22 dec. 2018 | 06:33

Guvernul aruncă economia în haos: ce ascunde OUG cu „taxa pe lăcomie”

Știri generale
Guvernul aruncă economia în haos: ce ascunde OUG cu
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență în ultima săptămână înainte de Crăciun. În prima zi după ce Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a anunțat-o, bursa s-a dus în cap. Pe 21 decembrie, OUG a fost adoptată. Ce urmărește, de fapt, Guvernul cu asta?

Viorica Dăncilă, premierul României, a spus că ordonanţa de urgență a fost adoptată pentru creşterea bunăstării cetăţenilor şi a investiţiilor şi pentru a corecta anumite „practici incorecte” din sectorul bancar şi din cel energetic. Desigur, a fost un discurs populist ca să distragă atenția de la ce ascunde, de fapt, OUG.

Dăncilă a enumerat prevederile actului normativ. Printre acestea, plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici, dar și stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G.

A menționat și stabilirea unui nivel minim de trei miliarde de euro privind stabilirea licenţelor 3G şi impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui ROBOR mai mare de 2%.

Guvernul condus de Dăncilă a avut în plan si alte măsuri, cum ar fi demararea unui program privind construcţia a o mie de grădiniţe cu program sportiv în parteneriat cu mediul de afaceri prin care firmele care le vor construi vor primi până la 500.000 de euro din partea statului și înfiinţarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional pentru care vor fi alocate 310 milioane lei în 2019.

Mai sunt prevăzute înfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor și majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie de la 1100 la 1265 lei, iar pensia minimă la 640 la 704 lei.

Devasnarea creşterilor salariale pentru cadrele didactice din 2022 la 1 septembrie 2020 și acordarea voucherelor de vacanţă de 1450 lei şi în 2019 tuturor bugetarilor sunt pe listă. De asemenea, creşterea salariului minim în construcţii la 3.000 de lei brut din ianuarie 2019.

Dăncilă a vorbit și de reducerea taxelor pe muncă la jumătate în construcţii astfel încât salariul minim brut în acest domeniu să crească la 500 de euro și majorarea taxei pe viciu pentru jocurile de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Cât e ordonanța Guvernului și cât e a lui Liviu Dragnea?

PressOne a analizat ordonanța și o numește „ordonanța disperării”. Mai interesant e cum a fost pregătită chiar de Liviu Dragnea printr-un discurs ținut cu câteva zile înainte ca ordonanța să fie anunțată. În discursul lui, președintele PSD a avut ținte precise.

  • sistemul bancar („băncile nu sprijină economia”; fac profit „pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”; „eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR”);
  • companiile telecom („o firmă mare de telefonie, cu epoleți, afaceri între 3 și 4 miliarde”, care ar fi raportat profit de 1.500 de lei);
  • companiile din energie („sub pretextul liberalizării, companiile din energie și din sectorul gazelor naturale intenționează să declanșeze alte creșteri de prețuri”).

Pentru sistemul bancar e o taxă complet nouă, progresivă − supranumită ostil, chiar în textul publicat marți pe site-ul Ministerului de Finanțe, „taxa pe lăcomie” − care va fi corelată cu ROBOR. Totuși, ROBOR e un mecanism al pieței, nu un indicator stabilit de cineva într-un birou. (În versiunea adoptată, valoarea ROBOR de la care se aplică taxa a fost modificată de la 1,5% la 2%, iar toată povestea a fost vândută drept „introducerea unui mecanism care are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite”).

Guvernul adună bani, prin această Ordonanță-aspirator, din multiple surse. De exemplu, de la companiile la care statul e acționar majoritar fie direct, fie prin alte instituții, inclusiv regiile autonome.

Toate aceste companii vor fi obligate să vireze rapid la bugetul de stat 35% din rezervele financiare; inclusiv din cele care erau planificate pentru investiții pe termen scurt, dar care la 31 decembrie 2018 „nu sunt angajate, prin contracte de achiziție, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanțare”.

Cu alte cuvinte, dacă aveai bani puși deoparte pentru o investiție dar n-ai apucat să închei contracte, nu mai ai, de azi încolo, decât 65%.

Mai grav e că ordonanța amână, suspendă și îngheață pentru următorii 3 ani diverse majorări de indemnizații, sporuri, bonusuri, compensații și prime prevăzute de lege − inclusiv indemnizații pentru veterani de război și pensii de urmaș.

Probabil că cea mai distructivă dintre prevederi ține de Pilonul II de pensii private. Acum, ordonanța le dă dreptul contributorilor să-și retragă banii și să-i mute în fondul de stat.

Ordonanța șubrezește, cu această invitație, o construcție de 11 ani pe care au protejat-o guverne succesive. Aceasta e singura protecție de termen lung pentru cei 7,2 milioane de cetățeni activi care contribuie, în prezent, la Pilonul II.

Cele mai importante puncte din ordonanța de urgență dată de Guvern pe 21 decembrie

  • demararea unui program pentru construcția a o mie de grădinițe cu profil sportiv, până la 500.000 euro
  • plafonarea prețului la gaze pentru trei ani pentru consumatorii casnici: consumatorii nu trebuie să plătească mai mult pentru energie
  • stabilirea unui nivel minim de 1 mld privind vânzarea licențelor 5 g, stabilirea unui nivel minim de 2 mld pentru prelungirea licențelor 3 g
  • înființarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare
  • introducerea unui mecanism pentru protejarea populației prin impozitarea activelor băncilor în cazul unui nivel mai mare al ROBOR de 2%
  • înființarea unui Fond de dezvoltare prin care vom susține dezvoltarea comunităților și universităților
  • majorarea de la 1 septembrie, cu 3 luni în avans, a punctului de pensie și a pensiei minime
  • devansarea aplicării creșterilor salariale pentru profesori din 2022 la 1 septembrie 2020
  • acordarea voucherelor de vacanță de 1.450 de lei și în 2019 tuturor angajaților din sistemul public
  • creșterea salariului minim în construcții la 3.000 brut începând de la 1 ianuarie 2019
  • reducerea taxelor pe muncă la jumătate în domeniul construcțiilor
  • majorarea taxei pe viciu la jocurile de noroc cu % din CA
  • reducerea comisioanelor de administrare pentru administratorii fondurilor private de la 2,5% la 1%
  • creșterea plafonului pentru acordarea ajutorului minim de încălzire
  • obligarea administrațiilor publice locale de raportare a execuției bugetare de la 1 august 2019
Digisport.ro
Ce se întâmpla în locuința lui Ronaldo în timp ce el juca pentru Al-Nassr. Georgina a făcut totul public pe internet
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Spuma de ras face minuni în casă. Ce întrebuințări are
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un picior și i-au tras și pe alții după ei”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Val de cutremure în România. Calculele care ne înfioară
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Lumea filmului este în zi de doliu. Marea actriță ne-a părăsit: Odihnește-te, mamă!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
PLANUL B al generalului CIUCĂ. Cum ne apără de agresiunile RUSIEI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro