12 apr. 2021 | 10:21

Rețeta perfectă pentru postul Paștelui: sufleu de conopidă. Ingredientul secret

Sănătate
Rețeta perfectă pentru postul Paștelui: sufleu de conopidă. Ingredientul secret
Rețetă sufleu de conopidă. Este perfectă pentru postul Paștelui

Cea mai veche mențiune a sufleului este atribuită celebrului bucătar francez Vincent La Chapelle, la începutul secolului al XVIII-lea. Dezvoltarea și popularizarea sufleului aparțin maestrului culinar Marie-Antoine Carême, la începutul secolului al XIX-lea. Primele variante ale preparatului au fost dulci, apoi în gastronomie a apărut ideea de reinventare, astfel s-a trecut de la un desert la o gustare sărată sau chiar un fel de mâncare principal, fiindu-i schimbată forma complet. Baza, în schimb, a rămas aceeași.

Rețetă de sufleu de conopidă. Este un preparat perfect pentru postul Paștelui

Baza preparatului este formată din ouă și făină, albușurile fiind cele care, în combinația cu făina, ”ridică”, dau consistența specială felului de mâncare. Alimentele utilizate în mod normal pentru aromatizare includ ierburi, brânză și legume. Pentru sufleuri dulci, de folosesc gemuri, fructe sau ciocolată.

Sufleurile sunt, în general, coapte în ramekine sau alte mici recipiente care pot fi introduse la cuptor. Ele sunt mici forme rotunde din porțelan, cu fund plat, laturi verticale sau aproape verticale și chenare exterioare canelate. Ramekinul sau alt vas de copt poate fi acoperit cu un film subțire de unt pentru a preveni lipirea sufleului.

Unele preparate includ, de asemenea, adăugarea unui strat de zahăr, pesmet sau o brânză tare rasă, cum ar fi parmezan în interiorul ramekinului, pe lângă unt; unii bucătari cred că acest lucru permite sufleului să crească mai ușor.

Ingrediente: 

  • 1 conopidă de aproximativ 1 kg
  • 400 ml lapte
  • 3 ouă
  • 2 linguri de făină
  • 50 de grame de unt
  • sare
  • piper
  • nucșoară
  • 30-40 de grame de parmezan sau cașcaval pentru gratinat (facultativ)
  • 2 linguri de pesmet pentru tapetat forma și presărat pe deasupra

Mod de preparare

Curăță conopida, spal-o și rupe-o în bucăți egale, apoi pune-le la fiert în apa sărată. Pornește cuptorul și dă-l la 190 de grade Celsius. Între timp, pregătește o tavă rotundă sau mai multe forme individuale rotunde, unge-le cu unt și tapetează-le cu pesmet.

Pasul următor este sosul. Pentru a-l ”dovedi” este nevoie să încălzești într-o cratiță puțin unt, doar cât să se topească, adaugă făina, piperul, un praf de sare și ingredientul secret, care este nucșoara. Ai grijă să amesteci rapid cât să înglobezi repede grăsimea în celelalte ingrediente. Stinge cu laptele fierbinte și lasă să fiarbă până se îngroașă sosul.

Acum urmează asamblarea preparatului. Scurge bine apa din conopidă. Încorposează gălbenușurile în sosul bechamel deja răcit și amestecă bine. Separat, bate albușurile spumă cu un praf de sare. Adaugă-le peste sos cu mișcări lente. Toarnă jumătate în forma pregătită în prealabil, pune conopida, apoi restul de sos. În final, dă cu pespet și sufleul este gata. Pentru cei care doresc să aibă un preparat gratinat, există varianta de a se adăuga deasupra și cașcaval de post.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Europa de est se pregătește de război. Stare de alertă maximă
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Pensiile pe decembrie. Decizie la Ministerul Muncii: Era insuficient
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro