Președintele unei țări vine în apărarea lui Vladimir Putin și spune despre operațiunea militară rusă în Ucraina că este „o corecție a istoriei”. Dictatorul este de părere că bombardamentele rusești asupra unor orașe ucrainene contribuie la restabilirea echilibrului în ordinea internațională. El a asigurat Rusia de sprijinul său. Cei doi șefi de stat au avut o discuție telefonică, fiind bine cunoscută colaborarea lor de-a lungul anilor.
Președintele sirian a considerat că operațiunea militară rusă din Ucraina a contribuit la restabilirea echilibrului în ordinea internațională, marcată de o asimetrie de la căderea URSS. De asemenea, el a asigurat Rusia de sprijinul său.
În cursul unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin la 25 februarie, șeful statului sirian, Bashar el-Assad, a considerat că operațiunea militară decisă de Rusia corespunde unei „corecții a istoriei”.
„Ceea ce se întâmplă astăzi […] este o restabilire a echilibrului ordinii internaționale după căderea Uniunii Sovietice. Siria este alături de Rusia, fiind convinsă de validitatea poziției sale”, a declarat Bashar al-Assad.
În timp ce multe țări, inclusiv occidentale, au condamnat operațiunea rusă, „înfruntarea extinderii NATO este un drept pentru Rusia”, a judecat la rândul său Bashar al-Assad.
El a calificat Alianța Atlantică drept o „amenințare globală”, considerând-o un „instrument de punere în aplicare a politicilor iresponsabile ale țărilor occidentale care vizează destabilizarea lumii”.
„Țările occidentale sunt responsabile de haos și de vărsarea de sânge”, a adăugat președintele sirian în timpul schimbului telefonic.
Siria se confruntă din 2011 cu un conflict sângeros care a provocat moartea a aproximativ 500.000 de persoane și distrugeri enorme ale infrastructurii, ceea ce a dus la strămutarea forțată a milioane de oameni în interiorul și în afara țării. Rusia intervine militar în această țară din 2015 pentru a sprijini guvernul împotriva jihadiștilor.
În ceea ce privește actuala operațiune militară rusă în Ucraina: aceasta a fost anunțată de Vladimir Putin la începutul zilei de 24 februarie și, potrivit acestuia, are ca scop apărarea autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o cu trei zile mai devreme, precum și „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”.
Pe măsură ce criza se intensifică în Ucraina în urma atacurilor rusești asupra țării, mulți oameni din Siria – care încă trăiesc războiul din propria țară – își exprimă solidaritatea cu ucrainenii.
În orașul Binnish din provincia siriană Idlib, situată în nord-vestul țării, artistul de graffiti Aziz Al-Asmar a pictat o pictură murală pe o casă care a fost distrusă într-un raid aerian rusesc pentru a fi alături de poporul ucrainean după atacul de joi al Moscovei.
„Regimul sirian și aliații săi ruși ne-au transformat casele în ruine în ultimii 11 ani, făcând ca mulți oameni să fie alungați din casele și satele lor”, a declarat Al-Asmar pentru Al Jazeera.
„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este continuarea politicii Rusiei și nu se va opri dacă Consiliul de Securitate [ONU] și comunitatea internațională nu se unesc și nu îi pun capăt”.