Cea mai veche mențiune a sufleului este atribuită celebrului bucătar francez Vincent La Chapelle, la începutul secolului al XVIII-lea. Dezvoltarea și popularizarea sufleului aparțin maestrului culinar Marie-Antoine Carême, la începutul secolului al XIX-lea. Primele variante ale preparatului au fost dulci, apoi în gastronomie a apărut ideea de reinventare, astfel s-a trecut de la un desert la o gustare sărată sau chiar un fel de mâncare principal, fiindu-i schimbată forma complet. Baza, în schimb, a rămas aceeași.
Baza preparatului este formată din ouă și făină, albușurile fiind cele care, în combinația cu făina, ”ridică”, dau consistența specială felului de mâncare. Alimentele utilizate în mod normal pentru aromatizare includ ierburi, brânză și legume. Pentru sufleuri dulci, de folosesc gemuri, fructe sau ciocolată.
Sufleurile sunt, în general, coapte în ramekine sau alte mici recipiente care pot fi introduse la cuptor. Ele sunt mici forme rotunde din porțelan, cu fund plat, laturi verticale sau aproape verticale și chenare exterioare canelate. Ramekinul sau alt vas de copt poate fi acoperit cu un film subțire de unt pentru a preveni lipirea sufleului.
Unele preparate includ, de asemenea, adăugarea unui strat de zahăr, pesmet sau o brânză tare rasă, cum ar fi parmezan în interiorul ramekinului, pe lângă unt; unii bucătari cred că acest lucru permite sufleului să crească mai ușor.
Curăță conopida, spal-o și rupe-o în bucăți egale, apoi pune-le la fiert în apa sărată. Pornește cuptorul și dă-l la 190 de grade Celsius. Între timp, pregătește o tavă rotundă sau mai multe forme individuale rotunde, unge-le cu unt și tapetează-le cu pesmet.
Pasul următor este sosul. Pentru a-l ”dovedi” este nevoie să încălzești într-o cratiță puțin unt, doar cât să se topească, adaugă făina, piperul, un praf de sare și ingredientul secret, care este nucșoara. Ai grijă să amesteci rapid cât să înglobezi repede grăsimea în celelalte ingrediente. Stinge cu laptele fierbinte și lasă să fiarbă până se îngroașă sosul.
Acum urmează asamblarea preparatului. Scurge bine apa din conopidă. Încorposează gălbenușurile în sosul bechamel deja răcit și amestecă bine. Separat, bate albușurile spumă cu un praf de sare. Adaugă-le peste sos cu mișcări lente. Toarnă jumătate în forma pregătită în prealabil, pune conopida, apoi restul de sos. În final, dă cu pespet și sufleul este gata. Pentru cei care doresc să aibă un preparat gratinat, există varianta de a se adăuga deasupra și cașcaval de post.