28 iun. 2021 | 08:49
de Irina

Descoperire uluitoare despre istoria omenirii. Schimba tot ce știai despre origini

News
Descoperire uluitoare despre istoria omenirii. Schimba tot ce știai despre origini
Descoperire uluitoare despre istoria omenirii.

Un craniu fosilizat, ce are o vechime de cel puțin 140.000 de ani și care vreme de zeci de ani a fost ținut ascuns în China, aparține unei varietăți de om preistoric, și este o descoperire care ar putea revoluționa teoriile referitoare la evoluțiile ce au dus la apariția lui Homo sapiens, adică a omului modern.

Descoperire uluitoare despre istoria omenirii

Craniul acesta îi aparține unei ființe mature de sex masculin, ce avea un creier foarte mare, arcade masive, ochi adânciți și un nas lat.

Cercetătorii au numit noua specie Homo longi, poreclind-o ”Omul Dragon”, cu referire la regiunea din nord-estul Chinei pe unde curge fluviul Dragonul Negru, unde a fost descoperit craniul.

Vreme de 85 de ani, acest craniu a rămas într-o fântână abandonată, după ce un muncitor de pe un șantier de construcții l-a găsit în 1933 și l-a ascuns acolo, deoarece regiunea se afla atunci sub ocupație japoneză. Cu puțin înainte de a muri, în 2018, omul a povestit familiei despre descoperirea făcută în urmă cu mulți ani. Apoi, rudele s-au dus la locul indicat, acolo unde au găsit craniul și l-au predat Universității din Hebei.

După ce au studiat craniul, experții au ajuns la concluzia că Homo longi, și nu omul de Neanderthal ar fi fost specia umanoidă cea mai apropiată de a noastră, Homi sapiens. Iar dacă această teorie se confirmă, aceasta ar schimba modul în care oamenii de știință au conceput până acum ”arborele genealogic” al Homo sapiens, care a fost construit de-a lungul anilor pe baza fosilelor descoperite și a analizelor de ADN străvechi.

Prin urmare, aparent, ”omul Dragon” și nu omul de Neanderthal ar fi fost ruda cea mai apropiată a omului modern.

De menționat este că genul Homo conține numeroase specii apărute, inclusiv omul Neanderthal, dar și omul modern, Homo sapiens.

Astfel, craniul din Harbin reprezintă fosila cel mai bine conservată din acea perioadă, au spus autorii studiului publicat vineri în revista The Innovation. Craniul fosilizat datează din urmă cu circa 146.000 de ani.

„Conform analizelor noastre, grupul Harbin (capitala provinciei unde a fost descoperit craniul – n.r.) era mai apropiat de Homo sapiens decât erau neanderthalienii”, a declarat Chris Stringer, specialist în paleoantropologie la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, coautor al studiului. „Acest lucru înseamnă oamenii Dragon au împărțit cu noi un strămoş comun mai recent decât neanderthalienii”, a spus el.

Conform autorilor cercetării, craniul a aparținut unui bărbat ce avea în momentul morții o vârstă de aproximativ 50 de ani.

.„Combinaţia dintre bolta craniană arhaică, dar voluminoasă şi un chip lat, dar similar lui Homo sapiens, este frapantă”, au precizat autorii studiului.

„Acea populaţie era constituită probabil din vânători-culegători. Dacă luăm în considerare temperaturile hibernale înregistrate în Harbin în zilele noastre, ne putem imagina că ei se confruntau cu un frig şi mai intens decât cel îndurat de neanderthalieni”, a precizat Chris Stringer.

Descoperire inedită și în Israel

Noua descoperire stabileşte „cea de-a treia linie umană” din Asia de Est, ce are propria istorie evolutivă, arătând şi  importanţa acestei regiuni pentru evoluţia umană, a mai subliniat acelaşi cercetător.

De asemenea, și o descoperire în Israel rev0luționează teoriile despre omul de Neanderthal. Astfel, cercetătorii israelieni au anunțat și ei o descoperire importantă. Ei sunt de părere că au identificat o nouă specie de om preistoric, ce ar pune sub semnul întrebării ipoteza cunoscută până la ora actuală, conform căreia omul de Neanderthal a apărut în Europa, iar apoi a migrat spre sud.

Oasele umane descoperite datează de acum 140.000 până la 120.000 de ani î. Hr, iar specia diferă de omul modern prin absenţa bărbiei, structura craniului şi prezenţa unor dinţi foarte mari, au precizat autorii studiului.

„Homo Nesher Ramla poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră şi cel mai probabil a interacţionat cu Homo sapiens din zonă”.

„Această descoperire este deosebit de impresionantă, deoarece ne arată că, în această etapă târzie a evoluţiei umane, au existat mai multe specii de Homo care au trăit în acelaşi loc şi în acelaşi timp”.

„Descoperirile noastre arată faptul că faimoşii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămăşiţele unei populaţii mult mai mari care a trăit aici, în Levant, şi nu invers”, au spus cercetătorii israelieni.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Poți rămâne fără bani pe card. Alertă pentru clienții BRD, BCR și BT
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro