Dictatorul care îi oferă ajutorul lui Vladimir Putin: „Operațiunea militară rusă în Ucraina este o corecție a istoriei”

Dictatorul care îi oferă ajutorul lui Vladimir Putin: „Operațiunea militară rusă în Ucraina este o corecție a istoriei”
Cei doi sunt intr-o colaborare de multi ani

Președintele unei țări vine în apărarea lui Vladimir Putin și spune despre operațiunea militară rusă în Ucraina că este „o corecție a istoriei”. Dictatorul este de părere că bombardamentele rusești asupra unor orașe ucrainene contribuie la restabilirea echilibrului în ordinea internațională. El a asigurat Rusia de sprijinul său. Cei doi șefi de stat au avut o discuție telefonică, fiind bine cunoscută colaborarea lor de-a lungul anilor.

Țara care îi oferă sprijin Rusiei

Președintele sirian a considerat că operațiunea militară rusă din Ucraina a contribuit la restabilirea echilibrului în ordinea internațională, marcată de o asimetrie de la căderea URSS. De asemenea, el a asigurat Rusia de sprijinul său.

În cursul unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin la 25 februarie, șeful statului sirian, Bashar el-Assad, a considerat că operațiunea militară decisă de Rusia corespunde unei „corecții a istoriei”.

„Ceea ce se întâmplă astăzi […] este o restabilire a echilibrului ordinii internaționale după căderea Uniunii Sovietice. Siria este alături de Rusia, fiind convinsă de validitatea poziției sale”, a declarat Bashar al-Assad.

În timp ce multe țări, inclusiv occidentale, au condamnat operațiunea rusă, „înfruntarea extinderii NATO este un drept pentru Rusia”, a judecat la rândul său Bashar al-Assad.

El a calificat Alianța Atlantică drept o „amenințare globală”, considerând-o un „instrument de punere în aplicare a politicilor iresponsabile ale țărilor occidentale care vizează destabilizarea lumii”.

„Țările occidentale sunt responsabile de haos și de vărsarea de sânge”, a adăugat președintele sirian în timpul schimbului telefonic.

Siria se confruntă din 2011 cu un conflict sângeros care a provocat moartea a aproximativ 500.000 de persoane și distrugeri enorme ale infrastructurii, ceea ce a dus la strămutarea forțată a milioane de oameni în interiorul și în afara țării. Rusia intervine militar în această țară din 2015 pentru a sprijini guvernul împotriva jihadiștilor.

În ceea ce privește actuala operațiune militară rusă în Ucraina: aceasta a fost anunțată de Vladimir Putin la începutul zilei de 24 februarie și, potrivit acestuia, are ca scop apărarea autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o cu trei zile mai devreme, precum și „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”.

Poporul sirian, alături de ucraineni

Pe măsură ce criza se intensifică în Ucraina în urma atacurilor rusești asupra țării, mulți oameni din Siria – care încă trăiesc războiul din propria țară – își exprimă solidaritatea cu ucrainenii.

În orașul Binnish din provincia siriană Idlib, situată în nord-vestul țării, artistul de graffiti Aziz Al-Asmar a pictat o pictură murală pe o casă care a fost distrusă într-un raid aerian rusesc pentru a fi alături de poporul ucrainean după atacul de joi al Moscovei.

„Regimul sirian și aliații săi ruși ne-au transformat casele în ruine în ultimii 11 ani, făcând ca mulți oameni să fie alungați din casele și satele lor”, a declarat Al-Asmar pentru Al Jazeera.

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este continuarea politicii Rusiei și nu se va opri dacă Consiliul de Securitate [ONU] și comunitatea internațională nu se unesc și nu îi pun capăt”.