Polițiștii care sunt specializați în protejarea patrimoniului cultural au putut recupera calota unui coif medieval, de origine vikingă, care este unicată în România și printre puținele exemplare care se cunosc în Europa.
Această calotă este apreciată de specialiștii în domeniu ca fiind de o valoare istorică imensă. Astfel că Polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, alături de polițiști de la I.P.J. Iași- Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, au recuperat pe data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, chiar calota unui coif medieval de origine varegă (vikingă). Însă coiful a fost descoperit în anul 2010, în râul Siret, dar nu a fost declarat. Investigațiile au debutat în luna decembrie 2020. Polițiștii au obținut niște indicii, iar coiful a fost inițial descoperit pe când se făceau niște lucrări de amenajare, în anul 2010, pe râul Siret, dar fără să fie declarat și predat atunci autorităților competente.
Acest bun cultural poate fi datat în secolele X-XIII, reprezentând un tip de coif întâlnit adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. El este apreciat de către specialiștii în domeniu ca fiind de o valoare inestimabilă, fiind un unicat în țara noastră, dar și printre puținele exemplare care se cunosc în Europa.
Însă cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor. Bunul cultural a fost predat Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași, pentru a se declanșa procedura de clasare în patrimoniul cultural național.
”Coif unicat, de origine VIKINGĂ, recuperat! Investigațiile au început încă din luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținute de polițiști. Coiful fiind inițial găsit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat sau predat autorităților. Cercetările continuă, iar coiful a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național. Bunul cultural poate fi datat din secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa”, a notat Poliția Română pe pagina de Facebook.
Vikingii au fost niște comercianți, exploratori și războinici scandinavi care, în perioada anilor 700–1050, au dominat jumătatea nordică a Europei. Vikingii ar fi atins chiar și coasta Americii de Nord. Ei erau cunoscuți sub numele de varegi, de către slavii de răsărit, de bizantini și de arabi.