24 mart. 2022 | 21:30

Dezastru demografic pentru România. În cât timp vom ajunge la doar 13 milioane de locuitori

Social
Dezastru demografic pentru România. În cât timp vom ajunge la doar 13 milioane de locuitori
România și declinul demografic din ultimii 30 de ani

După 1989, declinul demografic în România a explodat, spun specialiștii. Odată cu deschiderea granițelor, aproape 5 milioane de români au luat calea străinătății. În toți acești ani, rata natalității a înregistrat o scădere accentuată. De cealaltă parte, rata de îmbătrânire a populației și a mortalității a crescut. Conform unor date recente, spun specialiștii, în câțiva ani România ar putea ajunge la o populație de doar 13 milioane de locuitori.

România și declinul demografic din ultimii 30 de ani

Procentual, alte țări foste comuniste din Europa de Est au pierdut mai mulți locuitori decât România în ultimele trei decenii. Ceea ce diferențiază România este amploarea pierderilor.

În 1990, populația țării a atins un vârf de 23,2 milioane de locuitori, dar la începutul anului 2019 era de 19,4 milioane. Așadar, de la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu în 1989, populația rezidentă a țării a scăzut cu 16,4% sau 3,8 milioane de persoane, oficial, altfel, numărul este mult mai mare.

Aceasta este mai mult decât întreaga populație a altor state foste comuniste. Există și un motiv pentru care numărul este atât de mare. Și anume, faptul că România este a doua ca mărime dintre fostele țări non-sovietice din Europa de Est.

Cu toate acestea, declinul demografic a ajuns o traumă națională. Actuala situație poate duce la un deficit critic de forță de muncă și la o lipsă de personal cheie, cum ar fi personalul medical. Duce la depopularea zonelor rurale și a multor orașe mici, sau le lasă doar cu persoane în vârstă.

România a fost afectată de rate scăzute ale natalității

România a fost afectată de rate scăzute ale natalității și emigrație. O altă cauza a declinului demografic este  îmbătrânirea populației și foarte puțină imigrație sau întoarcere a migranților pentru a stopa declinul.

Iar previziunile nu arată bine. Potrivit INS, până în 2050, populația țării ar putea scădea la 13 milioane de locuitori sau cu 45% mai puțin decât în 1990. O proiecție a ONU este mai puțin sumbră.

Acestea spunea că România va avea o populație de 16,39 milioane de locuitori în 2050. Procentual ar însemna o scădere de puțin peste 30%.

Femeile din România aveau în medie 2,2 copii în 1989. Rata de fertilitate a țării a scăzut până la un minim de 1,27 în 2001, dar de atunci a crescut treptat, ajungând la 1,71 în 2017.

Ceaușescu a anticipat declinul demografic

Dacă declinul demografic al populației României este astăzi o problemă, Ceaușescu a anticipat-o și s-a temut de ea. În 1967, în încercarea sa de a face din România o țară cu 30 de milioane de locuitori, a interzis avortul și contraceptivele.

Decizia de atunci a dus la mai mult de două decenii de mizerie internă și națională. Se ajunsese la avorturi ilegale și un număr uriaș de copii abandonați în orfelinate sinistre. Moștenirea lăsată de Ceaușescu este un motiv major pentru care România a ieșit din comunism într-o situație atât de dificilă și pentru care a durat atât de mult timp pentru a-și reveni.

Cu atât de mulți tineri plecați din țară, însă, acest lucru nu este suficient pentru a opri declinul demografic natural. În 2018, România a înregistrat cu 75.729 mai multe decese decât nașteri, iar țara a continuat să îmbătrânească.

În prezent, vârsta mediană este de 42,1 ani, ușor sub vârsta mediană din UE, de 42,6 ani. Diferența față de țările vest-europene, desigur, este că acestea dispun de o imigrație semnificativă pentru a compensa deficitul demografic natural.

Peste 1,2 milioane de români peste graniță între 2002 și 2008

La începutul anului 2002, a început următoarea etapă, când au fost eliminate vizele pentru zona Schengen fără frontiere a UE. Acest lucru a deschis porțile. Din 2002 și până în 2008, între un milion și 1,2 milioane de români au plecat în Italia, în timp ce un alt milion a plecat în Spania.

Situația a fost atât de dramatică, spune el, încât practic orașe întregi din regiunile cele mai afectate s-au golit. Această perioadă a luat sfârșit din cauza crizei economice care a afectat puternic Italia și Spania și din cauza aderării României la UE la începutul anului 2007. De atunci, aproximativ un milion au mai plecat.

Inițial, nouă dintre cele 26 de țări UE de atunci au impus restricții tranzitorii privind forța de muncă, dar acestea au fost ridicate între timp. Marea Britanie a ridicat restricțiile în 2014, de exemplu, ceea ce a dus la un salt uriaș al populației românești din această țară, care a ajuns la 415.000 în 2018, față de 19.000 în 2007.

Cu toate acestea, este greu de calculat cifrele precise pentru numărul de persoane din străinătate. Epoca călătoriilor ieftine înseamnă că există o mulțime de migrație circulară.

De exemplu, bărbații care pleacă pentru trei luni să lucreze într-un abator din Germania, se întorc acasă pentru câteva luni și apoi pleacă din nou, sau femeile care merg să îngrijească bătrâni în Italia pentru contracte similare pe termen scurt.

Declinul demografic resimțit și în familii. În 2016, 95.308 copii cu părinți care lucrează în străinătate

În 2016, erau 95 308 copii cu părinți care lucrau în străinătate, aproximativ 34% dintre aceștia având ambii părinți în străinătate. Astăzi, situația se schimbă din nou. În 2008, oamenii au trimis înapoi remitențe în valoare de 6,4 miliarde de euro.

Sumele reprezentau 4,5% din produsul intern brut. De cealaltă parte,  în 2016 această sumă a scăzut la 3,2 miliarde de euro sau 1,9% din PIB. Cu alte cuvinte, pentru întreaga țară, în timp ce emigrația a ajutat inițial la rezolvarea problemei șomajului și a jucat un rol semnificativ în reducerea sărăciei pentru cei rămași în țară, pe măsură ce România s-a îmbogățit, au apărut problemele legate de deficitul de competențe și de forță de muncă, iar remitențele sunt mai puțin importante pentru întreaga țară.

Potrivit Băncii Mondiale, 20,6% din populația de vârstă activă a țării se afla în străinătate în 2017. Declinul demografic și emigrația continuă, aceasta s-a stabilizat, dar, în același timp, există o creștere a migrației în interiorul României.

În 2007, aproximativ două treimi din mediul de afaceri și din PIB-ul României se concentrau în București, dar în prezent acest procent a scăzut la 44%.

Concluzie

În prezent, există o cantitate mică de migrație de întoarcere și de imigrație. Mai ales din Moldova. Un număr mare de moldoveni dobândesc ușor cetățenia română doar pentru a putea munci și trăi în altă parte în UE.

Cu toate acestea, guvernul a început să deschidă ușa lucrătorilor din alte părți, cum ar fi Vietnamul, din cauza deficitului tot mai mare de forță de muncă, iar salariile sunt în creștere.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
Lovitură de teatru! Andreea nu a fost singura victimă a lui Mirel. Declarații incendiare
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
EVZ.ro
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la mijloc
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Capital.ro
Categoriile de pensionari care vor fi afectate de noua lege. Dumitru Costin, BNS: "Ei vor avea pensii mai mici"
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro