Dezastrele naturale provocate de schimbările climatice au costat ţările lumii cel puţin 100 de miliarde de dolari în 2018. Calculele au fost făcute de o organizaţie de caritate din Marea Britanie, care a adunat pagubele provocate de zece catastrofe.
Niciun continent n-a scăpat de fenomene extreme provocate sau amplificate de schimbarea climatică. Au fost incendii catastrofale în California, secetă în sudul Europei şi inundaţii de amploare în Japonia. Iar fenomenele extreme vor fi din ce în ce mai numeroase dacă omenirea nu reduce gazele de seră pe care le emite în atmosferă, afirmă majoritatea oamenilor de ştiinţă.
Doar uraganele Florence şi Michael au provocat împreună pagube de peste 30 de miliarde de dolari. Uraganul Michael a fost cea mai puternică furtună care a lovit Statele Unite din 1969 încoace. De asemenea, Statele Unite au mai înregistrat pierderi în valoarea de nouă miliarde de dolari din cauza incendiilor de vegetaţie, care au provocat moartea a zeci de persoane şi au distrus mii de locuinţe în California.
Și Japonia a fost lovită sever de de două ori în acest an. O dată de inundaţiile care au avut loc în vară, iar apoi în toamnă de puternicul taifun Jebi. Aceste fenomene naturale au provocat împreună peste 9,3 miliarde de dolari pierderi, se mai precizează în raport.
Printre dezastrele care au provocat cele mai mari pierderi financiare în 2018 se numără și perioadele de secetă care s-au abătut asupra Europei, inundaţiile din sudul Indiei, precum şi taifunul Mangkhut care a lovit Filipine şi China,
Organizația Britanică a precizat că anul acesta vremea extremă a afectat toate continentele locuite, iar acest lucru se întâmplă din cauza încălzirii globale. Ei trag un semnal de alarmă în ceea ce privește măsurile urgente pentru combaterea încălzirii globale.
„Acest raport arată că schimbările climatice au un impact devastator asupra vieţilor şi modului de existenţă al multor oameni chiar în acest moment”, a declarat Kat Kramer, conducătoarea departamentului pentru climă al organizaţiei.
Efectele temperaturilor risicate vor fi dezastruase, spun experţii. Acestea vor aduce precipitaţii extreme, recolte sărace şi penurii de apă mai severe, care vor provoca atât pierderi materiale cât şi suferinţă umană.
Și Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că cei mai călduroşi 20 de ani din istorie au fost înregistraţi în ultimii 22 de ani, iar 2018 ar putea deveni cel de-al patrulea cel mai călduros din istorie.
„Vremea pe glob devine din ce în ce mai severă sub ochii noştri – singurul lucru care poate împiedica escaladarea acest trend distructiv este o scădere rapidă a emisiilor de carbon”, a declarat Michael Mann, profesor în domeniul ştiinţelor atmosferei la Penn State University.
Pagubele finale au fost calculate de autorii raportului în baza datelor guvernamentale, de la bănci, de la firmele de asigurare. Deşi în unele cazuri cifrele se referă doar la pierderile contabilizate prin asigurări, fără să se poată cuantifica costurile umane ale acestor evenimente.