Un proiect mai vechi ce viza taxarea celor care și-au instalat centrale de apartament a fost readus în discuție. Acesta s-ar putea reflecta într-un impozit suplimentar sub pretextul poluării cu emisii de dioxid de carbon.
Oficialii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sunnt de părere că a explodat numărul centralelor de apartament în ultimii ani, iar acest trend se reflectă într-o creștere semnificativă a emsiilor de dioxid de carbon.
”Capacitatea acestor centrale a crescut de la 3.400 MW la 5.500 MW, în doar 3 ani, din 2015 în 2017”, a declarat Viorel Alicuş, în cadrul unor dezbateri din Parlament. Alicuș este directorul general al ANRE și suține că afirmația sa vine după o verificare atentă a evoluției numărului de centrale termice pe parcursul ultimilor trei ani.
„Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desfiinţat şi am redus capacităţile în instalaţii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a continuat Alicuş, încercând să atragă atenția asupra problemelor de mediu la care ne expunem.
Presiunea din partea ANRE vine în contextul în care autoritățile de la București speră să găsească o soluție legislativă pentru forțarea contribuabililor de a nu se mai debranșa de la sistemul centralizat de încălzire și apă caldă. O formă a legii respective a fost trimisă în luna august la reexaminare de către Klaus Iohannis. Acea lege le dă dreptul autorităţilor să stabilească în ce zone este obligatorie încălzirea locuinţelor în sistem centralizat, împiedicându-i pe cei care locuiesc în aceste zone să opteze pentru soluţii individuale de încălzire.