În Senatul României a avut loc o premieră. Sancțiunea de suspendare de trei luni împotriva senatorului Diana Șoșoacă este aplicată pentru prima dată în România. Politicianul nu va putea reprezenta instituția statului pentru trei luni de zile, indiferent de eveniment. Imediat după aflarea deciziei Diana Șoșoacă a trecut la contra-atac.
În urmă cu două zile, pe 26 aprilie, Biroul Permanent al Senatului anunța decizia de suspendare a Dianei Șoșoacă pentru trei luni de zile. Inițiativa fusese demarată de Alina Gorghiu și susținută de toți senatorii. Decizia de suspendare a venit ca urmare a modului mult prea dur al senatorului de Iași de a dialoga în plen. Imediat după aflarea deciziei Diana Șoșoacă anunța contestarea acesteia în isntanță, declarând:
„E pentru prima oară în istoria României post-decembriste când unui senator i se atrage atenția cu privire la opinii politice. Ce s-a întâmplat în cazul meu e un precedent periculos.
Această sancțiune raportat la declarații și opinii politice. Încalcă dispoziții constituționale și ale legii/2006 privind statutul parlamentarilor, deschide calea unei dictaturi.”, a declarat Diana Șoșoacă, la Parlament.
Conform procedurilor Diana Șoșoacă poate contesta decizia Biroului Permanent în termen de 15 zile de la emiterea deciziei. Reamintim că prin decizia anunțată, Diana Șoșoacă nu are voie timp de trei luni să reprezinte instituția Senatului României la niciun eveniment.
După mai multe contre cu Șeful Comisiei Juridice din Senat și în urma interpelărilor dure din plen, Diana Șoșoacă a fost suspendată pentru trei luni. Demersul era propus de Alina Gorghiu, susținută de PNL, dar și de ceilalți senatori. Motivația acestui demers în premieră în România, erau tocmai ieșirile Dianei Șoșoacă dure și mult prea vocale în plenul Senatului.
”Acest avertisment scris atrage după sine imposibilitatea doamnei senatoare de a reprezenta Senatul României în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni. Din păcate, este o situaţie nouă cu care ne confruntăm.
Este prima şi sper ultima situaţie de acest gen în acest mandat, în această legislatură şi de la început am făcut apel la calm, la raţiune, pentru că suntem aici să dezbatem idei pentru cetăţeni. Nu suntem aici să ne insultăm, nu suntem aici să dăm acest ton agresiv al discursului public”, a precizat Dragu.
Discursurile homofobe, extremiste, dar și decizia de a nu purta masca de protecție în plen, sunt doar o parte din motivele din spatele acestui demers inițiat de senatorul Alina Gorghiu, și votat în Birolul Permanent al Senatului României.