Astăzi, 18 martie, a început Postul Paștelui 2024, care va dura 40 de zile. Este cel mai important post de peste an, alături de cel dinaintea Crăciunului, iar cei care îl respectă știu că este și cel mai dificil, pentru că nu există prea multe dezlegări la pește. Când sunt dezlegări la pește în Postul Paștelui 2024?
Postul Paștelui 2024 durează 40 de zile. Începutul postului diferă de la an la an, pentru că data Paștelui nu este fixă. În tot acest timp, creștinii ortodocși se abțin din a consuma carne, lactate, ouă sau orice produse de origine animală.
Ei vor mânca în special legume, cereale și fructe – orez, fasole, mazăre, salate, gustări precum curmale sau deserturi făcute în casă de post.
De asemenea, postul nu este doar despre abstinența alimentară, ci și despre curățirea sufletului și formarea unei legături mai apropiate cu Dumnezeu. Se spune că în post trebuie să arăți milostenie, smerenie și pocăință.
Aceste zile de sacrificiu sunt pentru a respecta jertfa pe care Iisus Hristos a trăit-o pe cruce pentru păcătoși.
În Postul Paștelui, primele șase sâmbete sunt sâmbetele Moșilor. Se dă de pomană și se fac slujbe de pomenire – parastase pentru cei trecuți în neființă.
Se gătește și se oferă de pomană mâncare de post, iar oamenii se roagă pentru sufletele celor adormiți.
Ultimele pomeniri din postul Paștelui se fac în Joia Patimilor, când Biserica face Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Citește și: Ce trebuie să mâncăm în Post. Medicul Tudor Ciuhodaru dă sfaturi vitale ‘pentru a nu ajunge la urgențe’
În toată această perioadă, oamenii renunță la mâncarea de dulce. Acest aspect este foarte benefic pentru organism, însă nu este cel mai important.
Curățirea trupească trebuie să vină și cu purificarea spirituală. Renunțăm la vicii, la bârfe, la gânduri nepotrivite și comportamente rele. Este o perioadă de rugăciune, de introspecție și de pocăință.
De asemenea, faptele bune sunt centrate pe cei nevoiași. În post, dar nu numai, trebuie să fim atenți la nevoile celor din jur, să curmă suferința unde putem, să ajutăm atunci când aproape are nevoie și să îi cinstim pe cei care nu mai sunt printre noi.
Citește și: Rețeta perfectă pentru postul Paștelui: sufleu de conopidă. Ingredientul secret
Unii oameni țin post negru primele două zile din întregul post, la fel și în ultimele două zile înainte de Paște.
Miercuri, în săptămâna Patimilor, se ia masa după Liturghia Darurilor înainte sfințite, mâncându-se pâine și legume fierte fără ulei.
În primele zile din săptămână, pe toată perioada postului, se mănâncă uscat o singură dată pe zi.
Postul Paștelui este mai aspru decât alte posturi din an. Sun doar două dezlegări la pește în toată această perioadă.
Prima zi cu dezlegare la pește este Buna Vestire, pe 25 martie. A doua zi cu dezlegare la pește este Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, pe 28 aprilie.
Postul se ține, în mod tradițional, fără untdelemn și fără vin. Cu excepția sărbătorilor cu Cruce roșie, a sâmbetelor și duminicilor, când e dezlegare la ulei și vin, se mănâncă mâncarea simplă, fără untdelemn.
Cu toate că uleiul este din proveniență vegetală și nu animală, mulți sunt adepții acestui fel de a ține postul: fără ulei. Asta pentru că este o adevărată provocare să faci mâncare bună fără a folosi ulei. Este încă o modalitate ca oamenii să își arate devotamentul și abstinența în post.
Se spune că nu se pune în ulei în mâncare în post pentru a nu îndulci simțurile cu gustul bun al mâncării. În această perioadă, oamenii ar trebui să privească mâncarea strict ca pe o necesitate, nu ca pe o plăcere.
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în ciorba de perișoare în Postul Crăciunului. Va avea același gust, chiar și fără carne
De asemenea, mulți preoți nu sunt de acord cu toate alimentele de post pe care le putem găsi în magazine. Acestea ușurează viața celor care țin post, însă această perioadă este despre abstinență și curățire, nu despre a găsi mijloace de a păcăli creierul să nu consume anumite produse. În plus, multe astfel de alimente sunt pline de conservanți, coloranți și ingrediente îndoielnice.