12 apr. 2021 | 10:21

Rețeta perfectă pentru postul Paștelui: sufleu de conopidă. Ingredientul secret

Sănătate
Rețeta perfectă pentru postul Paștelui: sufleu de conopidă. Ingredientul secret
Rețetă sufleu de conopidă. Este perfectă pentru postul Paștelui

Cea mai veche mențiune a sufleului este atribuită celebrului bucătar francez Vincent La Chapelle, la începutul secolului al XVIII-lea. Dezvoltarea și popularizarea sufleului aparțin maestrului culinar Marie-Antoine Carême, la începutul secolului al XIX-lea. Primele variante ale preparatului au fost dulci, apoi în gastronomie a apărut ideea de reinventare, astfel s-a trecut de la un desert la o gustare sărată sau chiar un fel de mâncare principal, fiindu-i schimbată forma complet. Baza, în schimb, a rămas aceeași.

Rețetă de sufleu de conopidă. Este un preparat perfect pentru postul Paștelui

Baza preparatului este formată din ouă și făină, albușurile fiind cele care, în combinația cu făina, ”ridică”, dau consistența specială felului de mâncare. Alimentele utilizate în mod normal pentru aromatizare includ ierburi, brânză și legume. Pentru sufleuri dulci, de folosesc gemuri, fructe sau ciocolată.

Sufleurile sunt, în general, coapte în ramekine sau alte mici recipiente care pot fi introduse la cuptor. Ele sunt mici forme rotunde din porțelan, cu fund plat, laturi verticale sau aproape verticale și chenare exterioare canelate. Ramekinul sau alt vas de copt poate fi acoperit cu un film subțire de unt pentru a preveni lipirea sufleului.

Unele preparate includ, de asemenea, adăugarea unui strat de zahăr, pesmet sau o brânză tare rasă, cum ar fi parmezan în interiorul ramekinului, pe lângă unt; unii bucătari cred că acest lucru permite sufleului să crească mai ușor.

Ingrediente: 

  • 1 conopidă de aproximativ 1 kg
  • 400 ml lapte
  • 3 ouă
  • 2 linguri de făină
  • 50 de grame de unt
  • sare
  • piper
  • nucșoară
  • 30-40 de grame de parmezan sau cașcaval pentru gratinat (facultativ)
  • 2 linguri de pesmet pentru tapetat forma și presărat pe deasupra

Mod de preparare

Curăță conopida, spal-o și rupe-o în bucăți egale, apoi pune-le la fiert în apa sărată. Pornește cuptorul și dă-l la 190 de grade Celsius. Între timp, pregătește o tavă rotundă sau mai multe forme individuale rotunde, unge-le cu unt și tapetează-le cu pesmet.

Pasul următor este sosul. Pentru a-l ”dovedi” este nevoie să încălzești într-o cratiță puțin unt, doar cât să se topească, adaugă făina, piperul, un praf de sare și ingredientul secret, care este nucșoara. Ai grijă să amesteci rapid cât să înglobezi repede grăsimea în celelalte ingrediente. Stinge cu laptele fierbinte și lasă să fiarbă până se îngroașă sosul.

Acum urmează asamblarea preparatului. Scurge bine apa din conopidă. Încorposează gălbenușurile în sosul bechamel deja răcit și amestecă bine. Separat, bate albușurile spumă cu un praf de sare. Adaugă-le peste sos cu mișcări lente. Toarnă jumătate în forma pregătită în prealabil, pune conopida, apoi restul de sos. În final, dă cu pespet și sufleul este gata. Pentru cei care doresc să aibă un preparat gratinat, există varianta de a se adăuga deasupra și cașcaval de post.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro