Diaspora a umilit previziunile Băncii Mondiale. Câți bani au trimis în țară românii plecați peste hotare

Diaspora a umilit previziunile Băncii Mondiale. Câți bani au trimis în țară românii plecați peste hotare
Cum a umilit diaspora previziunile Bancii Mondiale

Potrivit celui mai recent raport al Băncii Mondiale, în pofida pandemiei de coronavirus, nivelul remitențelor, adică banii trimiși de emigranți în țara de origine, a înregistrat un declin mai puțin substanțial decât estima.

Diaspora a umilit previziunile Băncii Mondiale

Prin urmare, dacă scăderea era estimată la 20%, datele colectate au indicat o micșorare de numai 1,6 a remitențelor la nivel global spre țările cu venit scăzut și mediu, însemnând 540 de miliarde de dolari în 2020.

În ce privește țara noastră, remitențele trimise în România de către emigranții stabiliți în străinătate au fost de 7,44 miliarde de dolari, date estimative, adică 3% din PIB, în scădere față de 8,14 miliarde de dolari în 2019, au indicat datele Băncii Mondiale.

„Banca Mondială estimează o reducere semnificativă a remitențelor pe parcursul anului 2020 (cu circa 20%), pe fondul efectelor pandemiei COVID-19 care au condus la diminuarea nivelului salarial și al nivelului de angajare în cazul muncitorilor sezonieri. În cazul României, acestea reprezintă o sursă importantă din veniturile disponibile ale populației, respectiv în PIB (5%, respectiv 3% în anul 2019). Este de așteptat ca revenirea în țară a unui număr ridicat de emigranți, cu consecințe asupra fluxului de remitențe, să genereze efecte negative inclusiv la nivelul soldului balanței de plăți”, indica și Banca Națională a României, în Raportul asupra stabilității financiare, din iunie 2020.

Scăderea, la mai puțin de jumătate decât s-a prognozat

În ciuda previziunilor Băncii Mondiale din prima parte a anului trecut, de la începutul pandemiei de coronavirus, scăderea este de doar 8,6% față de anul anterior, adică circa 700 de milioane de dolari, potrivit datelor din raportul publicat în luna mai.

Astfel, suma estimată pentru 2020, de 7,44 miliarde de dolari, respectiv aproximativ 6,22 miliarde de euro, este de peste 3 ori mai mare decât nivelul investițiior străine directe în România, din anul 2019.

De menționat este că investiţiile directe străine în țara noastră au însumat 1,9 miliarde de euro milioane euro în anul pandemic 2020, în scădere cu 60,4% comparativ cu 4,849 miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019, potrivit datelor estimative ale Băncii Naționale a României în ce privește Balanţa de plăţi şi datoria externă în decembrie 2020. Ele încep să își revină și să ajungă în primele patru luni ale anului 2021, la 2,3 miliarde de euro.

De precizat este și că nivelul remitențelor a rămas destul de ridicat, în ideea în care, conform declarațiilor premierului și ale ministrului Muncii, de anul trecut, pe fondul pandemiei de COVID-19, s-au întors în România între 1 milion și aproximativ 1,3 milioane de români.

Câți români trăiesc și muncesc în afara granițelor

Într-un raport din anul 2018, Banca Mondială estima că între 3 și 5 milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor. Datele Organizației Națiunilor Unite arată că stocul migranților internaționali in România era estimat, la jumătatea anului 2020, la 3,98 milioane de persoane, în creștere față de 2019.

Pentru anul 2021, la nivel global, Banca Mondială estimează o creștere a remitențelor cu 2,6% și 2,2% în anul 2022, pe fondul revenirii economice care a fost prognozată.