10 mart. 2021 | 22:00

Cum făcea Ceaușescu bugetul României. Respecta regula de aur clasică liberală a echilibrului bugetar

Știri generale
Cum făcea Ceaușescu bugetul României. Respecta regula de aur clasică liberală a echilibrului bugetar
Cum facea Ceausescu bugetul României

Secretul lui Nicolae Ceaușescu a fost dezvăluit, într-un final. Cum planifica liderul comunist bugetul României și care era primul lucru pe care se axa, întotdeauna. Respecta regula de aur clasică liberală a echilibrului bugetar. Despre ce este vorba, mai exact.

Cum făcea Ceaușescu bugetul României

Cu siguranță ai auzit, măcar o dată, celebra zicală „înainte era mai bine” din partea oamenilor care au trăit în perioada comunistă, referindu-se la sumele de bani pe care le câștigau atunci și raportul dintre venituri și cheltuieli care era, precum spun nostalgicii, mult mai avantajos. În perioada socialistă, mai exact înainte de 1989, bugetul realizat de către Nicolae Ceaușescu, șeful statului pe atunci, respecta echilibrul fundamental al econimiei.

Cu alte cuvinte, bugetul se concentra mai mult pe venituri și nu pe cheltuieli, așa cum se întâmplă în zilele noastre. Cât privește cheltuielile bugetare, acestea nu lucrau cu deficite și foloseau numai un procent de 25% pentru investiții. Potrivit celor de la economica.net, veniturile dădeau dimensiunea cheltuielilor, echilibrul bugetar promovat fiind „perturbat” de perioade în care atât prevederile bugetare, cât şi realizările erau caracterizate de excedente bugetare.

Ce presupuneau veniturile bugetului statului comunist

  • venituri şi alte încasări aferente bugetului asigurărilor sociale de stat
  • bani proveniți de la întreprinderile de stat şi organizaţiile economice
  • impozite şi taxe plătite de organizaţiile cooperatiste şi unităţile economice ale celorlalte organizaţii obşteşti
  • taxe vamale
  • impozite şi taxe de la populaţie;
  • alte venituri

Ce presupuneau cheltuielile bugetului statului comunist

  • finanţarea economiei naţionale pe obiective şi acţiuni, din fondurile de dezvoltare economico-socială
  • acoperirea necesarului de mijloace circulante al unor unităţi economice
  • constituirea rezervelor de stat, dezvoltarea bazei materiale a unităţilor social-culturale şi pentru alte scopuri prevăzute prin dispoziţii legale
  • realizarea acţiunilor social-culturale
  • acordarea de pensii şi realizarea altor acţiuni din bugetul asigurărilor sociale de stat
  • apărarea ţării
  • funcţionarea organelor puterii de stat, organelor administraţiei de stat, organelor judecătoreşti şi celor ale procuraturii
  • realizarea altor acţiuni şi sarcini prevăzute prin dispoziţii legale
  • alte obiective sau acţiuni cu caracter economic

Bugetul de stat era împărțit în două, cel republican şi cel al unităţilor administrativ-teritoriale. Acesta cuprindea veniturile centralizate ale statului şi repartizarea banilor pentru a îndeplini obiectivele principale ale țării, cele mai importante fiind dezvoltarea economiei naţionale, acţiunile socio-culturale și apărării ţării.

Veniturile bugetare erau alcătuite, în proporție de 95%, din sumele provenite de la întreprinderile şi organizaţiile economice de stat şi cooperatiste. Sumele care proveneau din impozitele şi taxele de la populaţie reprezentau maxim 10% din totalul veniturilor bugetare. De asemenea, sistemul economic din perioada comunistă punea mare preț pe importanța investiţiilor, pentru care se folosea un procent de 25%.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro