Gospodinele se pregătesc pentru masa de sărbători. Acestea vor să le aducă celor dragi cele mai bune bucate de Crăciun și Revelion, iar cele mai multe dintre ele prepară salată de boeuf și salată rusească. Rețetele diferă destul de mult, dar puține doamne știu care sunt ingredientele care se adaugă în plus sau în minus la ele. Cum trebuie preparate ca la carte și ce trebuie să știi înainte să începi să le gătești?
Multe gospodine se gândesc deja la meniul pentru Crăciun și Revelion, iar cele mai multe adoră să prepare diverse rețete speciale pentru platoul de la aperitiv. Pe masă se regăsesc de cele mai multe ori: chiftele, salam uscat, tobă, caltaboș, lebăr, legume diverse, brânzeturi tradiționale și salată de boeuf sau salată rusească.
Cu toate astea, cele două salate sunt vedetele de pe masă, dar puține doamne știu diferența dintre ele. Află că ,,boeuf” provine din limba franceză și înseamnă ,,vită”. Rușii au denumit-o salată Olivier/salată de iarnă sau salată rusească, dar i-au adăugat câteva ingrediente.
Rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi în locuințele lor în urmă cu două secole. Chefii au luat preparatul lor tradițional, dar au pus în compoziție pește afumat, hrean, ceapă și ou fiert pentru a se diferenția. Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei de boeuf.
Cel din urmă a fost invitat să gătească aristocraților ruși și a inaugurat un restaurant din centrul Moscovei. Salata era atunci cunoscută ca ,,vânat în maioneză” și conținea crabi, prepelițe, vânat și caviar, iar ca ornament avea felii fine de ou. Cu toate astea, rețeta se schimba în funcție de anotimp, motiv pentru care în anumite perioade se adăugau trufe, piept afumat de rață sau alte legume.
Toate legumele se fierb și se amestecă împreună cu maioneza, iar mai apoi se lasă la rece peste noapte sau cel puțin cinci ore. Aceasta se ornează mai apoi cu ingredientele dorite. Iată de ce ai nevoie pentru fiecare dintre ele!
500 g rasol de vaca/ piept de pasare.
400 g cartofi
3 morcovi
2 radacini de patrunjel.
200 g mazare,
1 telina mica.
castraveciori si gogosari acri – dupa gust.
1/2 legatura patrunjel verde.
maioneza – dupa gust
100 g masline
1 ou fiert
mustar
4 morcovi
2 pătrunjei
2 păstârnaci
1 țelină mică
100 grame de mazăre
4 castraveți murați în saramură
4 ouă fierte tari
3 cartofi
sare
1 lingură de muștar clasic
maioneză din 4 ouă (2 ouă fierte, 2 ouă crude)
pește afumat