat din resurse intensive, cum ar fi nisipul de pe albiile și malurile râurilor, doar că aceasta are impact mare asupra mediului, potrivit inginerului Jie Li de la RMIT.

„Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unei aprovizionări durabile de nisip, din cauza naturii limitate a resurselor și a impactului asupra mediului ale exploatării lui. Am putea păstra deșeurile organice”, a propus inginerul, făcând referire la zațul de cafea.

Experimentul făcut de oamenii de știință

Zațul de cafea nu poate fi adăugat în beton, deoarece substanțele chimice care se scurg slăbesc rezistența materialului de construcție. În schimb, se poate proceda altfel. Echipa de cercetători de la RMIT a folosit niveluri scăzute de energie pentru a încălzi zațul de cafea la peste 350 grade, lipsindu-le și de oxigen.

Acest proces se numește pirolizare. Descompune moleculele organice, rezultând un cărbune poros, bogat în carbon, numit biochar, care poate forma legături cu matricea de ciment și, prin urmare, se poate încorpora în produsul propriu-zis.

Citește și: Nu mai arunca niciodată cafeaua care a rămas în filtru sau în ibric. Ce să faci cu ea, de fapt

Zațul de cafea ar putea fi integrat în beton

Specialiștii de la RMIT au încercat să pirolice zațul de cafea la 500 grade Celsius, însă particulele de biochar ce au rezultat nu au fost la fel de puternice. Cercetătorii au precizat că trebuie să facă și alte evaluări pentru a testa durabilitatea pe termen lung a tipului de ciment cu zaț de cafea.

În prezent, se fac analize privind funcționarea modelului hibrid cafea-ciment în timpul ciclurilor de îngheț/dezgheț, absorbție de apă, abraziuni și mulți alți factori de stres ce ar putea conduce la deteriorare. Poate fi însă o utilizare ingenioasă a zațului de cafea, dacă într-adevăr dă rezultate bune.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Cât costă haina purtată de Gabriela Lucuțar „Regina Întunericului”, după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „E cadou!”. Experții în blănuri dezvăluie prețul
Click.ro
Lumea spionajului, contrariată de alegerea lui Trump pentru şefia serviciilor secrete. Cine este Tulsi Gabbard
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Prigoană, înmormântat în secret?! Frații săi se plâng că n-au fost anunțați
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
PENSIONARII, FĂRĂ BANI de CRĂCIUN
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro