Proiectul de modernizare al plajelor de pe litoralul românesc ar putea să intre într-un impas major. Proiectul ar putea fi oprit după descoperirea unor vestigii antice pe una din plajele reamenajate. Valoarea totală a proiectului de lărgire al plajelor este de peste 750 de milioane de euro.
Pe litoralul românesc s-a demarat un proiect major de mărire a plajelor de pe malul Mării Negre. Proiectul este evaluat la peste 750 de milioane de euro, și cuprinde toată suprafața de plaje de la Marea Neagră. Este vorba de stațiunile Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Năvodari, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.
Numai că proiectul ar putea fi oprit după ce s-au descoperit monede antice. Descoperirea a fost făcută la 12 km distanță în largul mării, în dreptul plajei Modern din Constanta. Pe fir au intrat și cei de la DNA, verificând zona respectivă, dar și avizele de construcție aferente acestui proiect. Reprezentanții arheologilor aflați în zonă declarau că până în prezent pe litoralul românesc nu au mai fost excavate alte vestigii:
”Noi suntem doar specialiștii care constatăm la fața locului dacă respectivul perimetru are sau nu potențial arheologic. La momentul din 2017, noi nu am constatat niciun fel de element în zona respectivă.
În perimetrele puse la dispoziție de către beneficiar nu am constatat niciun element de interes istoric sau arheologic.”, declara Cătălin Dobrinescu, cercetător arheolog UNESCO.
Deși prima justificare a opririi proiectului a fost descoperirea acestor monezi, se pare că DNA-ul investighează un așa-zis abuz în serviciu și un caz de dare de mită. Procurorii DNA au confirmat investigația și dosarul deschis pe această speță. În urma declanșării investigației s-a suspendat extragerea nisipului pe o suprafață de 4,2 kilometri pătrați.
Proiectul de mărire al plajelor de pe litoralul românesc este făcut, conform datelor, de o companie olandeză. Nile restricții impuse de DNA ar putea aduce mari pagube proiectului, conform purtătorului de cuvânt Administrația Națională Apele Române: ”Ar atrage costuri suplimentare pe care antreprenorul ni le poate revendica. Plus, există posibilitatea să primim chiar și sancțiuni din partea UE.”
Până în prezent compania care se ocupă de acest proiect a anunțat că două plaje au fost deja mărite. Este vorba de plajele Năvodari și Mamaia, care au fost extinse cu peste cinci kilometri din cei șapte propuși. Rămâne să vedem care va fi cursul anchetei demarate de DNA și când se va ridica suspendarea excavațiilor în zonă.